Haza és nagyvilág

Az oktatási rendszer hibái sújtják az elsősöket

Magyarország | A KSH adatai szerint a 2023/24-es tanév elsőosztályosainak 4,2 százaléka volt évismétlő. Az évismétlés annak a jele, hogy az adott gyermek egy teljes éven keresztül nem tudott az iskola által megállapított területeken és szinten teljesíteni. Az okokról közöl cikket a G7.
Új Szó Nálunk

2024. június 23. 11:33

iskola
Illusztráció - Fotó: Pexels

A cikk szerzője Ercse Kriszta oktatáskutató, interkulturális szakértő, a Civil Közoktatási Platform szóvivője.  

Írásában számos megállapítást tesz, melyeket adatok, tanulmányok támasztanak alá. Ezek közük idézünk.

A szerző egyebek között megállapítja, hogy az elsőosztályosok 1000 fős mintájának vizsgálata után kiderült, hogy a tanulók körülbelül 20 százaléka iskolaalkalmatlan, és ez különösen sújtja a kisfalvas térségeket. A kutatók a jelenség alapvető okaként minden gyermek esetében általában a neurológiai rendszer éretlenségét jelölik meg, az iskolába lépők tehát igen magas arányban csupán hároméves szinten vannak.

Az oktatási rendszer eredményességét mutató értékek romlására az illetékesek (oktatásirányítók, intézményi szereplők, pedagógusok) folyamatos felelősség-áthárítással reagálnak, az érdemi megoldások felé nincs elmozdulás.

 

Érdemi elmozdulás lenne a gyermekek neurológiai fejlesztésének óvodai támogatását, a fejlesztő szakemberhálózat valódi elérhetővé tételét és általában az egyes, eltérő gyermeki szükségletekhez való alkalmazkodást, amely nélkül az iskola éppen a tanulási zavarok okozójává válik

Az elsős évismétlő tanulók aránya így alakult:

  • 2021/22-ben 4,6,
  • egy évvel később 5,2,
  • legutóbb pedig 4,2 százalék

A képet az teszi teljessé, hogy a felsőbb osztályokban ugyanez az arány mindösszesen 0,7 és 2,3 százalék között mozog.

2020-től a kormányzat kötelezővé tette a hatéves kori iskolakezdést. Az évhalasztás – plusz egy év az óvodában – lehetőségét kivette a kompetens, gyermeket ismerő és értő szülői és helyi óvodai szint kezéből, és arctalan adminisztrációs folyamattá tette, ahol az Oktatási Hivatal hoz központi döntéseket, a gyermek ismerete, és érdemi fellebbezési lehetőség nélkül.

A hároméves kori óvodakötelezettség 2014. szeptemberétől van érvényben. A kötelező erejű intézkedést mindennemű előkészítés nélkül hozták meg: nem álltak rendelkezésre szükséges számban óvodai férőhelyek.

Mivel az infrastrukturális fejlesztések üteme nem követte a szükségleteket, a férőhelyek felszabadítására született meg a kötelező hatéveskori iskolakezdés ötlete. Nincs mese: ha minden évben bejönnek a háromévesek, akkor az idősebbeket ki kell rakni. 

Pedagógushiány tapasztalha az óvodákban. 2014 után rendkívüli mértékben megnőtt a betöltetlen pedagógusálláshelyek aránya, az általános iskolákban kétszeresére, az óvodákban háromszorosára nőtt az arány.

Aki részleteiben akar erről olvasni, a cikket a G7 oldalán találja.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
saláta

Mit főzzek? Csirkés salátát!

kamion

A hőség elindítja a kamionokat

kvíz

KVÍZ: Hopp Juliska!

baleset

Kerékpáros baleset, több tanulsággal

drón

Drónt is bevetettek a szúnyoglárvák ellen

benzin

Árcsökkenést várnak a kutakon is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.