Győr

Fagyban festette a bejárati ajtaját, ombudsmanig mentek a győri lépcsőházi szomszédok

Győr | Az egyik győri lépcsőház ingatlanának új tulajdonosa a lakás berendezéseit és nyílászáróit olajfestékkel festette szakemberrel, fagypont alatti téli időjárás idején, holott a termék veszélyességi adatlapja szerint a festékből és az oldószerből származó kipárolgások miatt beltéren való alkalmazása csak folyamatos szellőztetés mellett megengedett. A felső szomszéd úgy érezte, hogy az egészségre veszélyes kipárolgások a társasház belső terének levegőjét szennyezték és a lakók – közöttük gyermekek – egészségét veszélyeztették. Miután mindenhonnan lepattant, ombudsmanhoz fordult. Kiderült, hiányzik egy miniszteri rendelet.
Cséfalvay Attila

2022. november 22. 12:00

ombudsman
Fotóillusztráció: familyhandyman.com

A beadvány szerint a társasházban a második emeleti lakást annak új tulajdonosa felújíttatta, amelynek keretében 2022. március 7-12. között oldószeres olajfestékkel végzett festési-mázolási munkálatokat egy festő szakember. A festés, valamint az azt követő, hozzávetőlegesen 10-12 napig tartó száradás időszakában Magyarországon és Győrött az évszakhoz képest szokatlanul fagyos hideg, télies időjárás volt, az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet -8 °C – 0 fok között változott. A két kiskorú gyermekükkel élő panaszosok lakása közvetlenül a felújítás alatt álló lakás fölött található, s a festés-mázolásra használt oldószeres olajfestékből származó károsanyagkipárolgások a társasház közös szellőzőrendszerén, valamint a lépcsőházon keresztül feljutva elsősorban az ő lakásuk levegőjét szennyezték közvetlenül.

Szóltak, de hiába

Panaszosok először az egyre erősödő szaghatást érzékelve a munkálatokat végző szakembert kérték arra, hogy a munkát folyamatos szellőztetés mellett folytassa, valamint a társasház közös szellőzőrendszerének elszívóit szigetelje le. Ennek a kérésnek a mester elmulasztott eleget tenni, valamint éjszakára a nyílászárók közül néhányat bukó-nyíló helyzetben hagyott, így a megfelelő szellőzés hiányában, valamint a légszennyező anyagok társasházi szellőzőrendszerbe jutásával a probléma csak fokozódott. Panaszosok a fagyos éjszakai hőmérséklet ellenére nyitott ablaknál kényszerültek aludni annak érdekében, hogy a légszennyező anyagok ne okozzanak nekik egészségkárosodást.

Hatáskör hiányában továbbtolva

A lakás új tulajdonosának március 11-én és 12-én is jelezték telefonon, majd e-mailen az olajfestékből és az oldószerekből kipárolgó és a lakásukban a közös szellőzőrendszeren keresztül felgyülemlő légszennyező anyagok egészségre ártalmas volta miatti problémájukat, azonban a tulajdonos nem mutatott együttműködést, még a közös szellőzőrendszer strangjainak festőtől kért és ígért lefedését sem sikerült elérnie panaszosoknak. Problémájukkal a 112-es segélyhívón keresztül március 11-én az illetékes katasztrófavédelem segítségét is kérték, azonban a légszennyező anyagok kipárolgásának egészségügyi hatásai tekintetében hatáskör hiányában a katasztrófavédelem eljáró ügyintézője a mentők hívását javasolta, illetve az esetleges egészségkárosodás orvosi kivizsgálását. Panaszosok ezt követően, 2022. március 16-án fordultak e-mailben bejelentéssel egyidejűleg a kormányhivatal környezetvédelmi hatóságához és a Kormányhivatal Győri Járási Hivatala népegészségügyi hatóságához a belső téri levegőszennyezés egészségveszélyeztető hatásai miatt. A környezetvédelmi hatóság a bejelentést hatásköre hiányában 2022. március 18-án, majd a levelet pontosítva március 22-én áttette a népegészségügyi hatósághoz. A bejelentő 2022. március 22-én személyesen is felkereste a népegészségügyi hatóságot, amelyről készült feljegyzés szerint a panaszos arról tájékoztatta a hatóságot, hogy a festésimázolási munkálatok időközben befejeződtek. A hatóság ügyintézőjének tájékoztatását, hogy a helyszíni kivizsgálás nem indokolt, panaszos tudomásul vette, ezért írásbeli tájékoztatásra nem került sor. A kormányhivatal vizsgálatunkhoz küldött tájékoztatása szerint az ügyben fenti indokra tekintettel hatósági ellenőrzést sem folytattak. 

Az ombudsman megállapította

„Az egyedi ügyben rá kell mutatnunk arra, hogy miután a panaszos nyilatkozott arról, hogy a festés befejeződött, a népegészségügyi hatóság megszüntette az eljárását a tudomásulvétel alapján, így a petíciós joggal összefüggésben az egyedi ügy nem vetette fel visszásság gyanúját. Megállapította: a jogi szabályozás hiányosságai miatt nem volt és jelenleg sincs lehetősége a hatóságnak a belső téri levegőminőség tekintetében a közegészségügyi követelmények, egészségügyi határértékek ellenőrzésére, jogkövetkezmény megállapítására. Hozzátette: az épületek belső, zárt tereinek levegőminősége tekintetében a közegészségügyi és egészségvédelmi követelményeket, valamint a lakosság egészségvédelmét biztosító egészségügyi határértékeket szabályozó miniszteri rendelet hiánya a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével, a testi és lelki egészséghez, valamint az egészséges környezethez való alapvető joggal összefüggő visszásságot okoz. Emiatt kérte az illetékes minisztert a rendelet megalkotására. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
felújítás

Finisben a lakásfelújítási hitel

élőlánc a tanárokért

A soproni pedagógusok nem adják fel

kutya

KVÍZ: Tudja, ki volt Tyutyukám? Ismeri a híres kutyákat?

Rapid

Jó este, jó szurkolás (Vélemény)

ETO

Egyetlen megyei csapatunk sem nyert az NB II-ben

M83

M83: jól halad a körforgalmak építése, de óvatosan vezessenek!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.