Helyi hírek

Ki ellen folyik eljárás a győri lakástűz miatt?

Győr | Továbbra is vizsgálják, mi okozhatta két ember halálával járó lakástüzet hétfőn a győri Bajcsy Zsilinszky u. 23. alatt. Amikor hivatalos információ nem érkezik valamiről, a szóbeszéd felerősödik, pedig biztosat aligha tudhat bárki erről a borzalmak éjszakájáról.
Laczó Balázs

2023. február 2. 16:00

lakástűz
A tetőtéri lakásban lakó néprajztudós és befogadott barátja vált a lángok áldozatává hétfő hajnalban. Fotó: Laczó Balázs

öbb helyről is hallottuk a kérdést: miért folyik büntetőeljárás a hétfőn történt győri lakástűzzel kapcsolatban, ki lehet a gyanúsítottja, hiszen akikről tudjuk, hogy ott tartózkodtak, sajnos nem is élték túl a tetőtéri lakásban történt tragédiát. Hivatalos információk híján az a szóbeszéd jutott el hozzánk is, hogy nem csak ketten lehettek lakásban.  

Megkérdeztük a rendőrséget. Mogyorósi Tünde szóvivő erre a feltevésre, hogy harmadik személy is tartózkodott a lakásban, határozott nemmel felelt. 

Ugyanakkor az üggyel kapcsolatban csak azt mondhatta: közveszély okozásának gyanúja miatt továbbra is tart a vizsgálat, s elmagyarázta azt is: automatikusan indult meg annak rendje szerint a büntetőeljárás. Amennyiben nem derül fény más adatra, az eljárás a szereplők halálának megállapításával lezárul.  

A tűz okának vizsgálatára 60 napja van a hatóságnak, Németh Ramóna, tűzoltó főtörzsőrmester, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: továbbra is tart a vizsgálat, addig nem mondhat többet. 

A tűz január 30-án hétfőn hajnali 3 óra után ütött ki a tetőtéri lakásban, ahol ketten éltek, az oltás reggelig tartott, az utcaszakaszt ezután egész napra le kellett zárni. Ketten meghaltak, egy asszony és az otthonába befogadott barátja. Öt embert kiköltöztettek az oltás során teljesen elázott alsóbb szintekről. 

Portálunk is kint volt a rettenetes esemény helyszínén és délelőtt elsőként számolt be arról, hogy a tűz egyik áldozata idős néprajztudós, muzeológus asszony, akit ekkor természetesen kegyeleti okból nem nevesíthettünk. Ám amint az remélhető volt: a kulturális élet szereplői – és még rajtuk kívül is rengeteg barát, rokon, tisztelő – emlékeztek meg aztán Szalontay Juditról.

lakástűz

Nekrológ is született a csornai múzeum alapítójáról és volt igazgatójáról, ezeket a sorokat Aszt Ágnes régész-muzeológus tette közzé közösségi oldalán: 

„Megdöbbenve kaptuk a hírt, hogy múzeumunk első igazgatója, majd’ 40 éven keresztül meghatározó alakja, Szalontay Judit hajnalban egy tragikus balesetben elhunyt. Judit 1947. július 15-én született Győrben, tanulmányai, pályája is odakötötte 1969-ig. Ekkor a győri Xántus János Múzeum igazgatója, Dávid Lajos Csornára helyezte néprajzi gyűjteménykezelőként. Néprajzi expedíciókkal és szisztematikus gyűjtéssel létrehozta és rendszerezte a múzeum törzsgyűjteményét, majd felállította a folyamatosan megújuló, majd 1990-ben Nívó Díjat is elnyert állandó kiállítást. Múzeumunk számára egyre nagyobb tereket épített be időszaki kiállításokkal, és emellett számos szakmai konferenciát is szervezett. Elindította a Múzeumi Füzetek kiadványsorozatot, de emellett konferenciaköteteket, vezetőket, népszerűsítő kiadványokat is megjelentett, hogy mindezzel egyre intenzívebben kapcsolódjon be a Csornai Múzeum a szakmai közéletbe. 1989-ben a premontrei visszaköltözés során építő jellegű együttműködést alakított ki a rend apátjával, Horváth L. Ödönnel. 1990-ben a Csornai Gyűjtemény tájmúzeumi címet nyert, V. Szalontay Judit múzeumigazgatóvá lett. Munkásságának elismeréseként 1991-ben Barkóczi-, 1999-ben Csorna Városért-, 2000-ben Móra Ferenc-, 2003-ban Ikvai-, 2018-ban Bél Mátyás-díjat vehetett át, vezetésével a Múzeum 2000-ben az Év Múzeuma pályázat különdíjasa lett. 2007-ben a visszaminősítések második hullámával összefüggésben vonult nyugdíjba, ám a néprajztudományt továbbra is hivatásának tekintve aktív maradt. Szűkebben vett kutatási területe a vallási néprajz és a népviselet, illetve a rábaközi hímzések formavilágának elemzése volt. (…) A muzeológusok hisznek abban, hogy a kutatott tárgyak örökkévalósága némiképp őket is éri, ha a műtárgyakat nézzük, halványan felsejlik kutatójuk arca is, aki – ahogy Judit fogalmazott egy általa szerkesztett kötetben - a tárgyakhoz jelentést tesz. Juditra emlékezve ezért nem találhatunk méltóbb formát, mintha alaposan megszemléljük a gyolcsos tótok által a Felvidékről behozott lepedőket, illetve ezek csornai lenyomatát, a leghosszabb élettartamú, több generációs kultikus textileket.” 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

sport

Élőben nézheti, ahogy a kézis lányok kijutnak az olimpiára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.