Helyi hírek

Szigetköz–Csallóköz: összefogva fejlesztik a térséget

Győr | A győri Széchenyi-egyetem és a megyei iparkamara rendezte meg a „Víz, amit akartunk” elnevezésű ünnepséget szombaton, amelyen a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának elkészülte mellett a Szigetköz és a Csallóköz fejlesztését segítő, tavaly indult Insula Magna komplex vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési program eredményei kerültek a fókuszba.
Új Szó Nálunk

2022. július 5. 13:00

Gönyű
A gönyűnél elkészült műtárgy lehetőségek sorát teremti meg - Fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 

A Mosoni-Duna ölelésében elhelyezkedő győri campus idén felújított Bridge Hallgatói és Oktatói Klubja adott otthont annak az ünnepségnek, amelyen a folyó vízszintszabályozásával megnyíló környezetvédelmi, fejlesztési és fenntarthatósági lehetőségekről kaptak áttekintést a résztvevők. 

A házigazda Széchenyi István Egyetem nevében dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönetet mondott a kormánynak, az országgyűlési képviselőknek és a szakembereknek azért, hogy a nemrégiben elkészült gönyűi torkolati műtárgy révén a folyó medre újra megtelt vízzel. Majd megállapította: a Szigetköz és a Csallóköz Európa legnagyobb szárazföldi deltája, egyedülálló értéke, s e páratlan szépségű tájegység megőrzése, fejlesztése csak átfogóan gondolkodva, egymásra épülő és egymást kiegészítő tervek megvalósításával lehetséges. 

Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter elmondta: az Insula Magna program jövőképe az, hogy e térség ökoszisztémája olyan legyen, mint az 1800-as évek elején volt, csak más funkcionalitással. Ennek az alapját az elegendő víz biztosítása jelenti. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ez a szárazföldi delta egy csoda a világban, lehetőségeit pedig fenntartható módon kell kihasználni a sportban, a turizmusban, az innovációban vagy a kutatásban. Leszögezte, hogy a programot az Európai Unió és a magyar kormány is támogatja, a szlovák féllel pedig kiváló az együttműködés ezen a téren, a politikai támogatás „abszolút megvan” a szomszédos állam oldaláról. A miniszter beszélt arról is, hogy a TIM egyik központi tevékenysége a technológiához való hozzájárulás, a másik pedig az iparfejlesztés, hiszen nem mindegy, milyen módon fejlődik az ország. „Éppen ezért ide tartozik a környezetvédelem és a klímapolitika is” – jegyezte meg. 

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja kifejtette, Győr számára meghatározó fejlődést jelent, hogy most már megfelelő a Mosoni-Duna vízszintje, ugyanakkor Magyarország számára még vannak kihívások. Aláhúzta: három vagy négy műtárggyal az Öreg-Duna medre hazánk legnagyobb édesvíztározója lehetne, ami a mezőgazdaság, a turizmus és az ipar „okszerű fejlődését” hozhatná magával. Az Insula Magna program kapcsán kiemelte, hogy a Széchenyi István Egyetem kutatói partnereikkel közösen a legkorszerűbb tudományos módszertanok segítségével olyan fejlesztési lehetőségekre mutattak rá, amelyek a térség kitörési pontjait jelenthetik a következő öt-tíz-tizenöt évben. „Ha az összefogást meg tudjuk őrizni, és ha kormány mögöttünk áll, akkor a Szigetköz még szebb, még jobban hasznosítható lesz, és még több kincsre fogunk lelni” – hangoztatta. 

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az általuk kidolgozott, Nagy kék sziget névre keresztelt koncepciót ismertette, amelynek lényege a Szigetköz fejlesztése a családi, az öko- és az élményturizmusra koncentrálva, a Csallóközzel összefogva, harmóniába hozva a természetet, a társadalmat és a gazdaságot. 

Az ünnepségen dr. Palkovics László miniszter, dr. Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök és dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke látta el kézjegyével azt a hosszú távú együttműködési megállapodást, amelyet a Technológiai és Ipari Minisztérium kötött a Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal és a Széchenyi István Egyetemmel.  (Forrás: SZE)

Egyetem
Dr. Filep Bálint, dr. Knáb Erzsébet és dr. Palkovics László írta alá az együttműködési megállapodást - Fotó: Széchenyi István Egyetem
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
BBQ

Mit főzzek? BBQ karajt!

autó

Az ingázás káros lehet az egészségre

MESTERKVÍZ

MESTERKVÍZ XLIII. – Verebestől Bartókig

baleset

Lassult a kötelező biztosítás drágulása

baleset

Az egyik balesetet követte a másik

építészet

Kiállítás a fenntarthatóság és a népi építészet kapcsolatáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.