Haza és nagyvilág

20-30 százalékos béremelésre tartanak igényt még idén a munkavállalók

Közép- és Kelet-Európa | A közép- és kelet-európai régióban a legtöbb munkavállaló 20-30 százalék közötti béremelést tart szükségesnek 2023-ban az infláció kompenzálására, de országtól függően 60-77 százalékuk még nem kapott munkaadójától emelésről szóló tájékoztatást. A foglalkoztatottak csupán 7-9 százaléka lenne elégedett a különféle béren felüli juttatások növelésével, 32-43 százalék keresne másik állást, ha nem emelkedik a fizetése.
Új Szó Nálunk

2023. április 28. 09:00

munka, útjavítók
A felmérés szerint Magyarországon a legmagasabb azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik számára rendszeres éves fizetésemelést biztosít munkahelyük.Pi - Pixabay

A 14 országban munkavállalói és munkáltatói platformokat üzemeltető Wherewework Group regionális felmérést készített a béremelésekkel kapcsolatos várakozásokról Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Moldovában. A kutatás során minden fontosabb gazdasági területről (pl. energetika, IT, pénzügy, vendéglátóipar, kiskereskedelem, telekommunikáció, egészségügy, építőipar, média és kultúra stb.) kérdeztek meg munkavállalókat. Az öt vizsgált ország közül négyben a legtöbb alkalmazott (17-37%) azt mondta, hogy 20-30 százalékos béremelésre van szüksége idén, hogy fizetése megtartsa vásárlóértékét. A kivétel Görögország, ahol kedvezőbb inflációs adatok miatt a munkavállalók többsége szerint 10-15 százalékos emelés is elegendő lenne. A vizsgált országok közül a másik végletet Moldova képviseli, itt az alkalmazottak 32 százaléka 30-50 százalékos, 21 százalék pedig 50 százalékot meghaladó emelésre tartana igényt - írja sajtóközleményében a munkahelyeink.hu.

A várakozások tekintetében a magyar és a román munkavállalók a legoptimistábbak. Ők 62, illetve 53 százalékban számítanak béremelésre az idei évben, őket követi Bulgária 45, Moldova 40, Görögország pedig 39 százalékkal. Ugyanakkor a régióban a munkavállalók többsége a felmérés időpontjában még nem kapott tájékoztatást munkáltatójától arról, hogy 2023-ban magasabb lesz a fizetése. A legtöbben Magyarországon kaptak tájékoztatást egy idén esedékes emelésről (41%), ezt követi Görögország (34%), Moldova (29%), Románia (26%), és Bulgária (23%).

A fizetésemelés elmaradása esetén a régióban a foglalkoztatottak országtól függően 32-43 százalék keres majd másik állást, valamint 12-22 százalék válaszolta, hogy ebben az esetben másodállást vállalna. A kutatás szerint Magyarországon az alkalmazottak 4 százaléka nézne új munka után az emelés elmaradása esetén és 14 százalék keresne másodállást. A legkevesebb alkalmazott Romániában gondolkodik másodállás keresésében (12%), itt többen inkább további tárgyalásokat próbálnának kezdeményezni vezetőikkel (19%).  A munkavállalók országtól függően 7-9 százaléka tartaná elfogadhatónak a különféle juttatások (étkeztetési kártyát tartalmazó csomagok, egészség-, nyugdíj-, életbiztosítás stb.) emelését. A felmérésből továbbá kiderül, hogy a vizsgált piacokon a legkevesebben Moldovában (18%), a legtöbben pedig Magyarországon (30%) vannak, akiknek nincs terve arra az esetre, ha elmarad az emelés.

A felmérés szerint Magyarországon a legmagasabb azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik számára rendszeres éves fizetésemelést biztosít munkahelyük (58%), és Görögországban a legmagasabb azok aránya, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol csak eseti bértárgyalás alapján lehet magasabb fizetést elérni (59%). Moldovában a legmagasabb azoknak a munkahelyeknek az aránya, ahol a munkavállalók az elért eredményeik szerint kapnak fizetésemelést (34%). Bulgáriában az éves fizetésemelést biztosító cégek aránya 34%, továbbá a válaszadók 14%-a számolt be arról, hogy munkahelyükön az éves fizetésemelés beosztásfüggő. Azoknak az aránya, akik évente két alkalommal kapnak fizetésemelést Romániában (2%) és Bulgáriában (1%) a legmagasabb, Magyarországon ez az arány egy százalék alatt van.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy hogyan ítélik meg a munkavállalók a pénzügyi helyzetüket, amennyiben nem kapnak emelést.  A válaszok alapján Románában (8,2%) és Moldovában (7,6%) a legmagasabb azoknak az aránya, akik a költéseik korlátozása nélkül is meg tudnak birkózni majd az inflációval, Magyarországon a munkavállalók 5 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.  A felmérés szerint a munkavállalók Romániában 53, Magyarországon 51, Bulgáriában 38, Görögországban 36, Moldovában 34 százaléka kisebb, vagy nagyobb megszorításokkal kezelni tudja majd a helyzetet.  Azoknak az aránya, akik bevallásuk szerint nagyon nehéz helyzetbe kerülnének, ha nem kapnak béremelést, mivel a havi kiadásaik már most is a fizetésük nagy részét teszik ki, Bulgáriában 36, Görögországban 29, Moldovában 28, Magyarországon 23, Romániában pedig 17 százalék.
 
– Felmérésünk eredményei szerint a régiós munkavállalók többsége húsz-harminc százalékos béremelésben reménykedik az idei évben, de a munkaadók csak elenyésző arányban értesítették őket emelésről.  Ez fontos jelzés a cégek számára, különösen mivel az emberek jelentős része mondta azt, hogy más állást keresnek, ha nem kapnak fizetésemelést – mondja Costin Tudor, a Wherewework Group alapítója és vezérigazgatója.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

web

Fertő egyenes adásban

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.