Haza és nagyvilág

20-30 százalékos béremelésre tartanak igényt még idén a munkavállalók

Közép- és Kelet-Európa | A közép- és kelet-európai régióban a legtöbb munkavállaló 20-30 százalék közötti béremelést tart szükségesnek 2023-ban az infláció kompenzálására, de országtól függően 60-77 százalékuk még nem kapott munkaadójától emelésről szóló tájékoztatást. A foglalkoztatottak csupán 7-9 százaléka lenne elégedett a különféle béren felüli juttatások növelésével, 32-43 százalék keresne másik állást, ha nem emelkedik a fizetése.
Új Szó Nálunk

2023. április 28. 09:00

munka, útjavítók
A felmérés szerint Magyarországon a legmagasabb azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik számára rendszeres éves fizetésemelést biztosít munkahelyük.Pi - Pixabay

A 14 országban munkavállalói és munkáltatói platformokat üzemeltető Wherewework Group regionális felmérést készített a béremelésekkel kapcsolatos várakozásokról Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Moldovában. A kutatás során minden fontosabb gazdasági területről (pl. energetika, IT, pénzügy, vendéglátóipar, kiskereskedelem, telekommunikáció, egészségügy, építőipar, média és kultúra stb.) kérdeztek meg munkavállalókat. Az öt vizsgált ország közül négyben a legtöbb alkalmazott (17-37%) azt mondta, hogy 20-30 százalékos béremelésre van szüksége idén, hogy fizetése megtartsa vásárlóértékét. A kivétel Görögország, ahol kedvezőbb inflációs adatok miatt a munkavállalók többsége szerint 10-15 százalékos emelés is elegendő lenne. A vizsgált országok közül a másik végletet Moldova képviseli, itt az alkalmazottak 32 százaléka 30-50 százalékos, 21 százalék pedig 50 százalékot meghaladó emelésre tartana igényt - írja sajtóközleményében a munkahelyeink.hu.

A várakozások tekintetében a magyar és a román munkavállalók a legoptimistábbak. Ők 62, illetve 53 százalékban számítanak béremelésre az idei évben, őket követi Bulgária 45, Moldova 40, Görögország pedig 39 százalékkal. Ugyanakkor a régióban a munkavállalók többsége a felmérés időpontjában még nem kapott tájékoztatást munkáltatójától arról, hogy 2023-ban magasabb lesz a fizetése. A legtöbben Magyarországon kaptak tájékoztatást egy idén esedékes emelésről (41%), ezt követi Görögország (34%), Moldova (29%), Románia (26%), és Bulgária (23%).

A fizetésemelés elmaradása esetén a régióban a foglalkoztatottak országtól függően 32-43 százalék keres majd másik állást, valamint 12-22 százalék válaszolta, hogy ebben az esetben másodállást vállalna. A kutatás szerint Magyarországon az alkalmazottak 4 százaléka nézne új munka után az emelés elmaradása esetén és 14 százalék keresne másodállást. A legkevesebb alkalmazott Romániában gondolkodik másodállás keresésében (12%), itt többen inkább további tárgyalásokat próbálnának kezdeményezni vezetőikkel (19%).  A munkavállalók országtól függően 7-9 százaléka tartaná elfogadhatónak a különféle juttatások (étkeztetési kártyát tartalmazó csomagok, egészség-, nyugdíj-, életbiztosítás stb.) emelését. A felmérésből továbbá kiderül, hogy a vizsgált piacokon a legkevesebben Moldovában (18%), a legtöbben pedig Magyarországon (30%) vannak, akiknek nincs terve arra az esetre, ha elmarad az emelés.

A felmérés szerint Magyarországon a legmagasabb azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik számára rendszeres éves fizetésemelést biztosít munkahelyük (58%), és Görögországban a legmagasabb azok aránya, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol csak eseti bértárgyalás alapján lehet magasabb fizetést elérni (59%). Moldovában a legmagasabb azoknak a munkahelyeknek az aránya, ahol a munkavállalók az elért eredményeik szerint kapnak fizetésemelést (34%). Bulgáriában az éves fizetésemelést biztosító cégek aránya 34%, továbbá a válaszadók 14%-a számolt be arról, hogy munkahelyükön az éves fizetésemelés beosztásfüggő. Azoknak az aránya, akik évente két alkalommal kapnak fizetésemelést Romániában (2%) és Bulgáriában (1%) a legmagasabb, Magyarországon ez az arány egy százalék alatt van.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy hogyan ítélik meg a munkavállalók a pénzügyi helyzetüket, amennyiben nem kapnak emelést.  A válaszok alapján Románában (8,2%) és Moldovában (7,6%) a legmagasabb azoknak az aránya, akik a költéseik korlátozása nélkül is meg tudnak birkózni majd az inflációval, Magyarországon a munkavállalók 5 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.  A felmérés szerint a munkavállalók Romániában 53, Magyarországon 51, Bulgáriában 38, Görögországban 36, Moldovában 34 százaléka kisebb, vagy nagyobb megszorításokkal kezelni tudja majd a helyzetet.  Azoknak az aránya, akik bevallásuk szerint nagyon nehéz helyzetbe kerülnének, ha nem kapnak béremelést, mivel a havi kiadásaik már most is a fizetésük nagy részét teszik ki, Bulgáriában 36, Görögországban 29, Moldovában 28, Magyarországon 23, Romániában pedig 17 százalék.
 
– Felmérésünk eredményei szerint a régiós munkavállalók többsége húsz-harminc százalékos béremelésben reménykedik az idei évben, de a munkaadók csak elenyésző arányban értesítették őket emelésről.  Ez fontos jelzés a cégek számára, különösen mivel az emberek jelentős része mondta azt, hogy más állást keresnek, ha nem kapnak fizetésemelést – mondja Costin Tudor, a Wherewework Group alapítója és vezérigazgatója.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO FC

A megyei csapatok a tabella elején és végén

sör

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

KVÍZ

KVÍZ: Beszéljünk magyarul!

pátriárka

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka Pannonhalmán

esküvő

Tűzoltók sorfala az esküvőn

csirke

Mit főzzek holnap? Van egy ötletünk! V.

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.