Haza és nagyvilág

Vasárnap nyolctól nézhetjük az eredményeket

Magyarország | Vasárnap a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeinek közlését - a szavazólapok feldolgozottságának függvényében - várhatóan 20 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI); az európai parlamenti (EP-) választás eredményeinek közlésével azonban meg kell várniuk, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.
Új Szó Nálunk

2024. június 9. 08:00

választás

Az NVI az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a június 9-i választások részvételi adatai és eredményei a www.valasztas.hu oldalon követhetők nyomon, az előzetes eredményeket a valasztas.hu oldalon folyamatosan teszik közzé, de a nagy adathalmaz miatt az adatösszesítést végző háttérendszerből történő adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc telik el.

Sulyok Tamás köztársasági elnök június 9-ére írta ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását, a Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.

A közös eljárásban megrendezett választások napján a választópolgárok reggel 6 és 19 óra között adhatják le szavazatukat Magyarország 10 119 szavazókörének valamelyikében. A választóknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, amelyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet, a személyazonosság igazolására alkalmas az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.

Az EP-választáson a választópolgárok Magyarország 147 külképviseletének valamelyikén is leadhatják szavazatukat, amennyiben május 31-én 16 óráig benyújtották a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmüket. A külképviseleti szavazáson a választópolgárnak elegendő csupán a személyazonosságát igazolnia, a lakcímét igazoló dokumentumot vagy személyi azonosítóját nem kell bemutatnia.

A szavazóhelyiségben az az állampolgár szavazhat, aki bemutatta érvényes személyi okmányait és a szavazóköri névjegyzékben is szerepel; a közös eljárásban megrendezett választáson a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket. Az NVI felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, e nélkül a szavazólap érvénytelen lesz.

Az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra összesen 10 025 féle szavazólap készült el. A fővárosban a választópolgárok a főpolgármesterre, kerületi polgármesterre, települési egyéni választókerületi képviselőre, fővárosi listára, valamint az európai parlamenti választáson állított pártlistákra adhatják le szavazatukat. A fővárosi nemzetiségi választópolgárok azonban – mivel a települési, területi és az országos nemzetiségi választáson is szavazhatnak – akár nyolc szavazólapot is kaphatnak.

A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti párlisták mellett; a nemzetiségi választópolgárok további három – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphatnak. A többi településen a választópolgárok legalább négy és legfeljebb hét szavazólapot kaphatnak: ők a polgármesterre, a vármegyei listára, az EP-választás pártlistáira, illetve a tízezer lakosnál kisebb településeken egyéni listákra, a tízezer lakosnál nagyobb településeken egyéni választókerületi jelöltre is szavazhatnak. A nemzetiségi választópolgárok ezeken a településeken is további három szavazólapot kaphatnak még.

Azok a választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem a tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az EP-választáson voksolhatnak, így ők egyetlen szavazólapot kapnak.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
saláta

Mit főzzek? Csirkés salátát!

kamion

A hőség elindítja a kamionokat

kvíz

KVÍZ: Hopp Juliska!

baleset

Kerékpáros baleset, több tanulsággal

drón

Drónt is bevetettek a szúnyoglárvák ellen

benzin

Árcsökkenést várnak a kutakon is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.