Somodi Géza
Gallery images
1. Szellőztetés hiánya. Elóször szellőztessük ki a kocsit: lassan induljunk el, engedjük le valamennyi ablakot, és hagyjuk, hogy a menetszél átfújja az autó. Ha ez megtörtént, húzzuk fel az ablakokat, és csak ezt követően kapcsoljuk be a klímát. A keringtetést állítsuk belső állásba, és húzzuk fel az ablakokat!
2. Túl hideg légkondicionáló. Nem szabad a légkondicionálóból érkező hűsítő légáramot közvetlenül a testünkre irányítani. Ne válasszunk túl alacsony hőmérsékletet sem, tartsuk be a fokozatosság elvét.
3. Emberek vagy állatok hátrahagyása. Legyen szó kisgyermekről vagy kutyáról, soha ne hagyjunk élőlényt az autóban magas hőmérsékleten – még öt percre sem, még árnyékban sem!
4. Mezítlábas vezetés. Lehet cipő nélkül (sőt, akár teljesen meztelenül is) vezetni, de mezítláb nem lehet hatékonyan fékezni. Ahogyan a flip-flop vagy magassarkú cipő viselésénél sem. Ne vezessünk papucsban! Tartsunk cserecipőt az autóban.
5. Rovarmaradványok a szélvédőn és a karosszérián. Tankolásnál, útközbeni kávézásnál tisztítsuk meg a szélvédőt a rovarmaradványoktól. Használjunk bogároldós szélvédőmosó-folyadékot. A tartályban télről megmaradt folyadék a bogarak ellen sajnos teljesen hatástalan. A karosszériát pedig azért kell megtakarítani, mert a nyári nap beleégetheti a rovar- és madárpiszok maradványokat a lakkrétegbe.
6. Kabrió minden áron. A kabrió menő, de ha nem gondoskodunk megfelelő védelemről, az arcunk leéghet, emellett hőgutát vagy napszúrást kaphatunk. Az sem véletlen, hogy a legtöbb kabriót nem a napsütötte délen, hanem Angliában, Németországban, sőt Skandináviában adják el. 25 fok, simogató napsütés, könnyű szél – de semmi kánikula!
7. Abroncsnyomás csökkentése. Ne tegyük! Ha a nyári hőségben történő vezetés után ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását, magas értéket kapunk. Ha ilyenkor levegőt engedünk ki, később, hűvösebb időben túl alacsony lesz a nyomás.
Leírás

Fotók: Pixabay