Helyi hírek

INTERJÚ: A törvényszéki elnöknek most a kazánhoz is értenie kell

Győr | Tovább szeretné javítani a perek időszerűségét és számít rá, hogy a bírósági vezetőnek most különösen nagy figyelmet kell szentelni olyan gazdasági kérdésekre, amelyek csak áttételesen kapcsolódnak az ítélkezéshez. A Győri Törvényszék új elnökével, az 52 éves dr. Somogyi Zoltánnal az energiaválság és a törvénykezés mai kihívásairól beszélgettünk.
Laczó Balázs

2022. december 22. 14:00

dr. Somogyi Zoltán
Fotó: Dr. Somogyi Zoltánt hat évre nevezték ki a Győri Törvényszék elnökének. Fotó: Laczó Balázs 

- Most vette át elnöki kinevezését, de előtte majdnem fél évig megbízott elnök volt. (Erről itt írtunk) Ez változtatott a látásmódján? 
- Igen, sok mindent látok máshogy, mint korábban büntetőkollégium-vezetőként. Egy adott probléma ebből a székből nézve komplexebb. Egy példa: ha egy bíró megcsúszik és szüksége lenne egy plusz leíróra, akkor most nem csak azt látom át, hogy rendben, adjunk neki még egy munkaerőt, hanem a várható dominóhatást is. Mert ha ezt meg is tudjuk tenni, a létszámkeret adott és a dolog egy másik kollégánál fog problémát jelenteni. Hasonló példát jelent a takarékoskodás kérdése, ami megint csak könnyebbnek tűnt kívülről: ha spórolni kell, hát spóroljunk. Csakhogy ez nem elegendő, biztosítanunk kell a szükséges feltételeket, mert nem állhat le a munka a kezelőirodán, tartani kell ügyeletet, ehhez az épületet ki kell nyitni, a fűtést valahogy biztosítani. Mert sem a rendőrség, sem az ügyészség nem áll le, ahogyan egyébként az embercsempészet sem. 

- Mekkora most ez a teher? 
- A bíróságnak jelenleg büntető ügyszakban az embercsempészek adják a legtöbb munkát. Ráadásul érdemes belegondolni, hogy az elkövetők többsége külföldi, akihez nem német vagy angol tolmács kell, hanem arab, albán, urdu, pastu, stb. Rendelkezésre állnak már a megfelelő emberek, de ezek a tolmácsolások enyhén szólva sem olcsók. Komoly problémát jelent az ezzel kapcsolatos eljárásoknál az is, hogy lassan megint ott tartunk, hogy megtelnek a börtönök embercsempészekkel és kis túlzással a betörőnek nem lesz majd odabent helye. Szerencsére ez még csak fenyegetés: a telítettség száz százalék alatt mozog. A problémák enyhítésére a közeljövőben előtérbe kerülnek egyes központi intézkedések, és ami nagyon fontos, hogy nemsokára gyakorlattá válik, hogy az embercsempészek szabadságvesztését a saját hazájukban hajthatják végre. 

- Mik azok a tervek, amiket az elnöki pályázatában is kiemelt? 
Minden bírósági elnöknek a hatékony és időszerű ítélkezést kell szem előtt tartani, és hogy a munkánk az ügyfelek megelégedettségét kell eredményeznie. Ez azt jelenti, hogy bár minden ügynek vannak pervesztesei, de ők érezzék: legalább szakszerű eljárásban kapták a kedvezőtlen döntést, a bíró tisztességes volt velük szemben, megfelelt az alapelveknek. 

- De gondolom, ez mindig is célkitűzés volt. Úgy látja, hogy itt javítani kell a helyzeten? 
- Szerintem az ítélkezés szakmai színvonala megfelelő, a bíráink a törvénynek megfelelően bírálják el az ügyeket, a legnagyobb többségét ésszerű időn belül. De akad néhány olyan ügy polgári és büntetőügyszakban egyaránt, ami öt évnél is hosszabbra nyúlt. Ezeknél sem a bíróság mulasztása érhető tetten, de kívülről nézve tartatatlannak látszanak és ez az álláspontja a strasbourgi bíróságnak is. Ezek jellemzően vagy nagyon nagy terjedelmű vagy bonyolult megítélésű ügyek, esetleg olyanok, amiknél az ok kívül esik a bíróság illetékességén: például a világ túlsó végén él a szereplő, külföldi jogszabályt kell beszerezni. Rajta vagyunk, soron kívül kezeljük, de tudomásul kell venni, hogy vannak elnyúló ügyek. 

