Helyi hírek

Megint kamucivilezett Dézsi, a szentivániak válaszoltak

Győr | Nyílt levélben reagált a Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom Dézsi Csaba András polgármester megnyilatkozására, aki a Facebookon egy hozzászólásában újra politikai hangulatkeltéssel és politikai haszonszerzéssel azonosította az Ipari park bővítése kapcsán mozgolódó szentiváni civileket, akik többek között azt kérdik tőle: pontosan kit ért a kb. 12 kamucivil alatt, akik szerinte megtévesztik az embereket. 
Új Szó Nálunk

2023. április 20. 10:00

Dézsi
A Szívügyünk Szentiván Facebook-csoport képe a március 20-án tartott tüntetésről. 

Miután Győrszentiván légszennyezettségéről sajtótájékoztatót tartott a városvezetés, Dézsi Csaba András győri polgármester egy hozzászólásban bírálta a szentiváni civileket, akik – mint most írják –, máskor szándékosan nem reagálnak „a bántó és provokatív csúsztatásokra, ugyanakkor fontosnak tartjuk kijelölni és megvédeni” határaikat és „most mindenképpen szükséges kommentálnunk és kiigazítanunk.”  

A kommentben a polgármester egy megjegyzésre reagál: egy hölgy megkérdőjelezi az önkormányzat által megbízott szakértő véleményét. 

„Azért fontos az ön hozzászólása, mert rávilágít a Győrszentiváni, civil álarc mögé bújtatott politikai hangulatkeltés alattomos munkájára, melynek nem a helyzet tisztázása, az emberek korrekt tájékoztatása a célja, hanem az emberek ijesztgetése, pánikkeltés és politikai haszonszerzés” – írta erre Dézsi Csaba András. Így folytatja: „vagy ön is elhitte a kamu civilek (itt nagyjából 12 emberre gondolok, nem az ijesztgetéssel megtévesztett, több száz győrszentiváni emberre!), szóval a kamu civilek és ellenzéki pártok (LMP,DK,MSZP) propagandáját, mellyel sikeresen megtévesztették. A másik lehetőség az, hogy ön pontosan tudja, hogy ez a cég független szakemberekből álló cég, csak hiteltelenné akarja tenni a kommentjével az eredményeket.” 

Felveti Dézsi azt is, hogy a „Merjünk mérni!” győrszentiváni mozgalom erre a célra „csaknem 20 millió forintot szedett össze állítólag (annak idején ők írták) az ott élő emberektől, szóval, ők már bemutatták a hasonlóan megnyugtató mérési eredményeiket a helyieknek. Lehet, hogy annak nem volt ekkora híre? De, miért nem volt? Talán azért, mert azok a mérési eredmények is azt igazolták, hogy nincs különösebb gond a levegőtisztasággal Győrszentivánon, legfeljebb abban a néhány órában, amikor néhány ott élő ezt meg azt eltüzel a fűtéshez a kazánjában? Lehet, hogy ők is pont ezzel a céggel végeztették a méréseiket? Bizony, lehetséges! (…) Az eredmények mutatják, hogy nincs mit titkolnunk! Sőt! Engem és munkatársaimat is érdekelnek ezek az eredmények amiket minden évszakban meg fogunk ismételtetni! Látom, hogy önt éppúgy, ahogy néhány fizetett pártpropagandistát komolyan bosszantja az, hogy nem igazolódott semmi veszély Győrszentivánon ezzel a méréssel! Ez már csak az önök kis csapatának a baja és bosszúsága! – közli a győri választópolgárral a polgármester. 

A szentivániak nyílt levelében így reagálnak mind erre:  

„Kérjük Tisztelt Polgármester Urat, bizonyítékokkal támassza alá a politikai hangulatkeltés és a politikai haszonszerzés tényét és nevesítse, hogy ez pontosan milyen civil álarc mögött zajlik Győrszentivánon! A településrészen több civil szervezet is működik, közülük legaktívabban a SZÖSZ vesz részt a Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom szervezésében. A SZÖSZ Egyesület pártpolitikától teljesen független, fiatal, győrszentiváni édesanyákból álló, hivatalos formában 2021 nyara óta tevékenykedő, környezetvédelmi szervezet.  

