Haza és nagyvilág

A MOK sorba szedte, miért nem volt váratlan a lépésük

Magyarország | Ugyanis ez a kritika érte a Magyar Orvosi Kamarát az egészségügyi kormányzattól.
Sudár Ágnes

2023. február 9. 18:00

orvosok
Fotó: MOK 

Pontokba szedve a leginkább átlátható a folyamat, amely több mint két éve kezdődött, s 2022-től sűrűsödött össze. Íme a MOK összeállítása:  

 • 2020. október 3. A miniszterelnökkel megállapodunk, hogy a magyar orvosokat képviselő kamara bevonásával kerül sor az egészségügyi átalakítások kidolgozására. 
 • 2022. május 27. Takács Péter államtitkár első nyilvános beszédében megígéri, hogy a szakma jóváhagyása nélkül nem kerül a parlament elé egészségügyi átalakítási terv.  
 • 2022. július 13. A kamara elnökségével szóbeli egyeztetésen ismerteti tervezett fő irányokat. Jelezzük, mi nem elfogadható (pl. a miniszterelnökkel kötött megállapodások felrúgása). Az államtitkár augusztus végére ígéri az egészségügyi átalakítás terveinek megküldését.  
 • 2022. szeptember 26. Az államtitkár meccsre megy, a Facebookra feltöltött fotón látszik az asztalán hagyott egészségügyi átalakítási terv, melyet nem küldött el. 
 • 2022. szeptember 28. Érdeklődünk, hogy mikor kaphatjuk meg, de nem érkezik válasz.  
 • 2022. november 2. Megkapjuk a tervezetet 5 napos véleményezési határidővel. A tervezet látszatmegoldásokat vezet be, korlátlan vezényelhetőséget tesz lehetővé, alapbért csonkít, a szakdolgozók bérét nem emeli, leépíti az állami egészségügyet.  
 • 2022. november 7. 170 oldalban válaszolunk, minden megyéből, jelezve, hogy a törvény kritikus pontjai elfogadhatatlanok.  
 • 2022. november 9. Személyes találkozón jelezzük az államtitkárnak ugyanezeket a problémákat.  
 • 2022. november 14. A Háziorvos Csoport közleményben jelzi, hogy a koncepciót kidolgozatlannak és korrekcióra szorulónak tartja.  
 • 2022. november 21. Módosító indítványokat küldünk, de változatlan formában beterjesztik a törvényt.  
 • 2022. november 29. A Népjóléti Bizottság ülésén Kincses Gyula ismét elmondja, hogy nem elfogadható a szakmának a törvényjavaslat, kéri a módosításaink átvezetését.  
 • 2022. december 1. A háziorvosi rendelők rezsiterhei óriásiak, sürgős beavatkozásra van szükség, Pintér Sándornak írunk levelet.  
 • 2022. december 6. Nyolcezer orvoskolléga levélben kéri a rendkívüli küldöttközgyűlés összehívását, az orvosok 85%-a felmondaná az önként vállalt többletmunkáját. A gyűlést február 4-re hívjuk össze (az ügyeleti beosztások januárra már készen vannak).  
 • 2022. december 9. Levélben kérjük a köztársasági elnököt a törvény visszaküldésére.  
 • 2022. december 17. Hét napos véleményezési határidővel kapunk rendeleteket, 115 oldalas kritikában reagálunk, aggályaink változatlanok.  
 • 2022. december 22. A Facebookon élő bejelentkezés Takács Péterrel, melynek végén elhangzik, hogy érdemi módosításra nincs lehetőség, mert a közlöny már nyomdába tart. Nem is kerül beépítésre javaslat.  
 • 2023. január 17. A kormány honlapjára feltöltött véleményezők között nem szerepel a kamara és észrevételei.  
 • 2023. január 27. Stratégiai megállapodási javaslat érkezik az államtitkár úrtól, de ez a transzparencia gyakorlatunkkal ellentétes javaslatot tartalmaz. Tájékoztatjuk államtitkár urat, hogy az átláthatóságból nem tudunk engedni. Megírjuk azt is, hogy az országos képviselők február 4-én ülést tartanak, ahol megfogalmazzuk azonnali és hosszú távú javaslatainkat. Véleményezzük az indikátorrendszert is, melyet koncepcionálisan hibásnak tartunk.  
 • 2023. január 29. A Háziorvosi Csoport megbeszélést folytat az ügyeleti szerződés tartalmáról (nem az ügyeleti rendszerről, főleg nem a korábban folyamatosan jelzett egészségügyi átalakítási problémákról). Leírják, hogy azzal a kitétellel tudják ajánlani, ha a nyilatkozati tilalom kikerül belőle. Kincses Gyula az államtitkárnak megköszöni a tájékoztatást, a kollegáknak a szerződéssel kapcsolatos egyeztetést.  
 • 2023. február 4. Az eredménytelen egyeztetéseket követően, a megszületett jogszabályok és rendelkezések hatására, az orvosok képviselői 94%-os többséggel úgy határoznak, hogy az igazságos, biztonságos és betegközpontú egészségügyi átalakítás előmozdításához az orvostársadalom közös fellépésére van szükség.  
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Győzött az Audi ETO Bukarestben

Fertő

A Fertő tó felkerülhet a veszélyezetetett világörökségi területek listájára

kvíz

MESTERKVÍZ XXII.

levél

Jönnek a levelek, indul a bankok lakossági tájékoztatása

hő

Győrben rekord született péntek hajnalban

pince

A mustgáztól a gázálarc sem véd

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.