Haza és nagyvilág

Idén is összeírják a gazdákat

Magyarország | Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók november 23-ig online, majd ezt követően, december 15-ig összeírók segítségével tölthetik ki a kérdőívet.
Új Szó Nálunk

2023. november 21. 12:00

gazda
A gazdák összeírása december 15-ig tart. - Fotó: shutterstock

Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és az uniós döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, és a felmérés adatainak segítségével hazánk teljesíthesse adatszolgáltatási kötelezettségét az Európai Unió felé. 

A KSH idén november 15. és december 15. között hajtja végre aktuális mezőgazdasági összeírását, amely az ország több mint 22 ezer egyéni gazdaságát érinti. A válaszadás a kijelölt gazdaságok számára kötelező. 

„A felmérés elsősorban a növénytermesztésre, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki. Az összeírás eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozók munkáját és a támogatási rendszerek megalapozását segítik” – hívta fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője. 

A nem kiemelt egyéni gazdaságok, közel 18 ezer gazdálkodó a kérdőívkitöltési kötelezettségének kétféleképpen tehet eleget. November 15. és 23. között online, a maja.ksh.hu oldalon keresztül, önállóan, majd ezt követően, november 24. és december 15. között összeírók segítségével. A fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók csak azokat a gazdálkodókat keresik fel, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével. Kérdezőbiztosaink személyesen vagy telefonon veszik fel az adatokat, amelyeket elektronikusan rögzítenek. Fontos, hogy a kiemelt jelentőségű egyéni gazdaságok számára az adatfelvétel teljes egészében önálló, online kitöltés keretében valósul meg. 

A KSH valamennyi érintett számára eljuttatta a válaszadási időszakot megelőzően e-mailben vagy postai úton a kérdőívkitöltéshez szükséges tudnivalókat és a belépési kódot. 

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szerveknek, személyeknek nem adja ki, és a törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát. Az adatgyűjtés összesített eredményeit a KSH az összeírást követően e-mailben elküldi azoknak, akik ezt kérték a kérdőív kitöltése során. 

Azok, akik legkésőbb november 23-án éjfélig online beküldik a kitöltött kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek. 

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

baleset

Csak minden ötödik kocsin van casco

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.