Győr

Az építményadó egy részének visszatérítéséről tárgyalt a kamara városházán

Győr | Győr önkormányzata az év elejétől jelentősen megemelte az építményadót. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara korábban tiltakozott a lépés ellen. A kamara képviselői most egyeztetésen vettek részt a város vezetőivel, melyen megvitatták a témát. A jelen állás szerint az adó nem csökken, de egyes cégek kérhetik majd az adó egy részének visszatérítését.
Somodi Géza

2023. március 6. 16:00

Pintér-Péntek Imre
Pintér-Péntek Imre - Fotó: Facebook/GYMSM KIK

Az építményadó megemelésével kapcsolatban a megyei iparkamara korábban tiltakozott, és álláspontját levélben küldte meg a városházára. A kamara elnöke, Pintér-Péntek Imre egyeztetést kért továbbá Dézsi Csaba Andrástól. A szervezet tájékoztatása szerint a polgármester hivatalában fogadta a kamarai küldöttséget, és „konstruktív megbeszélést tartottak az építményadó megemeléséről szóló, győri önkormányzati rendeletről”.  

A kamara közleményt adott ki a találkozóról, ami igazából az elnökkel készített interjú. Abban Pintér-Péntek Imre emlékeztet: a győri önkormányzat 900 forintról 2000 forintra emelte az építményadó mértékét. A győri vállalkozókat érintő jogszabály 2023. január 1-jén lépett életbe. A kamara véleménye, hogy a vállalkozások elfogadják az inflációval korrigált építményadó emelést, de 2020 óta az infláció nem 120% volt.  

Az érdekvédelmi szervezet szerint a vállalkozások a jelenlegi energetikai és munkaerőpiaci kihívások mellett az építményadó ilyen szintű emelését nem tudják kitermelni, ez komoly, sok esetben vállalhatatlan pénzügyi terhet jelent számukra.  

Ugyanakkor szerintük az önkormányzatnak is vannak méltányolható szempontjai: a pénzügyi, gazdasági környezet számukra sem kedvező. Például a központi elvonások már nem tesznek lehetővé további engedményeket a helyi vállalkozások számára, hangzott el a találkozón.  

A megbeszélésen végezetül a kamara vállalta egy konkrét javaslatcsomag kidolgozását, mely lehetővé teszi, hogy az energetikai beruházásokat, illetve béremelést végrehajtó helyi vállalkozások pályázati keretek között visszakérhessék az építményadó növekmény egy részét.  

A kamarai közlemény teljes terjedelmében itt olvasható: 

Segíteni kell a munkahelyek megőrzését  

Pintér-Péntek Imrét, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét a közelmúltban Dr. Dézsi Csaba András polgármester fogadta hivatalában, ahol a január 1-el hatályba lépett építményadó jelentős megemeléséről szóló önkormányzati rendeletről tárgyaltak.

A találkozóra azért került sor, mert a kamara jelezte: a győri építményadó mértékének drasztikus, mintegy 120 százalékos növelését elfogadhatatlannak tartja. A konstruktív megbeszélésen részt vett Kalmárné Dr. Hollósi Erika kamarai titkár, Molnár Albert Győri térségi elnök, Miklósy Lajos vállalkozó, valamint Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek és Nagyné Novy Lilla gazdálkodási főosztályvezető is.  

Pintér-Péntek Imrét az egyeztetés részleteiről kérdeztük.  

– Milyen előzmények után került sor a polgármesterrel és munkatársaival folytatott megbeszélésre? 

– A győri önkormányzat még 2020 végén döntött arról, hogy 900 forintról 2000 forintra emeli az építményadó mértékét. A győri vállalkozókat érintő jogszabály az elfogadásakor nem lépett életbe, 2023. január 1-jétől azonban hatályossá vált. A kamara egyik legfontosabb feladata a gazdasági szereplők érdekeinek védelme, így azonnal jeleztük, hogy elfogadhatatlannak tartjuk az adónem ilyen jelentős emelését, és tiltakozunk az emelés ténye és mértéke ellen egyaránt. A Kamara véleménye, hogy a vállalkozások elfogadják az inflációval korrigált építményadó emelést, de 2020 óta az infláció nem 120% volt.  

– Mi indokolja ezt az elutasító magatartást?  

