Helyi hírek

A kerékbilincs egyértelmű, a helyzet nem annyira (VÉLEMÉNYEK)

Győr, Magyarország | Remek példa arra, hogy a kétféle jelzés bonyodalmat okoz. Esetünkben némileg ellentmond egymásnak a tábla és az útburkolati jel. A végeredmény pedig a büntetés. Ki a hibás? Az autós? a tábla kihelyezője? Mindkettő?
Somodi Géza

2023. február 9. 15:00

bilincs
A tábla a parkolóhely felénél van. Felére vonatkozik, felére nem?  - Fotó: Facebook/Győrben Hallottam

Az egyik győrieknek szóló Facebook-csoport egyik bejegyzésében olvastuk, a fotóhoz mellékelve: 

Hátha valaki jogilag képben van a szituval... Bartók Béla út, a kijelölt parkolóhely közepén van a várakozni tilos tábla. Én csíktól csíkig álltam. Természetesen 5 perc után ott teremtek az „éber” városrendészek, és kerékbilincs lett a jutalom... A büntit kifizettem. Értem én, hogy kell a zsé... Nade, ha egy kicsit előbbre vagy hátrább raknák a táblát, akkor egyértelműbb lenne. 

A konkrét hely kapcsán hozzászóltak néhányan, kritikával és hasznos infóval is: 

 • Itt ez nagy trend sajna. Nap mint nap megcsinálják valakivel, itt lakom szemben. Látom. És tényleg azonnal itt vannak mindig. Nevetségesek… 
 • Mert beszólnak, hogy kapás van siessetek. 
 • A képen látható ügyfélszolgálatról azonnal ment a drót. Egy cég. Kérdés: a felfestés miért úgy van? Válasz: a tábla a mérvadó, ez egy csali parkoló hely. Fix bevétel. 
 • Ez a parkoló az ügyfélszolgálatra érkezőké ott kell kérni egy papírt, amit ki kell tenni a szélvédőre amíg ügyet intézel. Így nem büntetnek, tavaly még így volt. 
 • Még most is így van, kb másfél hete voltam ott! 

A helyzet valóban érdekes, és többeknek jogilag egyértelműnek tűnik: 

 • Jogosítvány szerzésnél mindenki megtanulta, hogy a táblák a mérvadóak. Ilyenkor hozták fel példának a telet, havas útburkolati jelekkel, amik ugye láthatatlanok. Nincs szükség itt semmi szakértőre, mert ha van jogsid, te is tudod. 
 • Rendőri karjelzés, lámpák, táblák, útburkolati jelek, KRESZ szabályok. Csökkenő sorrendben a szabály erősségek. 
 • Sokan írjátok, direkt csinálják. Direkt nem kell oda állni. KRESZ kimondja, a tábla hatályától érvényes. Ennyi. Jogilag pedig, ha kifizetted a bírságot, azzal elismerted a felelősséget. Jobban figyeljen mindenki! Engem is büntették már hasonlóért Pesten, de csak magam okoltam. 

Többek szerint azonban nem olyan egyértelmű sem a helyzet. És a korrektséget is hiányolják:

