Haza és nagyvilág

A hazai vállalkozások nagy része informatikában a kétezres években ragadt

Magyarország | Az informatika olyan közművé vált a hazai kkv-k számára, aminek csak nagyon lassan változik a használati módja. Támaszkodnak rá, de megszokták mit hogyan csinálnak és ettől nehezen térnek el. Ezt állapította meg egy friss felmérés.
Új Szó Nálunk

2022. november 6. 20:31

difitalizáció
- Fotó: Shutterstock

Az informatika folyamatosan fejlődik, azaz ami versenyképes volt tegnap, az alap elvárásként fogalmazódik meg ma és elavulttá, a hatékonyságot rontó megoldássá válhat a jövőben. Közben a hazai vállalkozások a digitalizációt tekintve úgy tűnik, hogy a kétezres években ragadtak – állítja a G7 Magazin szakírója, Pintér Róbert. 

A hazai kis- és középvállalatok digitális versenyképességét mérő Digiméter adatai alapján több, követendő változásra hívja fel a figyelmet. 

  • Honlap helyett webáruház vagy Google térképes jelenlét. A kkv-k 79%-ának van honlapja, 55% van jelen a közösségi médiában (jellemzően a Facebook-on), 23% azon cégek aránya, amelyeknek van Google Cégem fiókja, de csak 16%-nak van webáruháza. A honlap szexi volt 20 évvel ezelőtt, a közösségi média az volt az elmúlt évtizedben, de bizonyos termékköröknél a Google térképes és saját webáruházas jelenlét ma már megkerülhetetlen. 
  • Saját szerver helyett felhő megoldás. A saját (fizikai) szerver használata 2020 és 2022 között 60%-ról 51%-ra csökkent, míg a VPN használata 24%-ról 12%-ra, mindeközben azonban nem változott érdemben a felhőalapú szerver / tárhely használata (32-33%-os szinten maradt). 
  • Telepített irodai szoftvercsomag helyett kollaboratív munkát támogató felhős megoldás. Bár jelentősen csökkent 2020-22 között az egyszerű irodai szoftvercsomagok használata (76%-63%-54%), érdemben nem változott a felhőben elérhető irodai szoftverek használata (15%-10%-12%). Nem tudni, hogy mit használhatnak azok a cégek, amelyek felhagytak az irodai szoftverek alkalmazásával. 
  • Személyes megbeszélés, telefon és e-mail használata helyett internetalapú videótelefonálás, telekonferencia vagy a csevegő alkalmazások. A személyes megbeszélések népszerűsége töretlen (2022-ben 87%), az e-mail használata a 2020-as 39%-ról 2022-re 61%-ra ugrott. Az e-mail előretörése egy több évtizeddel ezelőtti gyakorlatot erősít tovább. Az internetalapú videótelefonálás és a telekonferencia népszerűsége ennél jóval alacsonyabb, és mindössze 12%, ahol kollaboratív csevegő eszközt használnak.  
  • Excelezés helyett felhő alapú dashboard. Továbbra is a saját működésükről adatokat gyűjtő cégek kétharmada (68%) „excelezik” az adataival, miközben a cégek harmada (31%) egyszerű papíralapon (is) gyűjti az adatait 2022-ben, ami kizár minden automatizálási vagy gyors döntési lehetőséget. Mindössze a cégek ötöde (19%) gyűjti a legfontosabb adatokat egy közös felületre (dashboard). 

Nem digitalizációt látunk (ami elsősorban a folyamatok átalakítása révén lehetne tartósan sikeres), hanem informatikai eszköz használatot, állapítja meg a szerző.   

A témáról bővebben itt olvashat. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
labdarúgás

Huszonöt éves jubileumára új klubépületet kap a győri Üstökös FC

pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.