Helyi hírek

A kertekben gyűlik a hulladék, mikor lehet eltüzelni?

Győr | Mikortól lehet égetni? – tette fel a kérdést a ménfőcsanakiaknak szóló Facebook-csoportban egy tag. Sok a félreértés, utánajártunk az igazságnak.
Somodi Géza

2022. április 6. 20:00

tűz
A rendelet híján egyelőre nem szabad kerti hulladékot égetni  - Fotó: PxHere

A bejegyzésre számos válasz, észrevétel érkezett. Köztük sok félinformáció, vagy egyszerűen nem helytálló állítás. Ezek közül a kommentek közül idézünk néhányat, és tisztába is teszünk egy-két dolgot azokból, amik felvetődtek.  

 • Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben a szárazság miatt.  

A hozzászólás időpontjában még valóban élt az országos tűzgyújtási tilalom, azóta a legtöbb megyében, így Győr-Moson-Sopronban is megszűnt, hála annak a kevés csapadéknak, ami esett. Az más kérdés, hogy ennek a tilalomnak nincs köze a kerti hulladékégetéshez, mert ez külterületekre, erdőkre érvényes

 • A tilalom fennállásáig tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is. 

Nézzük, mi a helyzet a kertben! 

 • A kerti hulladék égetése nem tilos! A tűzgyújtási tilalom ellenére sem! Az csak a külterületekre vonatkozik! A kerti hulladék égetését az adott önkormányzat szabályozza! 
 • Saját telken felelős őrzés mellett. 
 • Ebben azért nem vagyok biztos… 
 • Pedig az lehetsz. Az önkormányzat által kiadott feltételekkel. Időben (hónap, nap, napszak) és felügyelet mellett. De talán még valami oltószert is írtak. 

Ezekben is van némi igazság és tévedés is. A kerti hulladék égetése alapesetben tilos. De azt valóban az önkormányzat szabályozhatja, azaz engedélyezheti. A hulladékudvarokban viszont csak fás szárú zöldhulladékot lehet bevinni, falevelet és füvet nem. És itt ráfordultunk az alapkérdésre, a mikorra. 

 • Április szokott lenni az egyik engedélyezett hónap. 
 • Tudomásom szerint Győrben tilos a kerti hulladék égetése, ingyen lehet lerakni a hulladékudvarokba. 
 • Rosszul tudod. 
 • A helyes válasz november, csak és kizárólag november! Az infó a katasztrófa védelem ezzel foglalkozó munkatársától van. 
 • És április Győrben, a feltételek betartásával. 
 • Plusz meg kell győződni róla (hivatalosan), hogy a többi lakót nem zavarja, ill. szélcsendnek kell lenni. Ez még egyszer mondom, a hivatalos verzió. 

Ezzel újabb vita kezdődött: 

 • Itt szélcsend? Mikor? 
 • Egyébként személy szerint nekem mindegy, hogy szélcsend van, vagy nincs, ne égessenek és kész. Van más megoldás arra, hogy eltűnjön a kerti hulladék. Gondolom, most jönnek a „minek költözöl falura, ha nem bírod” és hasonló hozzászólások. 
 • Igen, van ilyen hozzászólás is, ha szeretnél. Csanak ha tetszik, ha nem falu. A kertnek meg szüksége van a fahamura, ez bizonyított tény. Nem hobbiból szeretnének tüzelni az emberek a kertben, bár van sajnos ilyen is. De ők nem fanyesedéket és száraz leveleket tüzelnek. 
 • Szerintem, akik égetnek ugyanúgy nem ismerik ezt a tényt, mint ahogy az sem érdekli őket, hogy a levegőt szennyezik, meg a tüdőmet közvetve.  
 • Azok a fák, amiknek eltüzelem 1 évben 1-szer a leveleit, pedig tisztítják a levegőt, és ezzel a tüdődet is, egészen tavasztól őszig... 
 • Márc 10- től tilos az égetés, mindenhol, külterületi ingatlan vagy város, mindenhol szennyezed a levegőt. 
 • A „szennyezed a levegőt” kissé nem megfelelő. Már bizonyították, hogy a gázégetés is komoly veszélyforrás a benne lévő adalék anyagok miatt, illetve a gáz sem ég el teljesen, és van benne olyan vegyi anyag, ami nagyon káros. Meg hát mivel nem szennyezük a levegőt? 
 • Az a fura. Nem lehet kerti hulladékot égetni, de órák óta égett műanyag szagot/füstöt hoz a szél.  
 • Szalonnát kell sütni, ahhoz pont megfelelő a fanyesedék.

Most pedig összegezzük az alapkérdésre a választ! Mégpedig részben egy hozzászólással: 

 • Országos tűzvédelmi szabályzat (54/2014 BM rendelet 225. § (1)) alapján mindennemű hulladék égetése TILOS. Abban az esetben szabad kerti hulladékot, nyesedéket égetni, ha helyi önkormányzati rendelet megengedi. Győrben, jelenleg ilyen nincs. (Tavaly április és november hónapban volt). A tűzgyújtási tilalom az erdőktől, fásításoktól számított 200 m-en belüli területre vonatkozik. Lakott területen a grillezés, bográcsozás továbbra is engedély nélkül lehetséges. 

Még a körzet önkormányzati képviselője, Laczkovics-Takács Tímea is hozzászólt, megerősítve mindezt: 

 • A hatályos önkormányzati rendelet szerint Győrben tilos a kerti hulladék égetése. 

Valóban így van, tavaly minden esetre volt rendelet, mely így szólt: 

„Húsvéttól április végéig minden nap 8 és 17 óra között, ünnepnapok kivételével Győr város közigazgatási területén belül engedélyezett a kerti hulladék (száraz ág, egyéb fás szárú növény) égetése.” 

Ez volt tehát tavaly, de mi a helyzet idén? Mindezek után, tisztázandó az összes félreértést, megkerestük a kérdéssel a város jegyzőjét.  

Nagyné dr. László Edit válaszában leszögezte, hogy „Győr városában jelenleg hatályos szabályozás nincs az avar és kerti hulladék égetésére”, de „a kerti légszáraz fás szárú hulladék égetésére vonatkozó rendelet tervezet várhatóan a soron következő Közgyűlés napirendjére kerül. A rendelet hatályba lépéséről és az abban foglaltakról tájékoztatni fogjuk a lakosságot.” 

Némi türelem tehát és hamarosan lesz rendelet, és valószínű, lesz engedély is az égetésre. Erről mi is beszámolunk majd. 

 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
szonda

A sofőr minden szabályt megszegett

benzin

Ezt hozza a Mikulás a benzinkutakra

kvíz

KVÍZ: Milyen a bányaló?

vonat

A német hó miatt késnek a bécsi vonatok

fenyő

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

hó

Eső, havas eső és hó is jöhet a héten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.