Győr

Dézsi válaszol a városi szóbeszédre: ő lesz az új rektor?

Győr | Rendkívüli szenátusi ülésen mondott le dr. Baranyi Péter professzor, a Széchenyi István Egyetem rektora – portálunk erről értesült házon belülről. Egészen vad pletykák is szárnyra kaptak az utódját illetően, köztük van Dézsi Csaba András neve is. A polgármester nyilatkozott erről az Új Szó Nálunknak.
Sudár Ágnes

2022. december 6. 19:00

dézsi
A felvétel a kuratórium hétfői ülésén készült, a fotót Szijjártó Péter posztolta, s azt írta hozzá: „Bár eddig sem álltunk rosszul, de ezentúl minden kétséget kizáróan a győri lesz az ország első számú autóipari egyeteme. Palkovics Lászlóval és a zalaegerszegi tesztpályával erősítettünk.” Palkovics érkezése így lett nyilvános. Fotó: Facebook / Szijjártó Péter 

„Az ocsúdás fázisában vagyunk” – mondta az egyik egyetemi bennfentes, hozzátéve, hogy ennek nem is elsősorban a rektor lemondása a fő oka, hanem Palkovics László érkezése a kuratórium elnöki székébe. Egyelőre az intézményen belül sem kaptak hivatalos levelet vagy tájékoztatást a tanszékek, de mert mindenki erről beszél, a mozaikokat próbálják az érintettek összerakni. Nem egy helyről erősítették meg, hogy a rektor valóban lemondott, s ezt a december elejére összehívott rendkívüli szenátusi ülésen tette meg.  

De ki is Baranyi professzor, aki 2021. július 1-jén nevezett ki Áder János akkori köztársasági elnök a Sándor-palotában a győri egyetem rektorának? 

Baranyi professzor
Dr. Baranyi Péter az egyetem professzora átveszi megbízását Áder János akkori köztársasági elnöktől. Fotó: új szó archív

Dr. Baranyi Péter az egyetem nemzetközi hírű professzora, 2017 óta az intézmény Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolájának vezetője. Mintegy három évtizedes sikeres tudományos pályafutás áll mögötte. 1996 óta számos neves külföldi kutatócsoportban töltött hosszabb-rövidebb időt, többek közt a Tokiói Egyetemen és a Hongkongi Kínai Egyetemen. Több nemzetközi laboratóriumot alapított, új tantárgyak sorát dolgozta ki, száznál többször tartott előadást az Egyesült Királyságtól Kínán és Ausztrálián át az USA-ig különböző egyetemeken és kutatóintézetekben. Egy évtizede megfogalmazta a mára önálló tudományterületté vált kognitív infokommunikáció koncepcióját, amelyről dr. Csapó Ádám tanítványával számos alapozó cikket és könyvet írt. Tudományos munkáira épül mérnöki alkotása: a virtuális valóság alapú komplex operációs rendszer már a nemzetközi piacon is sikeresen megjelent.  

Pályázatában azt írta: tudásával, tapasztalatával ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy a felhalmozott kiemelkedő potenciált beváltva az egyetem Magyarország egyik vezető, tekintélyes és szerethető felsőoktatási intézményévé váljon. Fontosnak nevezte, hogy az intézményben munkaidőn túl is legyen élet, és hogy a hallgatók szeressék azt az időszakot, amit itt töltenek.  

Nem sokkal több, mint egy évet töltött a hivatalában (a négy év helyett) és sokan mondják, hogy a vezető pozícióban nem igazán találta a helyét. Olyanok is akadnak, akik szerint a lemondásában legalább ekkora szerepet játszott ez a tény, mint az, hogy Palkovics érkezésével átrendeződések is lehetségesek, s ezt már végképp nem kívánta magának.  

A kuratóriumnak eddig is volt elnöke, dr. Knáb Erzsébet esetében sokan arra számítanak, hogy marad a kuratóriumban, tagként.  

A rektor utódjáról mindenfélét hallani, s annak ellenkezőjét is. Egészen vad találgatások is szárnyra kaptak, s előkelő helyen szerepel ezek között az, hogy Dézsi Csaba András lehet Baranyi Péter utódja. A legegyenesebb út, ha erről magát az érintettet kérdezzük, Dézsi Csaba András erről ezt mondta az Új Szó Nálunknak:

Egészen biztos, hogy nem leszek rektor, nincs ilyen ambícióm, szóba sem került ez.  Nagy a munkabírásom, de azért a vonalat valahol meg kell húzni.” 

Az egyetem egyelőre nem adott ki közleményt, de várható, hogy meg fogja tenni, a témát akkor folytatjuk. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
repülőtér

Nemzetstratégiai cél a Győr-Pér repülőtér fejlesztése

nevek

KVÍZ: Mely hírességeket rejtik ezek a nevek?

lány, szegénység

Törökország után nálunk a legerősebb a vagyoni egyenlőtlenség

kullancs

Kullancs-kisokos: felejtsük el, hogy 24 órán belül nem fertőzhet

eper

Türelem epret terem: Két és fél órás várakozás az eperföldön Vámosszabadinál kifelé (VIDEÓ)

kézilabda

Életképek a Final Fourról (GALÉRIA)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.