Az egyetem megveszi a WHB-tól a 230 éves gönyűi postakocsi-fogadót is?

Gönyű | Úgy tudjuk, hogy szándéknyilatkozata szerint a részben a Győri Széchenyi István Egyetem tervezi megvenni a gönyűi postakocsi-fogadót. A község testületi ülésén legutóbb elhangzott: a SOTE és a SZE közösen szeretné birtokba venni a 18. századi, gyönyörű, de igen leromlott állapotú fogadót, míg az önkormányzat a Duna felé eső kis térhez, a mostani tulajdonos WHB pedig a fogadó mögötti volt kastélykerthez nyúl hozzá a három felé osztandó területen.
Laczó Balázs

2023. június 9. 19:00

postakocsifogadó
A postakocsi fogatót Mária Terézia idején építették, de már II. József uralkodása alatt fejezték be. Fotó: Laczó Balázs 

A Mária Terézia által adományozott, és Európa-szerte kuriózumnak számító ingatlan csodás helyen, a most megépült gönyűi műtárgy mellett áll és évek óta a WHB Group tulajdonában van. Az előzmények sora még dióhéjban írva is olvasmányos:  

Valaha az állami, majd a győrszentiváni téeszé volt, azóta pedig egy-két állagmegóvási munkát leszámítva állapota nem javult, mindig csak romlott. A kétezres évek első feléig 9-en is jelentkeztek az akkori tulajdonosnál terveikkel: volt, aki éttermet kívánt létesíteni, más kaszinót képzelt a Duna-partra vagy egy lakópark koncepciójával állt elő. Esélyes alternatíva volt még anno a családi kúria ötlete is, mint ahogy a lovasklubé és a golfpályáé. Végül egyikből sem lett semmi, 2004-ben az utolsó ezredfordulós álom is elszállt pénz híján: az már egy négycsillagos szállóról, étteremről szólt.  

A szép fogadó azóta is felújításért könyörög, omlással fenyeget patinás kapuja, amin a menetrend szerint járó postakocsik előtt a lovak prüszkölve lépdeltek be valamikor. Az épület 2004-ben Ráday Mihályt is megihlette, hogy forgasson itt egy részt az Unokáink sem fogják látni című ismeretterjesztő sorozat számára. Hát akkor képzelhetjük, hogy áhítják az előrelépést maguk a gönyűiek? 

A falu testületi ülésén az hangzott el pár napja, hogy a 3,2 hektáros területből maga a fogadóépületet a Semmelweis Egyetem (SOTE) és a győri Széchenyi István Egyetem tulajdonába fog kerülni. A felek még nem nyilatkoznak, és korántsem beszélhetünk adásvételről, de úgy tudjuk, hogy a két egyetem közül a győri szándéknyilatkozatot adott arra vonatkozóan, hogy lennének tervei az országos műemléki védettséget élvező egy hektárnyi ingatlannal.   

Major Gábor polgármester kérdésünkre elmondta, örülne, ha végre sikerülne egyről a kettőre jutni és nem romlana tovább az épület állapota. A csodálatos bejáratot egyébként alá is kellett már dúcolni, igaz, a szóbeszéd szerint ez még a téesz idejében történt, amikor a tetőzetnek nekihajtott a kombájn – mondja polgármester.  

Ugyanakkor összességében inkább csak a tető van aggasztó állapotban, főként a Dunára tekintő részen, míg a méteres vastagságú falak állapota istenes. 

A területet a tulajdonos három részre osztotta, és úgy tudjuk, igen jutányos áron – 4 és fél millió forintért – vásárolta meg az önkormányzat a 3000 négyzetméternyi teret a fogadóállomás előtt. Major Gábor szerint még nem készültek tervek a tér megszépítésére vonatkozóan, mert azzal kapcsolatban megvárják a fogadóállomás majdani új tulajdonosának elképzelését. De fontosnak tartják, hogy a régi macskaköves környezethez illeszkedjen, így tehát kis, macskaköves utakkal, padokkal igazi pihenőtér alakulhatna ki a fogadó Duna-parti frontján. 

A három részből a második maga a fogadó, a harmadik pedig a fogadó város felé eső hátoldala. Ott terül el az 1953-ban lebontott Esterházy-kastély kertje körülbelül 2 hektáron. Ennek besorolásáról hozott most határozatot a képviselőtestület, ugyanis a rendezési terv még mindig a 2002-es álomhoz, az idegenforgalmi funkcióhoz és a több emeletes szálloda tervéhez igazodott.  

Most tehát arra bólintottak rá egyhangúlag a gönyűi döntéshozók,  hogy kapjon a kastélykert vegyes besorolást, ami jelen forgatókönyv szerint megfelel a területet használó WHB elképzeléseinek. Úgy tudjuk, a legvalószínűbb, hogy lakások, boltok, és egyéb kiszolgálóegységek épülnek a fogadó mögé. A testület által jóváhagyott elképzelés szerint társasházakat nem lehet emelni Gönyűn, a lakások mennyisége legfeljebb 48 lenne a 2 hektáron, a házak magassága pedig legfeljebb 7 és fél méter, és nem haladhatja meg a postakocsifogadóét. 

A módosítás még folyamatban van – hangsúlyozta a polgármester –, de arra is sok hatóságnak kell még rábólintania azután, hogy papíron megszületik, hiszen országosan védett műemlék környezetéről beszélünk.   

Úgyhogy garantálhatjuk: nem idén fog megújulni a Mária Terézia által adományozott és II. József idejében befejezett fogadó és a környéke, de hogy a polgármestert idézzük: „a mostani állapotnál minden jobb.” 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
diploma

Sok évtized a tanítói pályán

Karolina

Az állam felújított kórházat kapott, azóta minden rosszabb lett (VIDEÓ)

kvíz zene

KVÍZ: Hová költözött a csókkirály?

SZE

Egyetemi elismerések Széchenyi születésnapján

Lila

Államtitkári lak lett a rekreációs központból (VIDEÓK)

kerékpárjelölés

Ismét jelölik a bicikliket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.