Helyi hírek

Megrongálják a magyar ingázók autóit az osztrák parkolókban

Magyarország-Ausztria | Ilyet még a sokat próbált ingázók sem tapasztaltak. A somfalvi (Schattendorf ) parkolókban hagyott autóikat márkajelzéseiktől, díszrácsaiktól vagy éppen rendszámaiktól megfosztva találják a magyar autósok. Egy-egy eset még nem feltételezné a szándékosságot, de csak az Új Szó Nálunknak hárman mondták el történeteiket...
Nagy Márta

2023. március 28. 09:00

parkoló somfalvánál
Az autók rendezettek állnak a határon, igaz, sok van belőlük minden nap. De a parkoló is nagy, eddig mindenkinek jutott hely...

Mint mi is többször foglalkoztunk a témával, a somfalvi (Schattendorf) képviselő-testület döntése értelmében lezárták az Ágfalva és Somfalva közötti kishatárátkelőt, ahová egyébként néhány éve uniós támogatásból építették ki az aszfaltos utat. Az átkelő egy olyan települési útra visz, ami a somfalvi önkormányzaté, ezért a megkérdezett hivatalok eddig ezt mondták, a helyhatóságnak joga van megtiltani ott a gépjárműforgalmat, még akkor is, ha ezzel uniós alapjogot, a szabad átjárást sérti, és hátráltatja, nehezíti az ingázók munkába járását. Hivatalosan a lezárás indoka március elsejétől három hónapra az út felújítása, de az első nap kiásott, és a közlekedést fizikailag is lehetetlenné tévő gödör kiásása óta nem látni az építőbrigádokat...

gödör
Itt aztán senki nem megy át autóval...

Ami ennél is nagyobb gond, az elsősorban azoké az ágfalviaké, akik évek óta ezen az átkelőn járnak át. Szintén megírtuk, hogy ők aláírásokat is gyűjtöttek és petíciójukat megküldték az uniós ombudsmannak. Az íveken egyébként több somfalvi, osztrák aláírás is szerepelt... Szóval, az ingázók közül többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy egy autóval kimennek a határig, ott leparkolnak, gyalog átsétálnak, és beülnek egy másik autóba, amivel mennek tobább a munkahelyükre. Most ezek a Somfalván parkoló autók szúrják valaki(k)nek a szemét.

– Gloggnitzban dolgozom, ami nincs éppen közel, egy órát autózom és egyet vissza. De ha a soproni határ felé kellene kerülnöm, még a másfél óra is kevés lenne egy útra. Ezért az Opelemet a somfalvi temető parkolójában szoktam hagyni és egy másik kocsival jövök haza Ágfalvára. Egyik reggel az fogadott a parkolóban, hogy hiányzik a kocsi elejéről a rács – mondta el Antal Zuzsanna. Évek óta ingázik, soha eddig ilyet nem tapasztalt, sőt!

leszabták
Antal Zsuzsanna így talált rá autójára a parkolóban. A rács nem lett meg...


– Korábban előfordult, hogy egész hévégére lehúzva maradt a kocsi egyik ablaka, mégsem nyúlt hozzá senki. Most megdöbbentem és felháborodtam. Nem szórakozni megyünk át, hanem dolgozni, miért csinálják ez velünk? - kérdezi Antal Zsuzsanna. Választ nem vár, kitől is várhatna...?

Hasonlóan járt az ugyancsak ágfalvi Ligeti Gábor is, ráadásul két autója is sérült. 

– A Suzukinkról és a Toyota Yaris típusú autónkról is letépték a márkajelet. Nyilván nem nagy kár, de kár, hiszen sérült a kocsi, meg kell csináltatnom. Hol a somfalvi uszodánál, hol a temetőnél parkolok egyébként, utóbbiban történtek a rongálások, amik azért elkeserítik az embert. Kárt tenni szánt szándékkal az autókban... Azért ez nem tisztességes – vélekedik Ligeti Gábor. Ugyanígy érez és gondolkodik Varga Zoltán is: 

– A feleségem kocsijával történt, az uszoda parkolójában. Reggel öt órakor ült be az autóba, akkor nem is figyelt fel rá, csak amikor már végzett a munkájával és indult volna haza... Hiányzott az egyik rendszámtábla. A furcsa az, hogy a táblát tartó műanyag darabjait megtaláltuk – mivel egri a kocsi, biztosan nem tévesztettük össze máséval –, de magát a rendszámtáblát hiába kerestük. Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy szándékosan verte le valaki, hiszen ha koccanás vagy véletlen ütés érte volna, ott maradt volna a földön – meséli elkeseredetten Varga Zoltán. Feleségének napi negyven kilométer pluszt jelent, ha nem mehet át Somfalvánál a határon.

Minden nyilatkozó tud még más károsultakról is, így nyilvánvaló, hogy nem egyedi és nem véletlen a rongálás. Valaki vagy valakik szisztematikusan kárt okoznak az ingázók járműveiben. Nem akkorát, hogy az már kiverje a biztosítékot, de akkorát, ami minimum bosszúságot okoz. És feszültséget, mert most leginkább ez jellemzi a somfalvi határt.

A károsultak közül többen egyébként a hatóságoknál is jelezték a rongálást, de az osztrákok azt mondták, sajnálják, nem tudnak segíteni. Az ingázók most attól tartanak, Somfalván a parkolókat is elzárják előlük, és akkor lesznek, akiknek húsz-harminc kilométert is kerülniük kell – utanként – a munkahelyük felé. Az atrocitások fölött nem kellene szemet hunynia egyik oldalnak sem, de újra és újra szembejön a kérdés: ki képviseli az ingázókat, ha baj van? 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
szúnyog

Itt lesz szúnyoggyérítés július 19-én

hori

A szűz ma koncentráljon a részletekre

kvíz

KVÍZ: A Merkúrtól a burkáig

rendőrség

Cserbenhagyót keres a rendőrség, a kerékpáros meghalt

evezés

Evezős ob: három győri siker a nyitónapon

brokkoli

Mit főzzek? Brokkolit!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.