– A vállalkozások a jelenlegi energetikai és munkaerőpiaci kihívások mellett az építményadó ilyen szintű emelését nem tudják kitermelni, ez komoly, sok esetben vállalhatatlan pénzügyi terhet jelent számukra. Amikor a mostanihoz hasonló gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük a helyi cégeknek, az önkormányzatnak inkább azok támogatásában, a munkahelyek megtartásában, működőképességük megőrzésében kellene segítenie. Ezért levélben kértem a polgármestert, vegye figyelembe a gazdasági szereplők szempontjait. Szerencsére a kérés nyitott fülekre talált, és Dr. Dézsi Csaba András nyitott volt a téma megbeszélésre.  

– Mivel érvelt az önkormányzat az építményadó megemelése mellett? 

– Kétségkívül az önkormányzatnak is vannak méltányolható szempontjai, a pénzügyi, gazdasági környezet számukra sem kedvező. A megbeszélésen résztvevő városvezetők emlékezettek rá: a koronavírus járvány idején a kamara elérte, hogy az iparűzési adót megfelezze a kormány, két évig ingyenes parkolással segítették a helyieket, és a győri iparűzési adó mértékét is 1,6 százalékra csökkentette a város az országban általánosan alkalmazott két százalékkal szemben. Elmondták azt is, hogy Győr szolidaritási hozzájárulás címén idén 9,5 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe, és ez az összeg nagyon hiányzik a város kasszájából. A központi elvonások már nem tesznek lehetővé további engedményeket. Szeles Szabolcs alpolgármester hozzátette: az építményadónak csak mintegy két százalékát fizetik a mikro- és kisvállalkozások, az adónemből bejövő összeg döntő része jellemzően a nagyvállalatoktól érkezik. Igaz, a szociálisan vagy gazdaságilag nehéz helyzetben lévő vállalkozások kérvényezhetik az első részlet fizetési halasztását, de ennek külön eljárás díja van, amit az adott helyzetben a kérvényezőnek mérlegelnie kell.  

– A fentiek tükrében a kamara milyen elképzeléssel érkezett a megbeszélésre?  

A kamarai küldöttség elsődleges célja az volt, hogy olyan kompromisszumos megoldást keressünk, amely mindkét fél számára elfogadható. Ha nem is sikerül elérnünk az építményadó emelésének visszavonását, mégis teremtsük meg a lehetőségét a nehéz helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozások támogatásának, és könnyítsünk a terhein azoknak a cégeknek, amelyek energetikai beruházásokat vagy az inflációs hatások mérséklését szolgáló bérfejlesztést hajtanak végre.  

– Mivel álltak fel a tárgyalóasztal mellől?  

– A kamara az építményadó második részlet fizetése kapcsán tesz megoldási javaslatot: vállaltuk egy konkrét javaslatcsomag kidolgozását, mely lehetővé teszi, hogy az energetikai beruházásokat, illetve béremelést végrehajtó helyi vállalkozások pályázati keretek között kérhessék az építményadó növekmény egy részét. Egyetértettünk abban, hogy a magas energiaárak, az elszabadult infláció, a kedvezőtlen forintárfolyam miatt nehéz helyzetbe került helyi gazdasági szereplők támogatása – a hatályos jogi keretrendszeren belül – az önkormányzatnak is érdeke. A győri székhellyel és telephellyel rendelkező vállalkozások és képviselői elkötelezettek a város folyamatos fejlesztésében, kulturális- és sportéletének támogatásában, gazdasági növekedésében. Ahhoz azonban, hogy a jövőben is eleget tudjanak tenni e vállalásuknak, hogy a győri emberek munkahelye ne kerüljön veszélybe, támogatásra van szükségük. A megbeszélés még világosabbá tette: a helyi önkormányzat és a gazdaság önkormányzata között elengedhetetlenül fontos a párbeszéd fenntartása. A feleknek saját céljaik mellett egymás céljaira is figyelniük kell, hiszen csak egymást támogatva tudunk előre menni. 

 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vád

Húsklopfolóval törte be a bátyja fejét a felkapcsolt lámpa miatt

GYAC

Borkai: Mi jön ezután?

motoros baleset győr

Tizenkét baleset egyetlen nap alatt Győrben

kosárlabda

Győri női kosárlabda: Négy légiós is távozik, nyolc érkező, cél a döntő

horgászat

Horgász világbajnokok Győr-Moson-Sopronból (KÉPGALÉRIA)

repülő, szúnyogírtás

Beindul a központi szúnyoggyérítés a megyében – Szigetközt megették a vérszívók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.