Helyi hírek

Parkolódíjak: két-háromszoros emelés a hat helyett

Győr | Ma délután elsőként a gazdasági és tulajdonosi bizottság asztalára került „az önkormányzati működést érintő egyes rendeletek módosítása” című előterjesztés, amelynek része a parkolási díjak emelése is. A bizottság különösebb vita nélkül áldását adta a tervezetre, amelyet így a közgyűlés a június végi ülésén el is fogadhat.
Sudár Ágnes

2022. június 22. 16:02

parkolás
Fotó: Sudár Ágnes

A cél az – írja az anyag készítője -, hogy növeljék a forgási sebességet, a parkolójegy ára ösztönözzön a közösségi közlekedés és a parkolóházak igénybevételére, a bevétel pedig megfelelő fedezetet biztosítson a szolgáltatás színvonalának fenntartásához. Hivatkoznak az előterjesztők arra is, hogy a parkolás díját utoljára tizenegy éve, tehát 2011-ben módosították, a parkolóbérleteket pedig 2015-ben - azóta ezek az árak vannak érvényben.

Nagy port kavart, sokan biztosan emlékeznek rá, hogy Dézsi Csaba András a pandémia idején (tavaly) egyszer már hozott egyszemélyi rendeletet a parkolódíjak ennél is drasztikusabb (nem három, hanem hatszoros) emeléséről, de olyan ellenállásba ütközött, hogy előbb közvélemény-kutatást rendelt el - végig Simon Róbert Balázs kezdeményezéseként emlegetve -, majd vélhetően annak eredménye okán is a rendeletet még az életbe lépése előtt visszavonta a közgyűlés. Más kérdés, hogy az országos jogszabály eleve megakadályozta, hogy 2022. június 30-ig emelni lehessen a díjakon, tehát erre is lehet hivatkozni a visszavonás okaként.

A lényeg azonban az, hogy a határidő lejárt, így most ismét nekifutnak az emelésnek, s a tervezet szerint július 1-jétől.

  • az I. övezetben a jelenlegi 400 forint helyett 520 forint;
  • a II. övezetben 200 forint helyett 440 forint;
  • a III. övezetben 100 forint helyett 320 forint lesz az óránkénti parkolás.

Az I. övezetben pénteken és szombaton indokolt az este nyolc óráig tartó „üzemeltetési idő” – magyarán addig kell fizetni a parkolásért.

A lakossági parkolóbérlet eddig évente 3900 forintba került, most havonta 1000 forintba, tehát éves szinten 12 ezerbe fog. A második autóra a normál parkolóbérlet árának ötven százalékáért lehet a jövőben parkolóbérletet váltani. A bérleteknél új elem, hogy a peremkerületi részeket magában foglaló III. övezetet városrészenként bontják fel, a bérletek pedig csak az adott városrészekre lesznek érvényesek.

A nem lakossági, tehát normál parkolóbérlet havi ára is a nagyjából a kétszeresére nő:

  • a belvárosban (I. övezet) havonta 14 250 helyett 28 800 forint lesz;
  • a II. övezetben havonta 8550 helyett 19 200 forint;
  • a III. övezetben havonta 7100 helyett 12 000 forint;
  • a IV. övezetben, a parkolóházakban pedig havi 10.000 forint lesz.

Az ugytudjuk.hu szerint, ha a negyedéves díjat 2,8-szoros szorzóval kell számolni, az éveset pedig 10,5-szörössel, akkor a belvárosban a negyedéves bérlet 80 640, az éves bérlet pedig 302 400 forint lesz. Ez az ár most 39 900 és 142 500 forint.

A bizottsági ülésen Kun András (MSZP) nyitotta, s később kiderült, zárta is a kérdések sorát. Azzal kezdte, hogy „32 százalékos inflációra hivatkozunk, ehhez képest 320 százalékos emelést indítványozunk 100-ról 320 forintra; ez fura matek”. Aztán jelezte azt is, hogy jogosítványhoz kötik a helyi bérlet vásárlását, ami szerinte egy hetvenes éveiben járó autótulajdonosnál (mint ő is) nem sportszerű és nem eltörölhetetlenül szükséges. Bármikor bekövetkezhet ugyanis az az egészségi állapot, amikor már nem vezethet az illető, de lenne valaki a családból, aki el tudná vinni a ház előtt parkoló autóval. Azt sem értette, hogy ha a belvárosból akarják elterelni az autósokat, akkor miért nem ott emelik jobban a díjakat, miért a peremkerületekben (a III. övezetben – a szerk.)?

A jogosítványra vonatkozó kérdés húzódott el a legtovább, Hajtó Péter (Fidesz) Kun mellé állt és Borsi Róbert (Fidesz) bizottsági elnök is nyitott lett volna arra, hogy ezt a kitételt vegyék ki. De a Győr-Szol képviselője ragaszkodott hozzá, mondván, ezzel sikerült a belvárosban elérni azt, hogy lakásonként már nem 1,6, hanem 1 bérletet adnak ki. Ez pedig alapfeltétele annak, hogy a parkolási  problémát kezelni tudják, s ne újabb kiskapukat nyissanak ki. S nem az a cél, hogy az autókat a belvárosban tárolják hosszú ideig, hanem, hogy parkoljanak és használják is a járműveket. Végül arra jutott a bizottság, hogy a jogosítvány kitétele maradjon a rendeletben, de a közgyűlésig megvizsgálják, hogy valóban valós veszélyt jelent-e a mondat kihúzása, szemben azzal, amit az idősebb embereknek egy ilyen szigorítás hátrányt jelenthet.

Borsi Róbert elnök elmondta azért, hogy senkinek nem öröm többet kérni egy-egy szolgáltatásért – s nem csak a parkolásért. „Itt most az árak felzárkóztatása történik” – tette hozzá, ráadásul úgy, hogy előtte még a városnak 100-150 millió forintos kiadása lesz az új zónák kijelölésével. Szerinte ennek a rendeletnek a legfontosabb eredménye a lakossági bérletek árában látható, ugyanis fele akkora lett az emelés, mint ami a tavalyi rendeletben eredetileg szerepelt. Beszélt arról, miért tudja elfogadni, hogy az ő körzetében (is) több utcát a fizetős övezetbe vonnak be. Példának a Vásárcsarnok környékének parkolási anomáliáját hozta fel, ahol a környező utcákban állnak meg a vásárlók, a lakóknak így nem jut hely, a parkolóházat pedig nem használják. „Ha az utcai parkolás ára is 200 forint lenne óránként, mint a parkolóházban, akkor senki nem lenne motivált abban, hogy bemenjen oda.” Az esti és az éjszakai parkolásra továbbra is megoldást kell találni – erősítette meg a bizottsági elnök.

Az előterjesztést 5 igen, 3 tartózkodás és 0 nem mellett fogadta el az önkormányzat szakbizottsága.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nyugdíj

A negyvenesek a legtudatosabbak, ha pénzről van szó

SZE

A Széchenyi-egyetemen stratégiai cél a fenntarthatóság

Sztálinváros

KVÍZ: Szocialista városok voltak

rendőr

A rendőröknél is jön a karácsony (VIDEÓ)

földhivatal

Igazgatási szünet lesz az év végén

drog

Rekordfogás: 154 kiló kokaint rejtett a konténer (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.