Helyi hírek

Kereskedelmi visszarendeződés: kapósak az üres üzlethelyiségek

Bécs | Több mint 60 százalékkal nőtt az üres üzlethelyiségek iránti kereslet Bécsben. Vannak olyan kerületek, ahol a kereslet már meghaladja a kínálatot. A száz négyzetméternél kisebb alapterületű üzlethelyiségek a legnépszerűbbek.
Új Szó Nálunk

2023. március 20. 12:00

Shopping a Mariahilfer Straßen
Shopping a Mariahilfer Straß-én. A vásárlók igényei mindenekelőtt... - © Eurocomm-PR/Regina Hügli

A Bécsi Gazdasági Kamara adatai szerint 2022-ben az azt megelőző évhez képest több mint 60 százalékkal nőtt az üres üzlethelyiségek iránti kereslet. A legtöbben a belső kerületekben kerestek új helyet vállalkozásuknak, a legnépszerűbbek továbbra is Mariahilf és Neubau voltak, valamint a külső kerületek közül Rudolfsheim-Fünfhaus, ahol a Westbahnhof is található. Ezzel szemben a 3. kerületben (Landstraße) a legnehezebb bérlőt találni, ahol nagyon sok a kiadó üzlethelyiség, viszont nagyon gyenge a kereslet. A Bécsi Gazdasági Kamara adataiból az is kiderült, hogy tavaly leggyakrabban a Schwedenplatzon képzelték el új üzletüket a vállalkozó kedvű bécsiek. 

A korábbi évek trendjét folytatva tavaly is tovább zsugorodott a keresett üzelthelyiségek alapterülete: míg 2021-ben a 40 és 140 négyzetméter közötti üzlethelyiségek voltak a népszerűek, addig 2022-ben már a 33 és 89 négyzetméter közöttiek. 2017-ben még átlagosan 267 négyzetméteresek voltak a bérbeadásra kínált üzlethelyiségek. Ennek oka – a magas energiaárak mellett –, hogy egyre több kereskedő értékesíti egyszerre több csatornán a termékét, vagyis van üzlete és webshopja is. 

Szintén az egyre kisebb üzletek irányába mutat, hogy néhány éve véget ért a városszéli bevásárlóközpontok növekedési korszaka. Bécs és a Gazdasági Kamara elkezdte ugyanis a városban található üzlethelyiségekre helyezni a hangsúlyt és úgy modernizálta, alakította át a helyi bevásárlónegyedeket, hogy azok újra a környék szerves részeivé váljanak. Az itt lévő boltok, üzletek fontos szerepet játszanak a helyi lakosság kiszolgálásában, változatos szolgáltatásokat kínálnak és életet visznek a környékbe. Ma már az sem ritka, hogy PPP-projektek keretében magánbefektetők is beszállnak a közterületek fejlesztésébe.

A Bécsi Gazdasági Kamara 1999 óta támogatja ingyenes tanácsadással és forgalmi adatokkal az üzlethelyiséget keresőket. A „Freie Lokale” (Szabad üzlet) szolgáltatás keretében tavaly 2.500 vállalkozót segítettek az üzlethelyiség-keresésben. A mintegy négyszáz ingatlanközvetítővel kapcsolatban álló szakértőcsapat ellenőrzi a bérbeadásra kínált üzlethelyiségeket és csak ezt követően rakja fel az ugyanolyan nevet viselő honlapra. Sőt, esetenként még hasznosítási javaslatot is adnak az üzlethelyiségekhez  A tanácsadás keretében pedig a leendő bérlők olyan adatokhoz is ingyen hozzájuthatnak mint az üzlethelyiség előtti gyalogosforgalom, a vásárlóerő, az üzlet lehetséges vonzáskörzete vagy a környék lakossága és infrastruktúrája. 

Tavaly elsősorban vendéglátáshoz és kereskedelemhez kapcsolatos tevékenységhez kerestek új úzlethelyiséget a bécsi vállalkozók, befektetők. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

web

Fertő egyenes adásban

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.