Helyi hírek

Dézsi sem lehet egyetemi kuratóriumi tag?

Győr | A kormány új jogszabálytervezete több pozíciót is kizárna a kuratóriumi tagságból, ebben a körben már a polgármesterek esetében is megállapítják az összeférhetetlenséget. Ez érinti a győri polgármestert, Dézsi Csaba Andrást is.
Új Szó Nálunk

2023. május 26. 11:30

Dézsi
Dézsi Csaba András több prominens személlyel az egyetem által átépített „kekszgyári kocka bejárásán. A kép május elején készült. Fotó: Laczó Balázs 

Megküldte az Európai Bizottságnak a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségéről szóló jogszabálytervezetet a kormány, a Portfolio információi szerint a Brüsszel óta régóta várt normaszövegben az eddig ismerthez képest több pozíciót is kizárnak a kuratóriumi tagságból. Johannes Hahn biztos korábban azt ígérte, hogy a lehető leggyorsabban véleményt mondanak a tervezetről, hogy az Erasmus- és Horizon-programokba minél hamarabb bekapcsolódhassanak a modellváltott egyetemek és kutatóintézetek. 

Az Európai Bizottság február végén tájékoztatta a magyar kormányt, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok esetében milyen összeférhetetlenségi szabályokat tartanak szükségesnek. A szerdán megküldött normaszöveg információk szerint a főpolgármester és a polgármesterek esetében is megállapítja, hogy amíg betöltik a politikai funkciójukat, nem vállalhatnak szerepet az egyetemek fenntartójaként működő kuratóriumokban. A brüsszeli elvárást pedig úgy akarják teljesíteni a közhatalmi funkciók esetében, hogy a szöveg szerint a tagsági tilalmat "a különleges jogállású szervek" vezetőire is kiterjesztik. 

Ez érinti a Köztársasági Elnöki Hivatalt, az Alkotmánybíróság Hivatalát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, a Gazdasági Versenyhivatalt, a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságát, a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságát, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, a Közbeszerzési Hatóságot, a Nemzeti Választási Irodát, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatalát, az Országos Atomenergia Hivatalt, az Integritás Hatóságot, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot. 

Győrben a funkciók szűkítése érintené Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét is, akiről március elején – azt ezt övező vita során – azt állapíthattuk meg, hogy nem kell lemondania tagságáról.   

Kérdés maradhat viszont Palkovics László, a kuratórium elnöke, mivel az EB korábban kiszivárgott kitétele szerint köztisztviselők abban az esetben sem foglalhatnák el a pozíciót egyből, ha lemondanak állami pozíciójukról. Két évig posztjuk elhagyása után sem lehetnének kuratóriumi tagok. Palkovics László volt technológiai és ipari miniszter pedig tavaly novemberben mondott le, azt követően választották meg (decemberben) a győri egyetem kuratóriumi elnökének. Ha szó szerint vesszük az EB kívánalmát, akkor ő fennakad a rostán.   

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sport

BL férfi kéziben és fociban

hamburger

Rekord a lottón: hány hamburger jön ki a főnyereményből?

kvíz

KVÍZ: Idegenből jött szavaink

autó

A szökőév miatt egy nappal előbbre került kgfb-díjfizetés határideje

hori

A halak intuíciói ma segíthetnek eligazodni kényes helyzetekben

belvíz

Győr-Moson-Sopron földjeinek 3 százaléka belvízzel borított

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.