Haza és nagyvilág

Ezt kapja Novák Katalin, élete végéig

Magyarország | Novák Katalin lemondásával nincs vége az ügynek. Több javaslat is elhangzott az ellenzéki oldalról. Ismerve a kormánypártok parlamenti többségének mértékét, azokból aligha lesz ármi is. A volt elnök viszont nem jár rosszul, ami az anyagiakat illeti.
Új Szó Nálunk

2024. február 11. 16:00

Novák
Varga Judit, Szájer József és Novák Katalin: mindhármuk magas polcról voltak kénytelenek visszavonulni. - Fotó: Facebook/Novák Katalin

Novák Katalin lemondása után ugyanolyan színvonalon élhet tovább, mint egy köztársasági elnök. Élete végéig jár neki:

  • államfői fizetés (jelenleg 4,6 millió forint havonta) 
  • évente a juttatást emelése a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben
  • méltó lakhatás (Áder János egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott, Schmitt Pál viszont nem igényelt állami rezidenciát)
  • személyes autóhasználat sofőrrel
  • háromfős titkárság
  • kiemelt egészségügyi ellátás
  • éves keret, amelyet tetszés szerint oszthat szét különböző szervezetek között (tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek)
  • külföldi hivatalos programjaira első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton, használhatja a kormányvárót is.

A Momentum máris beadott egy törvénymódosító javaslatot, amely szerint ha a köztársasági elnök megbízatása lemondással szűnik meg, akkor nem veheti igénybe a volt államfőket megillető, élethosszig járó juttatásokat.

S hogy mi most a közjogi helyzet? A köztársasági elnök lemondásának érvényességéhez a parlament elfogadó nyilatkozata szükséges. A képviselők 15 napon belül kérhetik a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Amennyiben erre nem kerül sor, és az államfő írásbeli nyilatkozatával az elhatározását fenntartja, a T. Ház a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatási idejének megszűnésétől számított 30 napon belül választja meg az Országgyűlés az Alaptörvény és más rendelkezések alapján, szigorúan szabályozott formában. A választás időpontját a parlament elnöke tűzi ki. Az új államfő hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja. A helyettesítés idején a házelnök a képviselői jogait nem gyakorolhatja, feladatait a parlament által kijelölt alelnök látja el.

Közben több ellenzéki párt is jelezte, kezdeményezik, hogy köztársasági elkök megválasztása legyen közvetlen, azaz országos szavazás útján lebonyolított. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tök

Mit főzzek? Tökfőzeléket!

autókereskedés

Lassú, de fokozatos növekedés – ezt várja a használtautó-piac

kvíz

KVÍZ: Idegenből jött szavaink

gyors

Idén is indul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

Pollreisz Balázs

Pollreisz is ringbe száll a polgármesterségért

internet

Ezekre a témákra kattintott a magyar 2023-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.