Helyi hírek

Győr délután átadhatja a vízközművagyonát, a bizottsági ámen már megvan rá

Győr | A gazdasági bizottság ülésén drámai mondatok hangoztak el, mindenekelőtt az, hogy ha az állami átadás nem történik meg, a Pannon-Víz már márciusan sem tudja kifizetni a dolgozóit. Hatszázötven családról van szó, ebből 500 győri. A vezérigazgató ezzel érvelt: az idő sürget, dönteni kell.
Sudár Ágnes

2023. január 31. 11:00

bizottság
- Fotó: Új Szó Nálunk archív

Az önkormányzat gazdasági bizottsága a két ellenzéki képviselő nem szavazatát leszámítva döntött: a délutáni közgyűlésre azt javasolja, hogy Győr adja át a vízközművagyonát és magát a rendszer üzemeltetését állami fenntartásba. Ha röviden indokoljuk, ez így szól: NINCS MÁS VÁLASZTÁSA. Nincs ugyanis fedezet erre az évre a Pannon-Víz fenntartásra és az üzemeltetésre. A teljes vízműtársaságánál a bevételen felül 6 és fél milliárd forintot kellene ugyanis elővarázsolni, Győrre 4 és fél milliárd forint esik.  

Ugyan az anyagban számok nem szerepeltek, s ezt a felszólalók (Kun András, Balla Jenő) kifogásoltak is, de a működési költségekhez kanyarodtunk újból és újból vissza. A Pannon-Víz igazgatóját idézve: volt, olyan nap, amikor 36 szoros volt a villamosköltség az előző év hasonló időszakához képest. Korábban 200 millió forint volt ez a kiadás, tavaly már 1,2 milliárd, 2023-ban pedig meghaladja a 6 milliárdot. Ezt már nem tudja kigazdálkodni a ma még önkormányzatok által tulajdonolt cég, a 220 forintos köbméterenkénti árból (ennyit fizet a lakosság) lehetetlen.   

A dolgozók szerepe kulcskérdés, ugyanis olyan tudás birtokában vannak, amit nem lehet egy-két nap alatt megszerezni, jó esetben is három-öt év. Egy csőtörésnél ez kulcskérdés. Márpedig már az a hír is elbizonytalanítja őket, amikor hallják, hogy egy-egy, kisebb tulajdonrésszel rendelkező önkormányzat nemet mond a saját része átadására, magyarán az állami rendszerhez való csatlakozásra. Ha elmennek, pótolhatatlan lesz a tudásuk.  

Pannon-Víz

Nyilvánvalóan sokakban felmerül, hogy mennyi a vagyon, amelyről beszélünk. Mint kiderült, piaci alapon nem értékesíthető elemekről beszélünk, így ez nem nevesíthető. Nem is hangzott el erre vonatkozó szám. Az viszont többször is, hogy nem a szakadék szélén állunk, hanem a fölött lavírozva próbálunk nem lezuhanni (ahogy a sok más vízműcég is), az állam mintegy 50 milliárd forintot különített el erre a feladatra, s a tárgyalások csak akkor kezdődnek el az érintett vízműcégekkel a részletekről – kinek mi lesz a feladata, a kötelezettsége -, ha a megállapodás megszületik. Erre az útra javasolja a bizottság az önkormányzatot rálépni, délután várhatóan így is fognak dönteni.  

Nem most, hanem később derül ki, hogy jogosak voltak-e az arra vonatkozó felvetések, hogy  

  • az állam szán-e majd akár egy fillért is a fejlesztésre,  
  • olcsóbban adja-e magának (az állami vízműcégnek) majd a villamosenergiát  
  • vagy emel úgy a vízdíjon, ahogy neki kijön a matek?  

Itt még nem tartunk. 

Még egy döntés 

A bizottság tárgyalt még egy napirendi pontot, ez pedig arról szólt, hogy a Győr-Szol megvásárolja-e a Mementó temetkezési vállalkozást? Ez a cégvásárlás stratégiai kérdés, 140 millió forint, a bizottság ezt is támogatta. Bár felmerült a kérdés Kun Andrásban: Tényleg erre van most pénzünk (pénze a Győr-Szolnak)?  

bizottság
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

sport

Élőben nézheti, ahogy a kézis lányok kijutnak az olimpiára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.