Bűnügy

Fekete Dávid szerint a sértettek a kamatos kamatot követelik rajta

Győr | Túl jól ment az autókereskedés, túl sokan akartak befektetni a többszörösen megtérülő tőke reményében. Akikkel a vállalkozást indította, szerinte kihátráltak mögüle. S akik tartozást követelnek rajta, azok közül legtöbben a kamatos kamatot kérik, mert a tőke rég megtérült Fekete Dávid szerint. Négy teljes napra ütemezték 21 vádponttal vádolt volt megasztáros vallomását.
Laczó Balázs

2023. február 7. 16:00

Fekete
Fekete Dávid szerint ő volt az aranytojást tojó tyúk, de a társak kapzsisága miatt veszteséges lett a cég - Fotó: Laczó Balázs

Az énekest 21 pontban több mint 320 millió forintos elkövetési érték miatt főként csalással vádolja a Győri Járási Ügyészség. A vád szerint a kezdetekben – 2017-ig – eredményesen működtette a cégét, de aztán kölcsönökre szorult. Egy idő után pontosan tudhatta maga is, hogy a pénzt nem fogja tudni visszafizetni. Magánszemélyeket, cégeket, bankokat csapott be, többen jelentős kártérítésre tartanak igényt, s a vád szerint még akkori feleségét is megvezette, akinek a nevére vették fel a komolyabb összegű hitelt. 

Fekete Dávid a védekezését (előre megírt vallomását) először adta elő részletesen, a novemberben tartott előkészítő ülésen – amin az ügyész teljes beismerés esetén 7 év szabadságvesztést ajánlott irányadónak, csak azt közölte: minden vádpontban ártatlannak vallja magát.  

Többen a sértettek közül is jelen voltak az első érdemi tárgyaláson, de mert őket később tanúként is meghallgatják, el kellett hagyniuk a termet. Az énekes lényegre törően, világosan és összeszedetten beszélt. Vallomását fenntartotta: nem követte el a vádiratban szereplő bűncselekményeket.  

A kezesként vállalt tartozásokkal kezdte: ezek szerinte főként a már megszűnt győri autókereskedést működtető FD CAR Kft-be fektetett összegekből tevődtek össze. Elismerte, hogy maradtak ebből elszámolatlan tételek a barátaival, épp ezért vállalt magánszemélyként utólag is felelősséget értük, mert „szándékosan senkit soha nem károsított meg”. 

Így fogalmazott: „Jogtalan haszonszerzési célzat vagy bűnös szándék soha nem vezérelt. A tartozás elismeréseként szereplő összegek nem fedik a valóságot, azokban a nyilatkozatot aláírató személyek olyan összeget rögzítettek, amelyek már kamatos kamattal terheltek. A tartozás alapjául szolgáló követelés sokszor többszörösen megtérült és további hasznukat akarták ilyen módon biztosítani az ügy sértettjei – állítja Fekete Dávid, akit aztán a konkrét sértettek megnevezésekor a bíró, dr. Szeredi András annak rendje szerint többször figyelmeztetett: mást hamisan nem vádolhat. De Fekete Dávid erre mindig azt felelte: köszöni a figyelmeztetést és ennek ellenére „maradéktalanul fenntartja” szavait. 

Szerinte számos sértett a megélhetés lehetőséget látta benne: „meg kell nézni, hogy ezek az emberek miből élnek: többeknek máig sincs bejelentett munkahelye”, négy konkrét nevet is említett, akik szerinte belőle éltek. 

Arról is beszélt, hogy kamaszkorában az autó volt az éneklés mellett a másik szenvedélye, 17 évesen kötötte első adásvételi szerződését. A Megasztár után – aminek „rivaldafényére ma már nem vágyik” – hatalmas ismertségre tett szert. „Győr arcának” választották, képmása megjelent a buszokon és a buszmegállókban, mindennek révén az üzleti körökben, jótékonysági rendezvényeken jelent meg rendszeresen. Ez a magyarázata annak, hogy miért láttak benne lehetőséget mindjárt a kezdetek idején azok a tanúk, akik az induló kereskedésébe invesztáltak és a telephelyet biztosították, először egy győri belvárosi ház udvarán, majd a Bakonyi úton. 

A vállalkozás hamar kinőtte a régi helyet, Fekete Dávid azt mondta: az üzlet sikere abban rejlett, hogy mindig a vevőkkel együtt választották ki az autót a licitoldalakról. Hamar felismerte ugyanis, hogyha egy telephelyen 50 autó van, akkor az ügyfél egy 51-ediket kér. Tőle viszont senki sem távozott elégedetlenül. 

Az üzlet pörgött, előbb-utóbb több százan jöttek – autónepperek, beszámítást kérők vagy bizományba adók –, és gyorsan terjedt a hír is, hogy kamatostól térülnek meg a befektetések. „Szinte mindennap érkezett egy kérés valakitől, hogy vegyük be őket is az üzletbe a szokatlanul magas – 30-50 százalékos – nyereség reményében.” 

Egy idő után azonban rosszabbra fordult a helyzet, alapító társak kiléptek és hiába fejlődött a cég, az „ő pénzük hiánya, a rengeteg kamat, amit a tőke többszörös visszafizetése után is elvártak, végül az autópiac esetenkénti ingadozása oda vezetett, hogy veszteséget kezdett termelni az addig jövedelmező üzlet.” 

Fekete Dávid többször is kérte vallomása során, hogy a bíróság hallgasson meg később tanúkat, például azokat az ügyvédeket, akik a tartozási szerződések lebonyolításában rész vettek, és mind alá fogják támasztani, hogy tényleges pénzátadást, pénzmozgást egyikük sem látott. 

„Nem véletlen az sem, hogy az évek alatt soha egyetlen polgári peres vagy nem peres eljárást sem indítottak velem szemben, hiszen minden feljelentőm tudja, hogy az általa bizonyítékként hivatkozott adatok nem mások, mint az általan egy társaság nevében elvállalt kötelezettségek, amik barátságból és a felek között fennálló bizalmi viszonyból – nem pedig a tartozás jogosságának elismeréseként – írtam alá.” 

Az egyes vádpontokra sorra ki fog térni az énekes ezen a héten. 

Fekete
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
repülőtér

Nemzetstratégiai cél a Győr-Pér repülőtér fejlesztése

kézilabda

A szombat után is van nap: már a bronzmeccsre készül a Győri Audi ETO KC (VIDEÓ)

lány, szegénység

Törökország után nálunk a legerősebb a vagyoni egyenlőtlenség

kullancs

Kullancs-kisokos: felejtsük el, hogy 24 órán belül nem fertőzhet

eper

Türelem epret terem: Két és fél órás várakozás az eperföldön Vámosszabadinál kifelé (VIDEÓ)

kézilabda

Életképek a Final Fourról (GALÉRIA)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.