Győr

A kút a Pannon-Vízé, a kitermelés joga a Rába Quellét illeti

Győr | A győri Bercsényi-középiskola fűtését mostantól a Rába Quelle által rendelkezésre bocsátott termálvízzel oldják meg. A bejelentés szerdán volt, azóta számos komment érkezett a témában. Jogos kérdések is felmerültek, ahogy néhány fals információ is; ezeket most tisztázzuk.
Sudár Ágnes

2022. október 6. 13:30

fűtés
Fotó: Cséfalvay Attila

Mutatjuk a cikkünkhöz érkezett véleményeket, bejegyzéseket (pontokba szedtük), vastagon szedjük azokat a megjegyzéseket, amelyek a kérdéseket megválaszolják, az esetleges félreértéseket tisztázzák.  

  1.  A földből jövő termálvíz kinek a tulajdona? Ez az alapkérdés, a termálvíz - mint minden „kincs”, ami a föld alatt található - a magyar állam tulajdona.  

  1. Ezek szerint a győri termálvíz tulajdonosa a Rába Quelle cégcsoport? Ő adja el a győrieknek a győri termálvizet? Ez a második legfontosabb. A termálvíz tulajdonosa tehát az állam. A kút (jelen esetben három) tulajdonosa a Pannon-Víz, amely azonban 2003-ban hosszú távú szerződést kötött a Rába Quelle Kft-vel, s ennek része volt, hogy erre az időre a kft-é a „vízjogi üzemeltetési jog”. Magyarán az engedély, hogy a kutakat működtesse. A győri termálvizet tehát valóban a cég adhatja, értékesítheti, ha tudja. Eddig saját maga használta, hisz ezzel fűtötte a többi mellett a fürdőt, amelyet szintén üzemeltet.  

  1. Ezeket a lehetőségeket kellett volna kiaknázni az elmúlt 12 évben. Sok hőforrás van szerte az országban, az önkormányzatokat abban kellett volna segíteni, hogy a településeken így oldják meg a fűtést. Valóban ezerszám vannak fúrt termálkutak is, de rengeteg ezek közül használaton kívüli. Téeszek, magánemberek egyaránt tulajdonosai ezeknek, a baj az, hogy az üzemeltetésükhöz szükséges engedély beszerzése is hosszú idő, egy év biztosan. De valóban jó példa a Bercsényi esete.  

  1. Csak egy kérdés! Én régen az érintett iskola diákja voltam. Amint megjelent a hírekben ez a bezárásos hisztéria, nekem egyből beugrott, hogy MIÉRT? Hiszen amikor odajártam, akkor a termálkút megoldott mindent... (Emlékszem az „illatára” hátul....) Ha tudtuk már a nyáron, hogy ez lesz, akkor miért nem gondolkodtunk, hogy jó lenne beindítani az évet a csúnya, drága gáz nélkül?  

  1. A közelben lévő olimpiai park és az uszoda üzemeltetése is megoldható lenne. A jelenlegi három kúttal nem.  Az abból nyert termálvíz ugyanis arra elegendő, hogy az élményfürdőt – amelyet ráadásul most bővítenek -, a rehabilitációs részleget, a Pannon-Víz épületét és a Bercsényit a legextrémebb időjárás mellett is kiszolgálja. Ez utóbbit azért kell hangsúlyozni, mert egy enyhébb tél esetén valóban maradhat fel nem használt termálhő, s azt akár máshol is fel lehet használni, de a tervezésnél minden lehetséges helyzettel kalkulálni kell. És még egy fontos dolog: a kút önmagában kevés, ahhoz a rendszert (vezetéket) is ki kell építeni. Úgy tudjuk, a nevezett sportközpontok építésénél szó volt ugyan erről a lehetőségről, de végül elvetették. Ahhoz új kuta(ka)t is kellett volna fúrni.  

  1. Nekem azt mondta 20 évvel ezelőtt egy geológus, hogy Győr termálkútjai a végét járják, újakat kéne fúrni pár milliárdért. Már akkor azt állította, hogy ráfűtenek. De ő egy hülye geológus, nem pedig okos politikus. Húsz éve működnek a kutak, fűtenek is a vízzel, az ugyanakkor igaz, hogy a termálvizet korlátok nélkül nem lehet használni. Ez szakmai kérdés.  

  1. Ha így olcsóbb, akkor eddig miért nem? Erre Kovacsics Imre a tegnapi bejelentéskor utalt. 

  1. Barossal mi lesz? Mert a Bercsényisek már megkapták a Krétán keresztül, hogy maradnak a helyükön. A barososok még nem! (Legalább is mi nem!) Úgy tudjuk, ez a megoldás a Baross és a Deák iskola helyzetét is megoldja.  

  1. Csak hogy világos legyen, a Rába Quelle nem magáncég, hanem az önkormányzaté. Kovacsics úr az adófizetők pénzét osztotta most meg. Egy rászoruló iskolával nem kellene előadni a jótét lelket! Ez nem igaz, a Rába Quelle magáncég az alapítása óta, a rendszer újraindítása nem az adófizetők pénzén történt. A felhasznált termálvízért pedig nyilván a Bercsényi fenntartója fog fizetni, ahogy eddig is fizetett, csak gázszámlát. A cél az volt, hogy a gázFOGYASZTÁSon spóroljanak a szakképző intézmények 25 százalékot. A Bercsényi gázfogyasztása így nullára csökken, ezért jelent megoldást ez a többi 18 iskola összfogyasztásának kiszámolásakor.  

  1. Attól még érvényes a 18 fokos előírás. Erről állami szintű rendeletet hoztak, a kettő külön dolog.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
felújítás

Finisben a lakásfelújítási hitel

élőlánc a tanárokért

A soproni pedagógusok nem adják fel

kutya

KVÍZ: Tudja, ki volt Tyutyukám? Ismeri a híres kutyákat?

Rapid

Jó este, jó szurkolás (Vélemény)

ETO

Egyetlen megyei csapatunk sem nyert az NB II-ben

M83

M83: jól halad a körforgalmak építése, de óvatosan vezessenek!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.