Haza és nagyvilág

A pártok három forintért kaphatják meg az adatainkat, de letilthatjuk

Magyarország | Azok a választópolgárok, aki nem szeretnék, hogy a június 9-ei választások kampányában a jelölőszervezetek nevesítve megkeressék őket, kérhetik a választási irodától, hogy ne adja ki a nevüket, lakcímüket.
Új Szó Nálunk

2024. április 21. 10:00

adat
- Fotó: Pexels

A választók megtilthatják, hogy nevüket és lakcímüket kiadják a jelölőszervezeteknek
 

 

A jelölőszervezetek például szóróanyagok postaládába elhelyezésével korlátozás nélkül megkereshetik a választópolgárokat, illetve azokon a telefonszámokon is felhívhatják őket, amelyek a nyilvános telefonkönyvben szerepelnek, és amelyek marketing- és tájékoztatási célú felhasználását az érintettek nem tiltották meg. Emellett a korábban a pártok, egyesületek rendelkezésére bocsátott elérhetőségeken is megkereshetik a választókat.

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi a jelölteknek és a listát állító jelölőszervezeteknek, hogy a kampány céljaira igényeljék a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét, lakcímét, életkorát és nemét a választási irodáktól.

A megkereséseknek egyéni jelölt esetében a helyi választási irodák, főpolgármester-jelölt esetében a Fővárosi Választási Iroda, míg listát állító jelölőszervezet esetében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) legkorábban a jelölt, illetve lista nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedése után tehet eleget, és csak akkor, ha a kérelmezők igazolják, hogy befizették az adatszolgáltatás díját. Mivel ebben az évben közös eljárásban rendezik meg az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választást, az adatszolgáltatás adatait az igénylők mindkét választásban felhasználhatják.

Az adatszolgáltatás díja az abban szereplő választópolgáronként három forint. Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni.

A választópolgárok – összhangban információs önrendelkezési jogukkal – megtilthatják, hogy a választási szervek kiadják a jelölőszervezeteknek az adataikat. Az ehhez szükséges nyomtatványt a választópolgárok a helyi választási irodához juttathatják el, vagy az NVI honlapján tölthetik ki.

A pártok, egyesületek a telefonelőfizetői névjegyzékből is szerezhetnek név- és lakcímadatokat. A telefonelőfizetők az egyéni előfizetési szerződésben szabadon dönthetnek arról, hogy személyes adataikat miként kezeljék. Aki tehát nem szeretné, hogy telefonon felhívják a pártok, annak a telefonszolgáltatónál is jeleznie kell ezt az igényét. A telefonon keresztüli kampányoláshoz csak a friss, aktualizált telefonkönyv, elektronikus adattár használható fel.

A pártok, egyesületek kampányukban felhasználhatják a korábban gyűjtött szimpatizánsi adatokat is, de csak bizonyos feltételekkel. Ezek kifejezetten szimpatizánsi adatbázis építése céljából vagy aláírásgyűjtéshez, civil kezdeményezéshez kötődően gyűjthettek személyes adatokat.

Ha a választópolgár kizárólag valamelyik politikai kezdeményezés megvalósításáért bocsátotta rendelkezésre adatait, akkor ezeket, mihelyt az adatkezelés betöltötte célját, a pártnak, egyesületnek törölnie kellett. Sok esetben azonban a kezdeményezés mellett kifejezetten kapcsolattartás céljából is átadhatta az érintett személyes adatait.

Ha az érintett időbeli korlátozás nélkül bocsátotta rendelkezésre ezeket az elérhetőségi adatokat, akkor ezek tárolása, kapcsolattartásra való kampánycélú felhasználása mindaddig jogszerű, amíg a polgár a pártnál nem kezdeményezi adatainak törlését.

Aki tehát korábban megadta a személyes adatait kapcsolattartás céljára egy pártnak vagy egyesületnek, de a kampány ideje alatt mégsem kíván személyre szóló kampányüzeneteket kapni, annak az adott pártnál, egyesületnél kell kérnie adatai törlését. (MTI)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Per Johansson marad az Audi ETO edzője

tokány

Mit főzzek? Sertés tokányt!

kvíz

MESTERKVÍZ LV.: Kossuthtól Kodályig

ovifoci

Minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni

iskola

Valós kép a magyar oktatás jelenéről és jövőjéről

szig

Szavazni csak érvényes okmánnyal lehet, még van idő elintézni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.