Haza és nagyvilág

Utólag is érvényesíthetők az szja-kedvezmények

Magyarország | Akiknek valamilyen szja adóalap kedvezmény járt 2023-ban és nem kérték annak évközbeni, havi érvényesítését, azok a bevallással egyösszegben juthatnak hozzá a pénzükhöz – erre hívja fel a figyelmet a NAV. A 25 év alatti fiatalok akkor érvényesíthetik utólag a kedvezményt, ha év közben az érvényesítés mellőzését kérték a munkáltatótól, kifizetőtől.
Új Szó Nálunk

2024. április 7. 13:00

forint
- Fotó: Pexels

A személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (25 év alatti fiatalok kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény) utólag, az szja-bevallásban is érvényesíthető.

A webes kitöltő program 2024-re megújult. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt, és a bevallás kitöltőjére szabott felületet kínálnak. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb, például a felület baloldali panelje, úgymond tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes témaköröket. Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.

25 év alatti fiatalok mellett 2023. január 1-jétől a 30 év alatti anyák is jogosultak adóalap-kedvezményre. Nekik nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2023-ban maximum 499 952 forint volt, azaz a havonta fizetendő adójukat legfeljebb 74993 forinttal csökkenthetik.

négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekre érvényesítheti az arra jogosult anya, minden más kedvezményt megelőző sorrendben. A jogosult a kedvezményt értékhatár nélkül veheti igénybe a jogosultsági hónapokban megszerzett, a kedvezmény alapját képező jövedelmére.

személyi kedvezmény mértéke tavaly havi 77 300 forint volt. Ha a jogosultság a teljes adóévben fennállt, akkor a teljes évre 927 600 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Adóban kifejezve ez 139 140 forint adómegtakarítást jelenthet. A kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, vagy aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő olyan adóalap-kedvezmény, amelyet a jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet. A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába – amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha év közben nem érvényesítették a kedvezményt. Az első házasok kedvezménye változatlanul, a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon keresztül havi 5 000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.

2023. január 1-től a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott gyermek/személy után jogosultsági hónaponként a kedvezmény havi összege 66 670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

A további részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Fontos, hogy ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sport

Ajkára figyelnek a győri szurkolók

robot

Sebészeti robot a kutatás és a gyógyítás szolgálatában

kvíz

MESTERKVÍZ LV.: Kossuthtól Kodályig

kocka

Fotópályázat a Kádár-kockákról

hori

A rákra ma érzelmi hullámvasút vár

ETO

Sorsdöntő és érzelmes meccsek előtt az ETO csapatai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.