Helyi hírek

Hitelt vesz fel a város a cégeinek? - kérdezte a képviselő, akit a polgármester a szigeti jósdába irányított

Győr | A Győr-Szol Zrt. és a Győr Projekt Kft. folyószámla-hitelkeretének emelését szavazta meg ma a közgyűlés, hogy ezek tudják fizetni a drasztikusan emelkedett rezsiköltségeket. Több képviselő szerint alternatív megoldásokra van szükség, mert így csődbe mehetnek az önkormányzati cégek, s egy koncepció kidolgozása szükséges. A szocialista Pollreisz Balázs úgy látja, tulajdonképpen hitelt vesz fel a város; a polgármester állami támogatásokat remél a piaici áron beszerzett gáz utáni mínuszok eltűntetésére.
Cséfalvay Attila

2022. augusztus 16. 20:00

közgyűlés
Pollreisz Balázs ellenzéki képviselő azt kérdezte, a Győr-Szol és a Győr Projekt Kft. folyószámla hitelkeret növelésével a város gyakorlatilag most hitelt vesz fel a cégein keresztül? Fotó: szerző

A Győr-Szol és a Győr-Projekt Kft. kérte a közgyűlést a folyószámla-hitelkeretük növelésére, utóbbi esetében például 400 millió helyett 700 millió forintra. Mindezt az elszálló rezsiköltségekre hivatkozva kérték, s került kedden a győri közgyűlés elé. Az ügy aztán messzire vezetett, de kezdjük az elején. 

Az előterjesztésről Pollreisz Balázs (MSZP) úgy fogalmazott, ha két profitorintált cégnek a rezsi kifizetése miatt kell a folyószámla-hitelkeretét növelni, akkor az a vállalkozás a csőd szélén táncol. Mivel két önkormányzati cégről van szó, "nem látom, honnan, miből fogják ezt az összeget kifizetni? Ebből nem folyószámla, hanem banki hitel lesz, vagyis gyakorlatilag hitelt kénytelen felvenni a város a cégeinek, mivel a visszafizetésre az önkormányzat vállalt garanciát. Nevezzük nevén a gyereket, a városnak hitelt kell felvennie" - mondta. 

Balla Jenő (Civil Összefogás) úgy látja, ezeknek a cégeknek eddig is folyamatos injekció kellett. "De ha minden így marad, a megnövekedett rezsiköltségek miatt a Győr-Szolnak 5-6 milliárdos vesztesége lesz, s nem azért, mert rosszul dolgoznak, hanem mert piaci áron kapják a gázt, de a távhőellátásnál a lakosság rezsicsökkentett árat fizet. Ha ez így megy tovább, mi történik? Decemberben jön a csődbiztos?" - kérdezte. Azt javasolta, vegyék be a tervekbe ezeket a számokat, ne csak utólag injektáljanak, s beszéljék át, mit tesz a város a rezsifüggőség megszűntetésére. "Enélkül nem jutunk előbbre" - jelentette ki. 

Fodor Roland független képviselő arra emlékeztetett: a két cég nem profitorientált, hisz nincs 80-100 versenytársa, ráadásul intézményeket tart fenn - az uszodát például nem lehet nyereségesen működtetni, viszont lakossági igény van rá. Így szerinte természetes, hogy tőkeinjekcióra van szükség. Azzal egyet ért, el kell gondolkodni, a rezsikiadások csökkentésén. A megújuló energiába való befektetés viszont tőkeigényes, amit a város most nem tud előteremteni. Rövid távon a cégek túléléséről van szó. Az uszodát és az Olimpiai Sportparkot be sem lehet zárni, mert pályázati fenntartási kötelezettség él még rájuk. A bezárás milliárdos visszafizetési kötelezettséggel járna. Nincs más út most, a hitelkeretet kell növelni. Azt kérdezte a polgármestertől: várható-e kompenzáció, állami segítség?

Erről megoszlottak a vélemények, bejött a nagypolitika. Dézsi Csaba András szerint a magyar ellenzéki Európai Parlamenti képviselőknek kellene szólni, hogy ne akadályozzák az uniós pénzek ideérkeztét, Pollreisz szerint viszont csatlakoznia kellene Magyarországnak az Európai Ügyészséghez, s jönnének a brüsszeli milliárdok. A polgármester úgy folytatta: a gázzal kapcsolatban már tavaly december óta nehéz a helyzet, "két milliárdra pereljük az előző szolgáltatót, zajlik a jogi eljárás". Azokat a kiadásokat próbálják szűkíteni, amire van lehetőség. Nemrégiben sikeres lett egy napenergia fejlesztési tenderük, felkértek egy céget, hogy októberre dolgozza ki, milyen alternatív lehetőségei vannak még  városnak, ezek megvalósíthatóságát vizsgálják. "Kiadtam, hogy a melegvíz előállítása csak geotermikus energiából jöjjön - ez a lehetőség korábban háttérbe szorult" - mondta, visszamutatva, hogy az elmúlt évtizedekben a város sok ilyen lehetőséget elszalasztott. "Nyolc kormánytaggal tárgyaltam, Pintér Sándorral kéthetente beszéljük át a város és a cégei anyagi helyzetét. Teszünk lépéseket, de nem arra, hogy rezsicsökkentett áron kapjuk a gázt, hanem, hogy a piaci ár finanszírozására központi támogatásokat szerezzünk. Ez a tisztábban látható út. Felmerült, hogy az Olimpiai Sportpark üzemeltetését átadjuk az államnak, de kérdés, ez esetben mennyi beleszólásunk lenne a szolgáltatásba és a szolgáltatási díjakba?"

Pollreisz szerint kérdéseire nem kapott érdemi választ, s továbbra is azt firtatta, vajon tulajdonképpen majd hitelt vesz-e fel az önkormányzat a cégein keresztül? "Felelős választ nem tudok adni, az a jóslás kategóriába esne, javaslom, hogy Győr-Szigetben az ottani jósdában tegye fel ezt a kérdést" - zárta rövidre válaszát  polgármester. A hitelkeret-emeléseket a közgyűlés végül megszavazta. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tűzoltó

Tüzek és balesetek sorozatban

Dézsi

Az elmúlt négy évben Győr fantasztikus mértékben fejlődött – mondta Dézsi Csaba András

kvíz

KVÍZ: Nem lesz kutyanehéz

Nagy fa

Nagy fa áll a Nagy Duna mentén

szemben

Már megint mind szembe jön (VIDEÓ)

benzin

Szerdáig ne tankoljon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.