Helyi hírek

Kétmilliárd forintból újult meg három épület

Győr | A győri Széchenyi István Egyetem folyamatosan fejleszti infrastruktúráját, újítja fel épületegyütteseit, amelynek újabb állomásaként elkészült az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar három épületének energetikai fejlesztése is.
Új Szó Nálunk

2024. március 29. 15:00

TK
A projekt részeként megújult a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara Liszt Ferenc utca 42. szám alatti épülete is. - Fotó: Adorján András

A Széchenyi István Egyetem jelentős, közel 7,5 milliárd forintos európai uniós pályázat keretében számos győri és mosonmagyaróvári létesítményének energiatakarékossági felújítását végezte el. A „Széchenyi István Egyetem győri telephelyének energetikai fejlesztése” című projektben már megújult többek között a győri campus igazgatási épülete, az E épület, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar központja, az Apáczai-kar II. épülete, a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub, a Hotel Famulus, a posta épülete, a Budai úti szakkollégium, a Külső Kollégium, valamint az Egészség- és Sporttudományi Kar Szent Imre úti épülete. Mosonmagyaróváron a Lucsony utcai C épület, a tankonyha, a Deák téri oktatási épület és a várkapitány-épület rekonstrukciója is megtörtént.  

A beruházás negyedik ütemében az Apáczai-kar további három épületén is elvégezték az energetikai korszerűsítést, amelyet a szakemberek bejárás keretében mutattak be. Dr. Pongrácz Attila, a kar dékánja kiemelte, a nagy múltra visszatekintő intézmény életében 2016-ban, a Széchenyi István Egyetemhez csatlakozással új korszak kezdődött. „Azóta számos pozitív, a kar láthatóságát és fejlődését erősítő változás történt. Hazai és európai, valamint egyetemi forrásokból jelentős fejlesztések valósultak meg. Legalább ennyire fontos a kar belső, szakimai megújulása is” – fogalmazott. 

Mészáros Nóra, a Széchenyi István Egyetem Pályázati Igazgatóságának vezetője kifejtette, 2017 óta az egyetem 17 épületének energetikai rekonstrukciója készült el a projekt keretében. „Ez összesen közel háromezer nyílászáró és közel ezer radiátor cseréje mellett mintegy 35 ezer négyzetméter homlokzati és födémszigetelés kivitelezését, összesen közel 300 kilowatt teljesítményű napelemrendszer telepítését, épületgépészeti rendszerek korszerűsítését tartalmazta. Az energetikai felújítás eredményeként már eddig is 18–26 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérni, nem számítva az újonnan elkészült épületeket” – sorolta. 

Geszler Norbert, a West Hungária Bau Kft. projektigazgatója a kivitelezés részleteiről beszélt, amelynek eredményét a résztvevők a bejárás során meg is tekintették. 

A kar I. számú épülete Győrben, a Liszt Ferenc utca 42. szám alatt található, helyi védettség alatt álló épületegyüttes, mely az 1920-as években épült. A korszerűsítés során elkészült az „A”, „B”, „C” és „D” épületek homlokzati hőszigetelése és a nyílászárók cseréje, valamint a műemléki értékű bejárati ajtót is felújították. Az épületgépészeti rendszer modernizálása során új, korszerű kazán került a létesítménybe.  

Az Apáczai-kar Türr István utca 5. szám alatti, III. számú épülete az 1970-es években épült. A fejlesztés részeként a homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés, a lapos tető hő- és vízszigetelése, valamint a padlástér hőszigetelése történt meg. Emellett napelemes rendszert építettek ki, és több állagjavító munkát is elvégeztek. A kazáncsere mellett a radiátorokat termosztatikus szelepekkel látták el.  

A Gárdonyi utca 10. szám alatti, az Apáczai-kar mintegy százéves IV. számú épülete helyi védettség alatt áll. Az „A” épület esetében a harmadik emeleten kicserélték a nyírászárókat, a padlásfödém pedig hőszigetelést kapott, emellett napelemrendszert is kialakítottak. Elkészült a „B” épület homlokzati hőszigetelése, a tető szigetelése és valamennyi nyílászáró cseréje is. A „C” épületben a homlokzati hőszigetelésen kívül a lapos tető hő- és vízszigetelésére, napelemes rendszer kiépítésére és a téglafelület fugáinak tisztítására került sor.  

A három épület felújításának értéke együttesen mintegy kétmilliárd forint volt. (Forrás: SZE)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karaj

Mit főzzek? Süss karajt!

autó, üzemanyag

Ha van kocsija, ezt olvassa el!

kvíz

MESTERKVÍZ XL.: Az omnibusztól az aranymálinkóig

bomba1

Képek és emlékek a 80 évvel ezelőtti győri bombázásról

sport

Spanyol foci lesz ma a középpontban

app

Az egészségügyi appok lehetnek hasznosak és veszélyesek is egyszerre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.