Szórakozás

Valentin- vagy Bálint-nap: mindig jó, ha figyelünk egymásra

Magyarország | Az angolszász országokban már évszázados múltra tekint vissza a Valentine’s Day ünnepe, nálunk csak a rendszerváltás után jött divatba Bálint napja. Mint oly sok ünnep, ennek eredete is az ókorba nyúlik vissza. Győrben romantikus vacsorán, Sopronban jelképes ceremónián is részt vehetnek ma a szerelmesek.
Új Szó Nálunk

2023. február 14. 09:35

Valentin nap
A csokoládé a legtöbb embernek örömöt okoz, ha szerelmes, ha nem. - Pixabay

Nálunk Bálint-nap, a nagyvilágban Valentin-nap, a lényeg, hogy egy jó nap, mert jók vagyunk egymáshoz. Elsősorban szerelmes-ünnepként tartjuk számon, pedig több országban ilyenkor a barátokat is köszöntik. Képeslap, kedves üzenet, csokoládé vagy virág az ajándék elsősorban, a lényeg azonban az egymásra figyelésen van.

Mint szinte minden ünnepünknek, a Bálint-Valentin-napnak is a kereszténység előtti időszakra nyúlnak vissza a gyökerei. Február közepén tartották ugyanis az ókori Rómában a Luperkália nevű termékenységi ünnepet. Lupercus, a farkas alakjában megjelenő istenség kiengesztelése érdekében ekkor két kiválasztott ifjú, egy fiú és egy leány, különféle pogány rítusokat követően, majdnem teljesen meztelenül szaladtak át a város utcáin. Kezükben kecskebőrből készült korbáccsal megostorozták az útjukba kerülő járókelőket, főleg a fiatal nőket, akik gyakran szánt szándékkal keresték velük a találkozást, miután hitük szerint a rituális korbácsolásnak tisztító hatása volt és termékenységet, gyermekáldást hozott. 
Ennek az ünnepségnek volt az is része, hogy a hajadonok bedobták a nevüket egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnep hátra lévő részét, és bizony előfordult, hogy utána együtt is  maradtak. A keresztény egyház később nem nézte jó szemmel a Luperkália szabad szeretőválasztással járó pogány ünnepét. De nincs gond, keresztény története is van a Bálint-napnak. 

A legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap. A császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot – az uralkodó szerint így jobb katonák váltak az ifjakból. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes ifjakat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, azt is hagyta, hogy Valentin összebarátkozzon a lányával. A legenda szerint a  leány vak volt, a pap azonban csodát tett és visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.

496-ban I. Geláz pápa rendelte el, hogy a szentként tisztelt Bálintra a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek – egyúttal az előbbi ünnepet betiltotta. Azóta ez a nap fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

Angliában nagy hagyománya van az ünnepnek, a nemzeti könyvtár 1477-ből is őriz Valentin-napi üzenetet.  Az Egyesült Államokban csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak a szerelmesek. Japánban a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval, Finnországban és egyes latin-amerikai országokban pedig ez a nap a barátság napja is: képeslapot küldenek egymásnak, vagy kisebb ajándékokkal lepik meg egymást.
Magyarországon is kötődnek népi hagyományok a ehhez a naphoz, például az, hogy Bálint-nap  reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz. Reméljük, időben szóltunk...

A virágboltok, ajándékárusok és csokoládégyárak mellett elsősorban a vendéglátóhelyek igyekeznek rákapcsolódni az ajándékozási igényekre. Győrben is több étterem kínál ma romantikus vacsorát. 

Sopronban ennél jobbat találtak ki. A leghűségesebb városban egy jelképes, de pezsgős ceremónián fogadhatnak "örök" hűséget a szerelmesek a Tűztoronyban. 
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sör

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

pátriárka

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka Pannonhalmán

KVÍZ

KVÍZ: Beszéljünk magyarul!

esküvő

Tűzoltók sorfala az esküvőn

csirke

Mit főzzek holnap? Van egy ötletünk! V.

hő

Keletre húzódott egy melegrekord

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.