Helyi hírek

Az olasz „Motorvölgy” képviselői látogattak Győrbe

Győr | Jövőbeli partnerség reményében látogatott el a Széchenyi István Egyetemre az olaszországi Emilia-romagnai Autóipari Egyetem (MUNER) és a Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem (UNIMORE) delegációja. A járműmérnök professzorok a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályával és a győri campuson zajló oktatási és kutatási tevékenységgel ismerkedhettek meg közelebbről.
Új Szó Nálunk

2024. június 7. 17:00

Széchenyi Egyetem
Az UNIMORE és a MUNER delegációja, valamint a Széchenyi István Egyetem képviselői: Németh Péter tudományos titkár, dr. Tóth-Nagy Csaba egyetemi docens, prof. Davide Barater (MUNER), dr. Dogossy Gábor dékán, dr. Lukács Eszter elnökhelyettes, prof. Francesco Leali (MUNER-UNIMORE), dr. Fodor Dénes tanszékvezető, prof. Matteo Giacopini (MUNER). (Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem)

A világszínvonalú járműmérnöki képzés és a járműfejlesztésben zajló jövőbemutató kutatások terén kapcsolódik egymáshoz a Széchenyi István Egyetem és az északolasz „Motorvölgyben” található MUNER. Az intézmény egy, a térség más akadémiai és ipari szereplőivel együtt alapított, járműfejlesztésre szakosodott képzési központ, amelynek képviseletében háromtagú delegáció látogatott el Magyarországra, hogy felmérje az együttműködés lehetőségeit és tárgyaljon a kapcsolat kialakításáról.

A Széchenyi-egyetemen töltött két nap alatt a modenai járműmérnöki iskola képviselői megismerkedtek a ZalaZone tesztpályával és az ott zajló járműfejlesztési projektekkel, majd a győri campuson a gyakorlati oktatásba nyerhettek betekintést. Dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese részletesen bemutatta az intézmény fejlődését és beszámolt az elmúlt évek sikeres nemzetközi nyitásának lépéseiről is. „2016 óta kínálunk angol nyelvű képzéseket, azóta már 77 országból érkeztek hozzánk hallgatók, akiknek a száma napjainkban közelíti az ezret. Kettős diplomát nyújtó képzésekben együtt dolgozunk például kínai, amerikai vagy épp olasz egyetemekkel is és mindig nyitottak vagyunk az újabb együttműködésekre” – tette hozzá.

A két egyetem közötti legerősebb kapcsolódási pont a járműmérnöki képzés magas színvonala és a járműfejlesztésben vállalt regionális szerep, amiben az észak-olasz egyetem kimagaslóan jól teljesít. A győri képzésről és az együttműködési lehetőségekről az Audi Hungária Járműmérnöki Kar vezetősége tartott rövid ismertetőt, amelyben szó esett a gyakorlati oktatásról, az Audi Hungáriával ápolt szoros kapcsolatról és az egyetemen folyó labormunkákról is. Utóbbit egy campus-túrával egybekötve elsőkézből is megvizsgálhatták a modenai professzorok, akik elismerően nyilatkoztak a jármű- és motorfejlesztési laboratóriumokról.

„Lenyűgözőnek találom a Széchenyi István Egyetemen zajló akadémiai és kutatási munkákat, úgy gondolom, hogy számos területen tudunk kapcsolódni egymáshoz. A laborok minősége és az infrastruktúra megközelíti a világ legjobbjait, ami egy meggyőző képet mutat, így abszolút látunk lehetőséget a jövőbeli együttműködésre. Az elsődleges közös témánk a hallgatói és akadémiai mobilitás lehet, ami remek nemzetközi tapasztalattal ruházná fel mindkét intézmény hallgatóit és oktatóit. A kutatás-fejlesztési projektekben való részvétel már egy magasabb szintű kooperáció, de a járműfejlesztés területe olyan közös nevezőt ad, amely könnyen elképzelhetővé teszi a projektalapú együttműködést is” – mondta el prof.

Francesco Leali, a modenai egyetem mérnöki iskolájának dékánja és a MUNER tudományos koordinátora. A delegáció vezetője hozzátette: a járműipar mellett az UNIMORE élelmiszerbiztonsággal, mesterséges intelligenciával és fenntarthatósággal is foglalkozik, így akár más témákban is kapcsolódhat egymáshoz a Széchenyi-egyetem és a modenai intézmény.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
foci

A 101. percben lőtt góllal megmaradt a remény

lasagne

Mit főzzek? Zöldséges lasagnét!

kvíz idegen

KVÍZ: A radikális attitűd a kompetencia hiányára utal

Gondosóra

A hozzátartozó is értesítést kaphat, ha az idős ember veszélybe került

eső

Két időjárási rekord is megdőlt

REpont

Töltse le a REpont appot, mi megtettük

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.