Haza és nagyvilág

2023 lesz a világ eddig legmelegebb éve

Az idei lesz a legmelegebb év a világban, mivel az év első 11 hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, 1,46 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.
Új Szó Nálunk

2023. december 6. 12:00

meleg
- Fotó: Shutterstock

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint a január és november közötti időszak átlaghőmérséklete 0,13 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az eddigi legmelegebb év, 2016 azonos időszakának átlaga.

Emlékeztettek, 2023 novembere volt a világ valaha mért legmelegebb novembere, amikor a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 14,22 Celsius-fok volt, ami 0,85 Celsius-fokkal lépi túl az 1991-2020 közötti időszak novemberi átlagát, és 0,32 Celsius-fokkal haladja meg az előző legmelegebb, 2020 novemberét.

Az európai átlaghőmérséklet 2023 szeptemberében és novemberében 10,96 Celsius-fok volt, ami 1,43 Celsius-fokkal haladja meg az ilyenkor átlagos hőmérsékletet.

Ezzel az idei ősz volt a második legmelegebb a mérések kezdete óta, mindössze 0,03 Celsius-fokkal volt hűvösebb, mint 2020 ősze.

A jelentés kiemelte, hogy novemberben két napon is 1,75 Celsius-fokkal magasabb volt a globális átlaghőmérséklet az 1850 és 1900 közötti iparosodás előtti időszakhoz képest. A szeptember és november közötti időszak átlaghőmérséklete 15,30 Celsius-fok volt, ami 0,88 Celsius-fokkal haladja meg az ilyenkor átlagos hűmérsékletet.

A hőmérséklet várhatóan tovább fog emelkedni. A folyamatos felmelegedés azt jelenti, hogy a szélsőséges időjárási események még gyakoribbá és intenzívebbé válnak, súlyosbítva az aszályok, áradások, hurrikánok és erdőtüzek okozta károkat és a halálesetek valószínűségét.

A Copernicus jelentése szerint novemberben az óceánok átlagos tengerfelszíni hőmérséklete az északi szélesség 60. fok és a déli szélesség 60. fok között szintén rekordot döntött, körülbelül 0,25 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a legutóbb mért legmagasabb hőmérsékletű hónapban, 2015 novemberében. (MTI)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KVÍZ

KVÍZ: Állítom, hogy igaz vagy hamis

benzin

Tovább araszol az üzemanyagár

sport

Európa-liga elődöntők következnek

licit

Aranyékszerekre lehet licitálni a NAV-nál

terelés

Terelések és ballagás lassíthatja a forgalmat ezeken a helyeken

hori

A mérleg lehet, hogy ma kicsit túlérzékenyebb lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.