Helyi hírek

Közgyűlésen átadták: Győrszentiván választóinak kétharmada aláírta a petíciót az ipari park bővítése ellen

Győr | Nyolcezer-hatszáz választópolgárből 5585-en írták alá Győrszentivánon azt a petíciót, amit az ipari park bővítése ellen helyi civilek kezdeményeztek, s ma a győri közgyűlésen átadtak a polgármesternek. Dézsi Csaba András szerint mindenkinek az érdeke a fejlesztés, de nem szeretné, ha a győrszentivániak nyugalma veszélyben lenne, de azt sem ígérte meg, hogy elmegy egy ottani egyeztető fórumra. Hangsúlyozta: nem tudja, milyen gyár települne oda, de egy akkumulátorgyárnak nem is lenne szüksége a jelentős mértékében zavar hatású ipari övezet besorolásra.
Cséfalvay Attila

2022. augusztus 16. 14:04

petíció
Dézsi Csaba András polgármester átvette a győrszentivániak által aláírt íveket, majd a jegyzőtől kért tollat. Fotó: szerző

Kilenc napirendi ponton túl (melyekről hamarosan beszámolunk), Sik Sándor győrszentiváni képviselő kért szót a mai közgyűlésen. A helyi civil szerveződésről beszélt, amely petíciót indított három megfogalmazott ponttal, s hat nap alatt 5580 aláírást gyűjtött: ezt adta át ezután képviselőjük a polgármesternek. Egyrészt ellenzik a 350 hektáros terület művelésből való kivonását és jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté való besorolását. Kérik egy levegőtisztasági mérőállomás telepítését és évenkénti zajterhelési vizsgálatot, valamint hogy az érintett részen a termőföldek megmaradjanak. 

Dézsi Csaba András polgármester azzal kezdte: "meglátjuk mit lehet tenni." A fejlesztéshez kapott 10 milliárd állami forrás kapcsán úgy fogalmazott: "hogy kölcsön vagy támogatás ez csak technikai kérdés. A lényeg, hogy az ipari parkot fejleszteni kell, mert ez a város érdeke: voltak beruházók, akiket el kellett küldenünk, mert már nem volt hely. A terület kijelölése adta magát, út és ipari terület melletti, az autópálya másik oldala már nem Győré." A polgármester ezután a betelepülés kapcsán filozofált. "Ha az autógyártás kiszolgálói települnek oda, az is jó, hisz Győrben jelenleg nincs munkanélküli, s az elektromos motorgyártásban csak a mostani munkaerő harmadára lehet szükség. Gond lenne, ha a másik kétharmadnak új munka után kellene néznie, de az ott letelepülő cége(ek) az autógyártás átalakulásánál segíthetik a munkavállalókat. Ha nem autóipari beszállító települ oda, az azért jó, mert a város túlságosan egy lábon áll (az Audira gondolt - a szerk.), s veszélyeket jelent, ha teljesen az autóiparra épül." Dézsi ezután egy lehetséges akkumulátorgyárról beszélt, amelyet ő is csak a kommentek között olvasott. Hangsúlyozta: nem tudja, milyen gyár települne oda, de egy akkumulátorgyárnak nem is lenne szüksége a jelentős mértékében zavar hatású ipari övezet besorolásra, az a "sima" ipari övezetbe is beférne kiemelt állami beruházásként. Kiemelte, az a cél, hogy mindenki biztonságban érezze magát, s biztosítani, hogy nem éri hátrány a győrszentivániakat a fejlesztéssel. "Ne üljenek fel politikai hangulatkeltésnek, üzleti körök hecckampányának" - kérte a tiltakozókat. 

Mint mondta, kiment megnézni a területet, s azt látta, hogy nem kihasznált a termőföld-terület. A civilek szerint azért, mert a felvásárlás már márciusban megkezdődött, s ahol megvették az ingatlant, ott most nem folyik művelés. "Át kell gondolni, milyen tevékenység jöhet az ipari park bővített részére" - közölte a polgármester. 

A civilek szerint nem kaptak korábban korrekt tájékoztatást, ha ez megtörténik, nem kezdődik aláírásgyűjtés. Senki sem tud semmit, mi fog idetelepülni, a bizonytalanság sarkallta az összefogást. Most meghívták a polgármestert, hogy a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban a helyiek bevonásával tartsanak egyeztetést. "Jelen pillanatban ennyit tudok mondani. Nem tudjuk, van-e ilyen szándék (akkumulátorgyár-telepítés), a betelepülést illetően egyetlen cégtől sincs még konkért ígéret sem. Annyit ígérhetek, ha lesz, az egyetemmel készíttetünk egy hatástanulmányt" - utasította el udvariasan a fórumra való meghívást. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakáshitel

Lakáshiteleknél is jöhet a kamatplafon

monodráma

A Zsinagógában adják a Kaddist

kvíz

KVÍZ: Hol eheti ezeket az ételeket?

rabsic

Varsázott a Marcalon, elkapták

szülészet

Visszaállt a 24 órás szülészet a Karolina Kórházban

határ

Újra lesz ellenőrzés a szlovák-magyar határon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.