 • Azért a tábla kihelyezésénél gondolom nem volt fél méter hó. Egyértelműbb, korrektebb és még egy kicsit szakmaibb lett volna a parkolóhely elejéhez, végéhez tenni. 
 • Én panaszt tennék, nem egyértelmű és félreérthető jelzés miatt. Nekem egy éve bejött egy hasonló szituációban és elengedték a bírságot. 
 • Megkérdőjeleznem, hogy ez szakmailag mennyire fair. Bar szerintem jogalapod is lenne reklamálni. 
 • Látom a táblát, azt is tudom mit jelent. De a tábla a parkoló kocka felénél van. Felére vonatkozik, felére nem?  
 • Tele a város ilyen aknákkal! A cél: még egy réteg bőrt lehúzni az emberekről! Ennek semmi köze a rend fenntartásához! Én egyszer pereskedtem is a rendőrséggel, városgondnoksággal, nem voltam hajlandó befizetni a büntetést. Én sem hittem, hogy így lesz, de megnyertem.... 
 • A mozgássérült parkolókat egy sem ellenőrzi. Az SK-s BMW-k, Mercik foglalják a helyeket. Mindazonáltal tényleg gusztustalan a tábla és a felfestés kooperációja. 
 • Direkt csinálják, nekem hasonló szitum volt Budapesten. Kijöttek leszedni a bilincset, mondták, hogy amikor meghallották, melyik utcába kell menni, már tudták konkrétan, melyik parkolóhely lesz a cél. Kérdeztem, miért nem egyértelműbbek akkor a jelek ott, amik félre lettek értve, erre csak mosolyogtak. Azt mondták, az nem az ő dolguk, de megértik, mi a gondom… Jah. másik! Bankkártya terminállal fizettem, de az ipse előtte kétszer megkérdezte, nem lenne-e jobb kp-ban kifizetnem, mert szarakodik a terminál… Direkt nem akartam. Lehúzták a kártyát, még 10 percet ott szerencsétlenkedtek a papírokkal, többször jelezve, nem biztos, hogy sikerült a tranzakció, ki tudom fizetni kp-val is. Előkotortam a mobilom, megérkezett rá a tranzakcióról az sms, megmutattam és elbúcsúztunk… Duplán leszívtak volna. Szóval óvatosan mindenki! 
 • Jól van az úgy, a kerékbilincs a problémát meg IS oldotta... 

A probléma nem tipikusan magyar, jöttek külföldi példák: 

 • Én nem vagyok képben az otthoni szabályokkal. Bécsben élek. Nálunk az autó eleje kilóg a csíkon kívül, általában csekk. Legalábbis nekem 2x ezzel indokolták, hogy nem a kocsi kerekétől kell álljak, hanem bele kell kalkulálnom az elejét. Én a járdába logtam bele az elejével, a csík mögött volt a kerék. Lehet, hogy otthon is valami hasonló lehet a szabály. 
 • Nekem 40 cm-t lógott be az autó hátsó része a parkolóból (érvényes parkolójegyem volt) forgalomtól elhatárolt részre úgy, hogy a hótól nem láttam az útburkolati jeleket. „Lopóautóval” vitték el az autómat pár éve, 18.000 Ft az elszállítás. Mivel céges autó volt, a cégünk jogi osztálya átvette az ügyet, majd arra hivatkoztak, hogy ez bizonyítottan mondjuk más kulturált nyugati országok városaiban (Bécset hozták példának) „autólopásnak” számít ... És az összeget visszaperelték! Azután rövid idővel megszűnt a „lopóautós” elszállítás Győrben. Csak a pénzbehajtásra mennek, semmi humánus emberség nincs bennük. Nyugaton ez tök jól működik, figyelmeztetés, enyhe bírság, aztán ha visszaeső, akkor súlyosabb... Ez még a Balkán. Cselekedetekben és gondolkodásban is... Előre megyünk, nem hátra... 

A humor, a keserű irónia itt sem marad el: 

 • Én csak a bünti felét érzem jogosnak, mert a fele jó helyen állt. 
 • Tehát a posztoló legközelebb egy kis Fiat 500-assal simán odafér. 
 • Spóroltak egy oszlopot... 
 • Jogalap? Magyarországon? 
 • És ha a felét elfoglalom motorral? 
 • Csak a felét fizesd ki! 
 • Én úgy tudtam csak a bal első kerékre tehetik. Tévedek? 
 • Azért tették hátra, mert csak a hátsó feledre vonatkozik a tábla. 

A mi összegzésünk:  

Szerintünk az egyik rövid hozzászólás mindent elmond: 

 • Lehet, hogy jogos csak, de nem korrekt. 
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zhang Sicong

Magyarul tanul a kínai egyetemista

szúnyog

Itt lesz szúnyoggyérítés szombaton

kvíz zene

KVÍZ: Klasszikusok lefordítva

Ferenc atya

Ferenc atya története (VIDEÓ)

hori

A vízöntőnek ma különösen fontos lesz a szabadság

Audi ETO

Vasárnapig lehet szavazni az Audi ETO játékosaira is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.