Haza és nagyvilág

A koronavírus-járvány beszédes és süketnéma számai

Magyarország | Sok az adat, de nem mind hasznos, viszont hiányzik néhány fontos szám.
Somodi Géza

2022. március 21. 20:00

covid
- Fotó: PxHere

A koronavírussal kapcsolatos napi új adatokat az Új Szó Nálunk rendszeresen közli. Azaz az adatok közül néhányat, amit fontosnak tartunk, s amit tudni lehet, vagy éppen ki lehet kalkulálni a többi számból, melyeket a koronavirus.gov.hu internetes oldalon közöltek.  

A koronavirus.gov.hu a kormányzati információs oldal, amelyen nyitásként ez olvasható: “A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében. 
Ezen a honlapon hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és az oltásról.” 

Ehhez képest érdemes sorra venni, milyen adatokat közölnek nap mint nap. Illetve már ez sem így van, mert a hétvégén nincs napi adatközlés, hétfőnként a hétvége három napjának összesített számait hozzák nyilvánosságra. Nos, a napi jelentésben a következő adatok szerepelenek, ebben a sorrendben (aktuálisan a legfrissebb hétfői, azaz három napi számokkal): 

 • beoltottak száma: 6 400 547, 
 • második oltást felvett: 6 183 247, 
 • harmadik oltást felvett: 3 834 724,  
 • negyedik oltást felvett: 242 651,  
 • napi új fertőzött: 5839, 
 • a járvány kezdete óta összes fertőzött: 1 829 928, 
 • napi elhunyt 134,  
 • az elhunytak száma összesen: 45 095,  
 • a gyógyultak száma: 1 681 268, 
 • az aktív fertőzöttek száma 103 565, 
 • jelenleg kórházban ápoltak: 2061, 
 • jelenleg lélegeztetőgépen: 74. 

Sok-sok adat. Az más kérdés, hogy melyik mit mond, illetve mond-e egyáltalán valamit? Például mit kezdjünk azzal, hogy eddig, az elmúlt cirka két évben összesen meggyógyult 1 681 268 beteg. Hurrá! Lehet, hogy valaki kétszer is. Erre mondják, köszönjük, Emese! 

Itt meg kell jegyezni azt is, amire mi is utaltunk párszor a napi adatok közlésénél, hogy a kedden nyilvánoságra hozott, hétfői számok mindig sokkal kisebbek, mint a hét többi napjára vonatkozóak. Ez nyilván valamilyen adatgyűjtési anomália miatt lehet. Amit nem lehet ezek szerint megoldani.  

Például a március 7-én, hétfőn közölt három napi betegszám egy napra leosztva 1950 volt. Másnap, kedden 1387 új betegről számoltak be, szerdán viszont már 2632, csütörtökön 2377, pénteken pedig 2068 új fertőzöttről adtak hírt. Jól látható, hogy a hétfői betegszám kilóg a sorból. Ezért van az a hetente ismétlődő ficak a görbén, ahelyett, hogy egy szép, folyamatos vonal adódna, ami a valóságban történteket mutatná. Íme az eredeti: 

covid
Ennek egy folytonos, ívelt görbének kellene lenni, ha a valóságot mutatná - Shutterstock

Jól látszik, a lehető legszebb kép mutatásának szándéka, hogy az elhunytaknál minden nap odateszik a „többségében idős, krónikus beteg” kiegészítést. Nyilván nyugtató szándékkal, ami valahol rendben is van, de informatívabb és hasznosabb lenne, ha például az oltatlanul elhunytak (és az oltatlanul kórházban ápoltak) számát is közzé tennék. Ennek sem lenne kisebb nyugtató, illetve oltásra buzdító hatása.

Aztán naponta közölnek egy térképet, ami a megyei adatokat mutatja. No nem a napi új betegek számát, hanem az eddig összesen megfertőzöttekét. Ami, valljuk be, teljesen irreleváns adat. Például azért, mert lehet, hogy valaki kétszer is szerepel benne, ha kétszer regisztrálták covidosként az elmúlt bő két év alatt. Ami az egyetlen igazán fontos információ lenne mindenki számára, hogy a környezetében hogyan áll a járvány, nos, abból semmi nem derül ki erről a térképről.

covid

Ráadásul a színekkel még tupírozzák is a semmit. Azaz a lakosságszámhoz viszonyított eddigi összes betegszám alapján kategóriákba sorolják a megyéket, és világosabb vagy sötétebb színárnyalattal jelzik a helyzetet. Az éppen aktuális fertőzöttségről tehát semmit nem tudunk meg. A napi megyei adatot is úgy kell kiszámolni, hogy az előző napiból kivonjuk a frisset. Persze csak akkor, ha valaki felírja az előző napi számot, mert visszakeresni nem lehet.  

Ehhez képest itt mutatjuk, szlovák barátaink milyen térképet tesznek rendszeresen közzé.

covid

Járási adatokat látunk, mégpedig a legutóbbi nap új fertőzötteinek számát. A térkép némileg interaktív, azaz a kurzort egy járás fölé állítva láthatjuk, hogy hány teszt alapján jött ki a napi növekmény és hogy mikori a frissítés. A dunaszerdahelyi járásban például 36 672 tesztet végeztek, abból 18 lett pozitív március 20-án, vasárnap. Igen, vasárnap. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kvíz

KVÍZ: Bojkottál a negédes szubrett

munkahely

A fiatalok fele munkahelyet váltott idén

csúszás

Ha csúszik, beindulnak a gépek

zsinagóga

Adventi koncertek a zsinagógában

sport

Rangadók napja ez a vasárnap

hori

A szűznek a részletekre való figyelem kulcsfontosságú lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.