- Ilyen okokból húzódott például a győrszentiváni adócsalás pere hét és fél évig? Hiszen abban éppen az ön tanácsa járt el. 
- Ez tény, és jó példa rá. Százhatvanezer oldalnyi nyomozati anyagot kellett feldolgozni három különböző nyelven, sok vádlottról döntöttünk és már a hatalmas mennyiségű iratanyag ismertetése is hónapokat vett igénybe. Külföldi szakvéleményeket dolgoztunk fel és még újra is kezdtük a pert egy eljárási szabály megváltozása miatt. 

- Van most olyan nyomás, hogy javítani kell az időszerűségen? 
- Ilyen nyomás mindig lesz, amíg akad olyan szegmens, amiben az időszerűség – az előbb említett okokból is – csorbát szenved. Én alapvetően időszerűnek látom az ítélkezést, és javulást is várok, mert most éppen van ugyan a hónap elején büntető ügyszakban hat olyan ügy, ami több mint öt éve tart, de a három és öt év közöttiek száma ennél kisebb. Vagyis ha ezek a régiek kifutnak – sokvádlottas bonyolult gazdasági ügyekről van szó –, akkor az átlagunk jelentősen fog javulni.  

- Lehet szó a jelenlegi gazdasági helyzetben bármilyen szükséges beruházásról a csornain kívül? 
- Sajnos a következő időszak a takarékosságról fog szólni a többszörösére nőtt rezsiköltségek miatt, vagyis sok olyan pénzösszeg áll rendelkezésünkre, amit vagy erre kell költenünk vagy valamilyen ezzel kapcsolatos beruházásra. Például több helyen igyekszünk tökéletesíteni a klímát, mert árammal fűteni még mindig olcsóbb, mint gázzal. Általában elmondható, hogy a következő időszakban jóval nagyobb hangsúlyt fognak kapni az elnöki tevékenység mindennapjai során is az olyan gazdasági kérdések, amik az ítélkezéssel nem szorosan függenek össze. 

- Mondana példát?  -
- Be tudjuk-e időben üzemelni Sopronban az új kazánt – be tudtuk –, mert a régi már korszerűtlenné vált, vagy bezárjuk-e valamelyik épületünket.  

- És ön ért az ilyen kérdésekhez?  
- Természetesen kapok segítséget a szakembereinktől, de a pályázatomban benne volt, hogy van közgazdasági végzettségem, amit most konkrétan fel tudok használni a munkámhoz.  

- Viszont nem zárták be a soproni bíróságot. Ezek szerint vettek kazánt. 
Igen, beszereztünk egy újat, Győrben viszont majdnem teljesen kiürítettük az Árpád út 2. alatti épületet (a volt Pártok Házát – a szerk.). Minden bíró és titkár átköltözött a közigazgatási bíróságra, és csak néhányan maradtak ott a fűtési szezonra: a gazdasági hivatal, a gondnokság, az ő környezetüket is árammal fűtjük. 

- Januárban lesz egyéves a Csornai Járásbíróság, ami ma még Győrben székel, a helyzetéről nemrég írtunk.  
Az is kiderült, hogy jelenleg a csornai bírák a legterheltebbek. Várható létszámemelés?
 
- A központi vezetésnek az az álláspontja, hogy szeretné látni az első statisztikai adatokat, tehát amikor véget ér ez az év és elkészül a 2022-re vonatkozó adatsor, akkor dönt az előterjesztett kérelmekről. Egyelőre egy polgári bírói álláshelyet kértünk a Csornai Járásbíróságra és később a nem bírói helyek részén is várható fejlesztés. Azt remélem, hogy a jövő év első felében a létszám növekedni fog. 

- A csornai bíróságra idézettek azonban szűk egy éve Győrbe járnak. A felújítás alatt lévő csornai járásbírósági épület elkészül jövő nyárra? 
- Ezt a beruházást teljes egészében az OBH finanszírozza, de én úgy tudom, hogy július 31. a céldátum, és ha még egy kis csúszásra sor is kerül, a nyári ítélkezési szünet után szeptemberben már Csornán folyhat az ítélkezés. 

- Várható most olyan ügy a bíróságon, ami az egész ország figyelmére számot tart? 
- A leglátványosabb a „villanyszerelős gyilkosságként” ismert ügy, ebben a bizonyítási eljárás jó ütemben halad. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sulyok Tamás

Államfőt választott az Országgyűlés

penne

Mit főzzek? Káposztás tésztát!

kvíz

KVÍZ: Nem lesz kutyanehéz

tűzoltó

Tüzek és balesetek sorozatban

Dézsi

Az elmúlt négy évben Győr fantasztikus mértékben fejlődött – mondta Dézsi Csaba András

Nagy fa

Nagy fa áll a Nagy Duna mentén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.