Helyi hírek

Még tíz nap, és Győr a gyerekeké (GALÉRIA )

Győr | „Egyet ígérhetünk biztosra, hogy a nehezebb anyagi körülmények ellenére nem lesz gyengébb minőségű az idei Győrkőc Fesztivál” – mondta a július-1-3. közötti hétvégére szervezett fesztivál és a Vaskakas Bábszínház igazgatója, Kocsis Rozi. A kulcsátadás két év kényszerszünet után pénteken este 8-kor lesz, de előtte koncert.
Laczó Balázs

2022. június 21. 13:21

győrkőc
A Vaskakas Bábszínház művészei adtak ízelítőt a gyermekprogramokból. Fotó: Laczó Balázs 

Amint azt már megírtuk, ez a 15. Győrkőcfesztivál. Ugyanis két év kimaradt a pandémia miatt, s így nem volt egyértelmű a számozás, de így döntött a Vaskakas. A város legismertebb fesztiválját szervező bábszínház igazgatója, Kocsis Rozi hangsúlyozta: a sok szponzornak, pályázatnak köszönhetően kimondhatják, hogy a fesztivál minősége nem lesz gyengébb a nehézségek dacára sem. És ebben sok más között az is szerepet játszik, hogy a fellépő művészek a 2019-es áron vállalták a szereplést, ami nagy szó. Hiszen így is drágult minden: az anyagárak és az egyéb költségek 30-40, esetenként 50 százalékkal járnak az utolsó Győrkőc árai felett.  

Ennek ellenére csak egy műfajt kellett idén lehúzni – mondta már korábban az Új Szó Nálunknak az igazgató: az olyan látványos és drága mutatványt, mint amilyen például az óriáskerék volt. Viszont a programok, a foglalkozások, koncertek, bábjátékok a megszokott színvonalon pörögnek egész hétvégétn. 

Amint megírtuk, július 1-jén, pénteken délután 5-től este fél 10-ig tartják a megnyitóprogramot a Dunakapu téren, este 8-kor Dézsi Csaba András polgármester adja át a város kulcsát a gyerekeknek. Előtte fellép a Győr Ütőegyüttes, és nagy sikert jósolnak a Müpa és a Vaskakas közös produkciójának, az Égigérő muzsika mesekoncertnek. Ehhez egy adalék: a vendégművészeket a győri Audi Schule támogatásának köszönhetően hívhatta meg Győr. 

A szokásos Mesevárossá, Győrkőcfaluvá, Vers-játszótérré, Babakertté alakul át a Radó, vizes programok színterévé a Széchenyi tér, „Varázshíddá” a Rába-kettős dhíd, s a térkép része  a Kazinczy utca, a vársétány is, a központ pedig a Bácsi kapu tér. 

Újdonság, hogy idén nem mosolygós fényképeket kérnek, mert ez sajnos már az utolsó alkalommal is problémás volt a GDPR- szabályozás miatt.  

– Azt találtuk ki, hogy arcocskák helyett színes ujjlenyomatocskákat kérünk a gyerekektől, amiket majd a felhőkkel, tavakkal , halacskákkal díszített falon örökítünk meg. Már most megnyugtatjuk a szülőket, hogy a lenyomatvételhez használt festék azonnal letörölhető a pracliról. Azt továbbra sem kerülhetjük ki, hogy a gyerekek egyenként járuljanak az önkénteseinkhez karszalagért, rajta a kísérő telefonszámával, hogy senki ne vesszen el – mondja Kocsis Rozi.   

Viszont 1500-an éltek a meghirdetett lehetőséggel, hogy kis portrét rajzolnak magukról. Ezeket a Baross úton helyezték ki, s hamarosan vissza is teszik őket, csak az ígért szélvihar miatt látták jobbnak, hogy egy napra beszedik az installációkat – tudatta Kocsis Rozi. 

Az igazgató név szerint köszönte meg valamennyi szponzor és támogató segítségét, ide kapcsolódik, hogy bár a strand felújítása miatt az élményfürdő nem lehet bekapcsolódó helyszín, a megszokott állatkerti Fülesbástya mellett belép az ikrényi strand, a gyirmóti Achilles Park, a halászi Parti Csárda és többek között a pannonhalmi főapátság. Ezekre a helyekre a gyerekek ingyen mehetnek be a karkötőjükkel. 

A fesztivált a város nevében Rózsavölgyi László a város kulturális bizottságának elnöke köszöntötte, tiszteletét fejezve ki a szervezők sokéves profizmusáért és értékteremtéséért. 

A részletes programot itt olvashatják.

Galéria
Képek a sajtótájékoztatóról-1
Képek a sajtótájékoztatóról-2
Képek a sajtótájékoztatóról-3
Képek a sajtótájékoztatóról-4
+5
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kelkáposzta

Mit főzzek? Kelkáposztát!

Horvátország

Újabb rekordot várnak a magyar turistáktól Horvátországban

kvíz

KVÍZ: Mi a fővárosa ennek az országnak?

adó

Ne hagyja az utolsó pillanatra, nézze át az adóbevallását!

egyetem

Újabb ranglistán szerepel a Széchenyi

hajléktalan

Nem életveszélyt okozó testi sértés, hanem nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.