A „12 kamucivilről” szólva ezt írják:  

„A Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom legszűkebb szervezői csapata jelen pillanatban 49 fő, ezért erre való hivatkozással ismételten kérjük Polgármester Urat, nevezze meg azokat a »kamu civileket« (…), akik megtévesztették a jóhiszemű győrszentiváni lakosokat! Kérjük, fejtse ki részletesen, mi volt a megtévesztés tárgya és pontosan mely információk, adatok voltak azok, amelyekkel olyan valótlan állítások hangoztak el, mely a megtévesztés tényét támasztja alá. Enélkül Polgármester Úr szavai épp csak arra elegendők, amit állítása szerint elítél: politikai hangulatkeltésre, az emberek megosztására, egymás elleni uszításra és minden alapot nélkülöző vádaskodásra. “…  

Arra vonatkozóan, hogy a szentivániak már bemutatták mérési eredményüket és annak valamiért nem volt akkora híre, az egyesület levelében így fogalmaznak:  

„Sajnálatos, hogy dr. Dézsi Csaba András azt sugallja, mi, a mérést megrendelő és a mérési eredményeket lakossági fórum keretében a nyilvánosság elé táró civilek valamilyen rejtélyes oknál fogva nem vagyunk érdekeltek abban, hogy a sikeres mérési eredményeinket megosszuk az emberekkel. A civileket, akiknek a kommunikációs költségvetése töredéke az Önkormányzaténak (pl. fizetett hirdetést sem tudnak a város pénzéből közzétenni a közösségi médiában vagy rádióban, újságokban) nem lehet felelőssé tenni azért, amiről a média beszámol vagy azért, amiről nem számol be. Különösen érdekes az, hogy a Kisalföld című újság írt a civilek által 2023.03.22-én szervezett lakossági fórumról, de az Önkormányzat irányítása alatt álló Győrplusz média nem. (…) Ezúton szeretnénk továbbá jelezni, hogy a 2023.03.22-én, több száz ember részvételével megtartott lakossági fórum fő oka a levegőszennyezettségi mérések részeredményeinek szakértő általi, nyilvános kiértékelése volt, mely értékelést videófelvétel és letölthető pdf fájl formátumban is közzétettük a Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom zárt Facebook csoportjában és nyilvános Facebook oldalán, valamint legalább 15 győri Facebook csoportban és oldalon is megosztottunk.” 

„A győrszentiváni civilek sosem a meglévő iparterületek ellen tiltakoztak – fejtik ki –, hanem az ellen, hogy a környezeti állapot és terheltség pontos ismerete nélkül fejlesszen az önkormányzat és/vagy a kormányzat újabb ipari területet a településrészen. Ha egyes esetekben gond van a levegőtisztasággal, amit a Polgármester Úr sem cáfol, akkor az Önkormányzat vagy más illetékes szerv, hatóság tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ez a probléma elháruljon! Ha a házi tüzelésből erednek a szennyezések (Dézsi utal  erre egy mondatában – a szerk.), akkor legyenek felvilágosító programok a lakosoknak arról, hogy mit és miért nem szabad eltüzelni a kazánokban és/vagy segítsék a rászorulókat, akik anyagi helyzetük miatt kényszerülnek környezet-és egészségkárosító tevékenységre. A lakossági szemléletformálás egyébként a SZÖSZ Egyesület alapszabályának legfontosabb pontja, így ennek megvalósításában bármikor, szívesen vállal az egyesület önkéntes munkát. A levegő szennyezettségét lekicsinylő hangnemben a szentiváni emberek nyakába varrni és ezzel elintézettnek tekinteni a problémát, valamint „ezt meg azt eltüzelő”- ként általánosítani és degradálni az itteni lakosságot, több, mint felháborító.”  

A levél így zárul:  

„Ezúton szeretnénk Önt megkérni, hogy az Ön által képviselt „Nyitott Városháza” jegyében, szíveskedjen az ellenünk folyó lejárató hadjáratának véget vetni és együttműködően fordulni a győrszentiváni polgárokhoz!" 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Kikapott az ETO Budafokon, ez még sokba kerülhet

csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.