Haza és nagyvilág

Szombattól kérhetik az aláírását

Magyarország | Szombaton kezdődik az ajánlásgyűjtés az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a jelölőszervezetek, amelyek szombat délelőtt át szeretnék venni az ajánlóíveiket, legkésőbb csütörtök 16 óráig nyújtsák be igényüket.
Új Szó Nálunk

2024. április 18. 08:00

aláírásgyűjtés
Fotó: shutterstock

Az NVI közleményében tudatta azt is, hogy az ajánlásgyűjtés megkezdésével a választópolgárok ismét elérhetik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlásellenőrző szolgáltatást.

Április 20-án, szombaton kezdődik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka, amely a választás napján, június 9-én 19 óráig tart majd. A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.

Az európai parlamenti (EP-) választásra a pártok az NVI által kiadott aláírásgyűjtő íveken gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait. Az íveket az NVI az igénylést követő munkanapon, de legkorábban április 20-án, szombat délelőtt 8 órától adja ki. Az NVI felhívta a jelölőszervezetek figyelmét, hogy amennyiben szombat délelőtt kívánják átvenni az ajánlóíveket, igényüket legkésőbb április 18-án, csütörtök 16 óráig jelentsék be. A listaállítás feltétele 20 ezer választópolgár aláírásával hitelesített érvényes ajánlás leadása, amelynek határideje május 3-a, 16 óra.

Polgármester-jelöltet, egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltet, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet ajánlani az illetékes helyi választási irodától igényelt ajánlóíven lehet. A főpolgármester-jelölt ajánlásához szükséges ajánlóívek a Fővárosi Választási Irodától igényelhetők. A jelöltek bejelentésének határideje május 6-a, 16 óra.

A vármegyei lista és a területi nemzetiségi lista esetében a területi választási iroda, a fővárosban pedig a Fővárosi Választási Iroda által kiadott ajánlóíveken gyűjthető ajánlás. Országos nemzetiségi lista állításához ajánlást leadni az NVI által kiadott ajánlóíven lehet. A vármegyei lista, valamint a területi és országos nemzetiségi lista bejelentésére május 7-én 16 óráig van lehetőségük a jelölőszervezeteknek.

Az ajánlásgyűjtés megkezdésével párhuzamosan ismét elérhetővé válik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlásellenőrző szolgáltatás a választópolgároknak.

A szolgáltatás segítségével a választók ellenőrizhetik, melyik jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal a választások ajánlási időszakában. A rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek. A 2022-es országgyűlési választások előtt az NVI azért hozta létre az online ajánlásellenőrzési szolgáltatását, hogy elősegítse a választások tisztaságát és erősítse a közbizalmat. (MTI)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Per Johansson marad az Audi ETO edzője

tokány

Mit főzzek? Sertés tokányt!

kvíz

MESTERKVÍZ LV.: Kossuthtól Kodályig

ovifoci

Minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni

iskola

Valós kép a magyar oktatás jelenéről és jövőjéről

szig

Szavazni csak érvényes okmánnyal lehet, még van idő elintézni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.