Helyi hírek

Háziorvosi praxis most pénzért, aztán majd díjmentesen

Győrújfalu | Nagy Imre Attila, Győrújfalu polgármestere a háziorvos ügyében tett közzé információkat a település közösségi oldalán. Azért is közöljük, mert a leírtak más településen élőknek is hasznosak lehetnek.
Új Szó Nálunk

2023. szeptember 17. 15:00

orvos

Ismételten annyi pletyka kering a faluban, hogy szükségét érzem tisztába tenni a helyzetet és konkrét, hitelesinformációval szolgálni a felnőtt háziorvos témában – írja Győrújfalu Facebook-oldalán Nagy Imre Attila, majd részletezi a helyzetet:

Dr. Bán Barbara felnőtt háziorvos március végén fél éves felmondási határidővel beadta a felmondását, emiatt ő szeptember utolsó napján fog rendelni a Győrzámoly-Győrújfalu közös felnőtt háziorvosi körzetben. Doktornő cége, az Uvula Kft. birtokolja ezen háziorvosi körzet praxisjogát. Az rendelhet háziorvosként ebben a körzetben, akié ez a jog és itt a pont, azaz felkiáltójel a mondat végén! Akié a praxisjog, az kapja a TAJ-kártyák utáni központilag elszámolt havi apanázst. 

Győrújfalu és Győrzámoly települések polgármesterei, képviselő-testületei már 2022-ben egyhangúlag támogatták a praxis szétválasztását egy győrújfalui és egy győrzámolyi praxisra. Jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyére várunk. Amint bírjuk ezt az engedélyt és az egy-egy külön kódszám alatt nyilvántartott praxist, úgy az önkormányzat azt ingyenesen tovább tudja adni a választott felnőtt háziorvosnak. 

Jelenleg a Győrújfalu-Győrzámoly körzet praxisjoga felett még dr. Bán Barbara rendelkezik, értse mindenki, saját belátása szerint anyagi ellentételezést kérhet ezért cserébe az utolsó munkanapját követő fél éven belül. Röviden, ha egy háziorvos bele szeretne ülni a Barbara székébe, akkor annak meg kell(ene) vásárolni a doktornő cégétől a praxisjogot. Győri viszonylatban ez valahol a négy és a tízmillió forint közötti összeg. Ha az említett fél éven belül nem vásárolja meg senki tőle, akkor fél év után az önkormányzatra száll a praxisjog értékesítésének a joga. Nem titok. önkormányzatként mi ezért pénzt nem fogunk kérni, sőt a leendő háziorvosunknak ingyenesen önkormányzati lakást biztosítunk a Tó utcában. 

Októbertől a felnőtt háziorvosi Győrújfalun helyettesítő orvosként fog dolgozni. Megjegyzem, jelenleg a gyermekorvos is ugyanebben a jogi kategóriában praktizál településünkön.  

Fél év után a praxisjog átszáll az önkormányzatra (remélhetőleg arra az időpontra már bírjuk a különválás engedélyezését is). Fél év helyettesítés után már tartós betöltetlen praxisként szerepel majd a “helyettesítéssel ellátott” háziorvosi praxisunk, ami miatt a háziorvos ettől az időponttól már központi támogatás igénylésére, pályázati pénz lehívására is jogosulttá válik, mindamellett, hogy ingyenesen megkapja tőlünk az adott körzet praxisjogát és az önkormányzati lakást. Gondolom, nem kell ragozni tovább a kérdést, hogy ki, miért ezt az utat járja, bármelyikünk lenne a leendő háziorvosunk helyében, ugyanezt választaná. 

Még egy apróság a végére. Polgármesterként a háziorvosi praxis színvonala, az orvos vagy éppen az asszisztens viselkedése mellett nincs ráhatásom sem a Coop boltunk választékára, sem a helyi papra, sem a privát dohányboltos vagy a La Perla de Marton nyitvatartási idejére, sőt még a Teke Büfére sem. Ők mind-mind az Önkormányzattól függetlenül külön-külön cégként üzemelnek, saját maguknak termelnek profitot, saját magukat tartják el. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyirmót

Korai góllal nyert az ETO FC

curry

Mit főzzek? Csicseriborsót!

KVÍZ

KVÍZ: A progresszió morális evidencia lenne?

pápa

Ferenc pápa: Álljatok le!

Fertő

Csak Mészáros cégei jelentkeztek a Fertő beépítésére

barack

A mostani napsütésben izgulhatunk a barack miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.