Helyi hírek

Olvassunk csak a sorok között - A győri színházépület január-februárban nem fogad nézőket, a darabok költöznek

Győr | A Győr Plusz hetilapban jelent meg cikk a kulturális intézményekről, azzal a címmel, hogy „Mindenhol otthon vagyunk”. A sorok között ott a lényeg, mi ezt megpróbáljuk most világosan megfogalmazni Önöknek, nem volt egyszerű. A lényeg, hogy január-februárban nem a Győri Nemzeti Színház épületében tartják az előadásokat – a darabokkal mindenhol sakkozni kezdtek.
Sudár Ágnes

2022. október 21. 11:00

kultúra
A Győri Nemzeti Színház épülete – Fotó: wikipedia 

„Mint ismeretes, az energiaárak drasztikus növekedése miatt dr. Dézsi Csaba András polgármester azt kérte a város kulturális intézményeinek vezetőitől, hogy takarékoskodjanak, csökkentsék költségeiket. Az intézményvezetők közös összefogással szervezik át mindennapjaikat a következő időszakban” – így kezdődik a cikk. Vastagon emeljük ki, amit mi olvasunk ki ezek után a leírtakból, illetve azokat az információkat, amelyekhez mi jutottunk, s egyértelműbbek a leírtaknál:  

Győri Nemzeti Színház

A legpraktikusabb és leggazdaságosabb megoldásokon dolgozik a Győri Nemzeti Színház, mindezt úgy, hogy a színházszerető közönség élménye megmaradjon. Arra törekszenek, hogy minden bérletes néző az évad során megtekinthesse azokat a darabokat, amelyekre bérletet váltott, de bizonyosan lesznek változások. „Lesznek olyan előadások, amelyeket a Vaskakas Bábszínház épületében játszunk (úgy tudjuk, az összes kamaradarabról, tehát a Kisfaludy Teremben játszott/tervezett előadásokról van szó), így a Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című életrajzi dráma bemutatóját is ott tartjuk” – tájékoztatott Bakos-Kiss Gábor igazgató. A Padlásszínházban is lesz bemutató (ez már külsős helyszín), tantermi előadásokat is terveznek, országjárásra indulnak a Déry Program keretein belül, a Richter Teremben pedig egy különleges Gálakoncert kap helyet (Később kiderül a cikkből, hogy a Rigoletto premier helyett, amit mégsem mutatnak be ebben az évadban). „A győri színház szlogenje a 2023-as évben az, hogy „Mindenütt otthon vagyunk”, mert a legfontosabb, hogy érvényes előadásokat hozzunk létre, a nézőket pedig abban a maradéktalan élményben részesítsük, amire bérletet vagy jegyet váltottak.”  (A nagyszínházban információnk szerint január-februárban biztosan nem játszanak, december végéig viszont minden darab rendben megy a maga útján. Hogy márciusban vagy áprilisban térnek-e vissza a darabok, még kérdés, nyilván a helyzettől és az időjárástól is függ.)  

Vaskakas Bábszínház

A Vaskakas Bábszínház nagyszínpada fogadja be a Győri Nemzeti Színház egyik darabját, 24 előadását (a kamaradarabokat tehát) a jövő év elején. „Amikor baj van, akkor szívesen segítünk egymásnak, összefogunk, de az egyeztetések még folynak a részletekről” – tájékoztatott Kocsis Rozi igazgató. Januárban és februárban a bábszínház kamaratermébe várja rajongóit (a kamaraterem is bábszínházon belül, a felső emeleten van, 120-an férnek el itt), a bérleteseket, akik a Pom-Pom előadás mellett két új mesét is láthatnak. Az egyik Máté Angi: Volt egyszer egy kert című meséje, a másik a Gyigyi móka előadás, ami népmesékből áll össze. A nagytermi produkciókat pedig vidékre viszik (mi úgy tudjuk, hogy nem így lesz, ez téves info), tájelőadásokat tartanak többek között Tatabányán, ahol a Dzsungel könyvét mutatják be. „Mivel az évadban még két nagytermi bemutatóval készülünk, amihez próbálnunk is ott kell, így azt tervezzük, hogy márciusban viszszatérünk a nagyszínpadi előadásokkal” – hangsúlyozta Kocsis Rozi. (Ezek szerint a terv az, hogy a Győri Nemzeti Színház a kamaradarabokkal márciusig marad a Vaskakasban.) Aki azt is elmondta, hogy az év elején vendégelőadásokat sem tudnak fogadni az intézmény színpadán.  

