Helyi hírek

A képzés tárgya a harci jármű

Győr | A páncélzat kialakításától a kétéltű járművek elemzésén át a kibervédelemig számos területen szereznek korszerű ismereteket azok, akik elvégzik a győri Széchenyi István Egyetem harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzését. Ilyen szakirányú továbbképzési szak korábban sehol sem indult az országban.
Új Szó Nálunk

2024. március 21. 12:00

harci jármű
Illusztráció

A Széchenyi István Egyetem korszerű tudással és rengeteg tapasztalattal rendelkezik a műszaki-technológiai területeken, és arra törekszik, hogy gyorsan reagáljon a munkaerőpiaci igényekre. Az intézmény erre alapozva indította el ebben a félévben a két féléves, harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést. A szak ötletgazdája dr. Lakatos István professzor, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék vezetője, Molnár László címzetes egyetemi docens és Dömény Sándor vezérőrnagy volt. 

Mint prof. dr. Lakatos István elmondta, a cél olyan szakemberek képzése a harcjárműgyárak és a honvédség tiszti állománya számára, akik hosszú távon képesek kiszolgálni, támogatni és irányítani a harci járművek gyártását, fejlesztését, átalakítását, szervizelését és tesztelését. A hallgatók többek között a programozás, a valós idejű és felhőalapú adatfeldolgozás, a szabályozástechnika, az érzékelés és az adatgyűjtés, a kárelemzés és a diagnosztika, az infokommunikáció és a kiberbiztonság, a páncélzat kialakítása, a kétéltű járművek elemzése, valamint a tereptan, a katonaföldrajz és a geoinformatika területén szereznek naprakész ismereteket a gyakorlatorientált, részben személyes jelenléttel, részben online formában megvalósuló képzés során. A tantárgyakat – alkalmazott mechanika, fegyver- és lőszertechnika, járműelektronika-kibervédelem, páncélozás, harcjárműtechnika, kommunikációtechnológia – az egyetem munkatársai, illetve külsős, katonai szakemberek tartják. 

A képzés megnyitóján Dömény Sándor vezérőrnagy hatalmas sikernek nevezte, hogy hosszú előkészítés után elindulhatott a képzés. Hozzátette: a hallgatók fejlődését kiváló oktatói gárda és elhivatott katonák segítik. Prof. dr. Lakatos István azt fejtette ki, hogy a szak létjogosultságát erősíti az a hadiipari fejlődés, amely Magyarország előtt áll a következő években. 

A hallgatók sokféle motivációval, érdeklődési körrel érkeztek. A letenyei Gerencsér Máté járműmérnök alapszakon végez nyáron a Széchenyi-egyetemen. „Már régóta érdekelnek a harcjárművek, ezért szeretnék ezen a területen olyan speciális tudásra szert tenni, ami kiegészíti a járműmérnöki képzést. Később ebben a szegmensben tervezek dolgozni is” – mondta. 

Egy másik hallgató, Ésik Árpád, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszamogyorós agrármérnök végzettségű polgármestere kérdésünkre azt fejtette ki, hogy sportlövészszakosztályukban 43 sportlövésszel dinamikus lövészettel foglalkoznak. Emellett magánberuházásban, a magyar–ukrán határ közelében lőteret épít. „A képzésre rendészeti-katonai jellege miatt jelentkeztem, bízom abban, hogy olyan ismereteket szerzek, amit a lövészet során tudok hasznosítani. Tetszett, hogy a szak rugalmas, és egy év alatt megszerezhetem a diplomát” – jegyezte meg. 

A mérnöki végzettségű hallgatók a képzés végén harc- és páncélozott jármű szakmérnök, míg az azzal nem rendelkezők harc- és páncélozott gépjármű szakember végzettséget szereznek. Részletes információk itt és itt érhetők el.

harci jármű
A képzés szervezőinek, oktatóinak, hallgatóinak egy csoportja. - Fotó: Dudás Máté
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
NAV

Utolsó figyelmeztetés: éjfélkor lejár az szja-bevallási határidő

győrszemerei önkéntes tűzoltók

Ezt tették a tűzoltók a múlt héten

kvíz

KVÍZ: Ez csúcs!

police

Ki törte le a félsorompót?

sport

Foci helyett nézzen jégkorongot!

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Kaáli Nagy Géza a meddőségi kezelésekről: Kapacitásbővítés nélkül nincs előrelépés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.