Helyi hírek

A győri tankerület 65 iskolájában is negyedével kell csökkenteni a gázfelhasználást, hogy ne kelljen "intézkedni"

Győr | Szeptemberben minden intézményvezetővel személyesen egyeztetett a győri tankerület az energiahatékonysági intézkedési tervükről, hisz a hozzájuk tartozó 65 iskolában is 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfelhasználást. Többek közt a fűtési időszak szabályozásának, használaton kívüli helyiségek kiiktatásának hatását a tankerületi központ és az igazgatók folyamatosan nyomon követik - szükség esetén további intézkedésekre kerülhet sor. A kazinczys diákok például úgy tudják, ha nem hozzák a számokat, az is előfordulhat, hogy mehetnek át a közeli Révaiba.
Cséfalvay Attila

2022. október 10. 14:00

tankerület
Fotó: szerző

Egyelőre valamelyest lecsengett a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó középiskolák ügye, a Bercsényi termálfűtésével nem indult el a költözési hullám délelőttös-délutános órarendekkel. Az elmúlt hetekben kevesebb figyelem fordult az általános iskolák felé, holott ott is energiamegtakarítási intézkedéseket vezettek be. Nagy Adélt, a Győri Tankerületi Központ tankerületi igazgatóját írásban kérdeztük az energiatakarékossági intézkedésekről, s azok lehetséges következményeiről. 

1.  Készített-e intézkedési tervet a tankerület a hozzá tartozó intézményekre? 

A Győri Tankerületi Központ az általa működtetett 65 intézmény több mint 100 épülete vonatkozásában rendelkezik energiahatékonysági intézkedési tervvel, melynek általános és az egyes épületek sajátosságait is figyelembe vevő megállapításait szeptember hónapban minden intézményvezetővel személyesen, részletesen egyeztetettünk.

2. Milyen energiatakarékossági intézkedések léptek életbe, s mikortól? 

- Megállapítottuk, hogy számos intézményünk eddig is kiemelt figyelmet fordított, akár ökoiskolaként is az energiamegtakarításra, így az elvárt intézkedések jelentős többsége - például a helyes szellőztetés, a felesleges villany vagy vízhasználat folyamatos ellenőrzése - már korábban beépült az iskolák gyakorlatába. 

3. A tankerülethez tartozó intézményeknél is 25 százalékos gázmegtakarításnak kell eleget tenni? 

- A gázfelhasználás 25%-os mennyiségi csökkentését előíró jogszabály vonatkozik az állami intézményfenntartóra, így intézményeinkre is. 

4. Ha ennek nem sikerül eleget tenni, szóba kerülhet-e, hogy egy-egy iskolának költöznie kell? 

-  A tervben foglaltakat és az egyes intézkedések - például a fűtési időszak szabályozása, használaton kívüli helyiségek kiiktatása - hatását a tankerületi központ és az igazgatók folyamatosan nyomon követik és szükség esetén további intézkedésekre kerülhet sor.

Utolsó kérdésünk azért is volt releváns, mert például a győri Kazinczyban a diákok úgy tudják, azért is fontos, hogy betartsák a takarékossági intézkedéseket, hogy ne kelljen a közeli Révaiba költözniük, s délelőttös-délutános tanrendben tanulniuk. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sport

Foci helyett nézzen jégkorongot!

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Kaáli Nagy Géza a meddőségi kezelésekről: Kapacitásbővítés nélkül nincs előrelépés

kvíz

KVÍZ: Mibe nem üt a mennykő?

választások

Tudja, hogy ön hány szavazólapot kap?

hori

A bak fókuszáljon a pénzügyi kérdésekre!

ETO

Az ETO FC saját kezébe vette a sorsát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.