Győri Balett

„Nem lesz egyszerű a következő időszak, de hiszem azt, hogy ezzel a közös összefogással át tudjuk majd vészelni az előttünk álló hónapokat” – ezt Velekei László, a Győri Balett igazgatója mondta lapunknak. A társulat vezetője kifejtette, hogy december 31-ig az előadások több mint felét kijátsszák (ez összefügg nyilván azzal, hogy a győri nagyszínpad januártól nem fogad nézőket), az elmaradt bérletes előadásokat márciustól kezdődően bepótolják, így egyetlen néző sem szenved majd hiányt. „Azoknak az előadásoknak a struktúráját, amelyek nem a bérletekben kapnak helyet, megváltoztatjuk, kivárunk, így januárban és februárban nem játszunk, a további teendőkről a későbbiekben döntünk” – tette hozzá a direktor.  

Győri Filharmonikus Zenekar

„Nagy öröm számunkra, hogy hangversenyeink telt házzal futnak. A csütörtöki James Bond filmzenei estünkkel megtöltöttük az Egyetemi Csarnokot – mondja az őszi időszakról a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Fűke Géza. – Az évados programunk ismert a közönségünk előtt, a jövő évet a BÚÉK Győr 2023! újévi operett- és musicalgálával nyitjuk, februárban fellépünk a Művészetek Palotájában, és többször koncertezünk Ausztriában, márciusban a bécsi Musikverein Nagytermébe hívjuk hűséges közönségünket.” Mint ismert, a Győri Filharmonikusok otthona, a Richter Terem a társulat hangversenyein túl több külsős rendezvénynek is helyet ad. Jelenleg a Győri Nemzeti Színházzal tárgyalnak a terem adta lehetőségekről, a tervek szerint a teátrum a meghirdetett Rigoletto című előadásuk helyett egy opera és operettgálával szórakoztatná bérletes közönségét közel húsz alkalommal. (A Richter terem információnk szerint végig nyitva lesz, így tudja fogadni a színház zenés producióját.)

Ha mi szedtük volna pontokba, akkor ezt írtuk volna  

  • A Győri Nemzeti Színház január-februárban a kamaradarabokkal a Vaskakas Bábszínházba költözik, a nagybemutatókat/nagyszínházi előadásokat erre az időre elhalasztják, a színház épülete a nézőközönséget valójában nem fogadja.  
  • A Győri Balett sem táncol Győrben januártól egészen márciusig nézők előtt; decemberig amit csak tud, letáncol a társulat. A folytatásról tavasszal döntenek.  
  • A Vaskakas Bábszínház a kamaradarabjait tudja előadni tavaszig a saját intézményében, de a fenti termében, mert a nagyszínpadát a Győri Nemzeti Színháznak átadja. A két elmaradt premierjüket tavasszal bemutatják. 
  • A Győri Filharmonikus Zenekar otthona, a Richter Terem végig nyitva lesz.  
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Kaáli Nagy Géza a meddőségi kezelésekről: Kapacitásbővítés nélkül nincs előrelépés

választások

Tudja, hogy ön hány szavazólapot kap?

kvíz

KVÍZ: Mibe nem üt a mennykő?

hori

A bak fókuszáljon a pénzügyi kérdésekre!

ETO

Az ETO FC saját kezébe vette a sorsát

lasagne

Mit főzzek? Lasagnét!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.