Haza és nagyvilág

Európa legjobb 400 egyeteme között a Széchenyi

Győr | A top 400 között szerepel a győri Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási minősítő szervezet friss, szeptember 20-án közzétett európai ranglistáján. Az intézmény sikerét elsősorban kiváló vállalati megítélésének és a részidős képzések iránti magas nemzetközi hallgatói érdeklődésnek köszönheti.
Új Szó Nálunk

2023. szeptember 21. 09:00

SZE
- Fotó: SZE

A felsőoktatási intézményeket minősítő két legnagyobb nemzetközi szervezet egyikének számító QS először tette közzé az európai egyetemek ranglistáját szeptember 20-án. A rangsorban a Széchenyi István Egyetem is megtalálható, mégpedig a 382. helyen. Az összeállítás presztízsét mutatja, hogy a lista dobogóját sorrendben az Oxfordi Egyetem, a Zürichi Műszaki Egyetem és a Cambridge-i Egyetem alkotja. 

A rangsorra 46 európai ország csaknem 3500 egyeteméből 690 került fel, köztük 15 magyarországi egyetem, s az eredmények alapján a Széchenyi István Egyetem a hatodik legjobbnak számít hazánkban. Az intézménynek kiemelkedő a vállalatok, munkaadók általi megítélése (ebből a szempontból a 142. Európában), és a részidős képzések esetében nagyon magas iránta a külföldi hallgatói érdeklődés (ebben a kategóriában a 74.). 

„Hatalmas utat tettünk meg az elmúlt években, mely a teljesítményt mérő nemzetközi rangsorokban elért eredményeinkben is tükröződik. Közösségünk azért dolgozik, hogy folytassuk a felzárkózást a világ legjobbjai közé, ami természetesen nem könnyű, hiszen hatalmas a verseny. Intézményünk ezért kiemelkedő forrásokat biztosít a kollégák teljesítményének ösztönzésére. E folyamatban segítséget jelent, hogy egyetemünk már negyedik éve új struktúrában, a korábbinál rugalmasabb, nagyobb szabadságot biztosító keretek között működik, s a jövőben új dimenziót, további előnyt jelentenek innovációs parkjaink is. A mostani helyezés nagy siker, amiért köszönet illeti valamennyi kollégát, köztük dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettest, valamint a rangsorokhoz szükséges adatgyűjtésben és -szolgáltatásban új feladatként jelentős szerepet vállaló Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkatársait” – hangsúlyozta dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke. 

„A kiváló helyezés azt mutatja, hogy egyetemünk több területen Európa legjobbjai közé tartozik. A felsőoktatási intézmények a globális színtéren méretnek meg, és ebben a versenyben csak úgy tudunk helytállni, ha nemzetközi kapcsolatokat építünk ki és nemzetközi hálózatokba kapcsolódunk be a képzések, a kutatások és a publikációk terén. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy minél több oktatónkat, kutatónkat és PhD-hallgatónkat segítsük a nemzetközi tudományos világ vérkeringésébe való bekapcsolódásban. Ehhez kiváló infrastruktúránk mellett egyetemünk évente mintegy 600 millió forintot biztosít arra, hogy ösztöndíjjal, a publikációk közlési díjának átvállalásával, adatbázisokra való előfizetéssel és konferenciarészvétel-támogatással hozzájáruljon kollégáink ilyen irányú fejlődéséhez” – mondta dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Hozzátette: nagy várakozással tekintenek a másik nagy egyetemminősítő szervezet, a Times Higher Education (THE) világranglistájának szeptember 27-i megjelenése elé is. (Forrás: SZE)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

sport

Élőben nézheti, ahogy a kézis lányok kijutnak az olimpiára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.