Haza és nagyvilág

A kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezését kérik a civilek

Magyarország | A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetség kezdeményezésére 21 civil szervezet támogatta a petíciót, amely a 2006. évi LIII. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről alkotott törvény hatályon kívül helyezését kéri a döntéshozóktól.
Új Szó Nálunk

2022. november 8. 10:00

Fertő-tó
A civil szervezetek szerint a projektek engedélyezését úgy gyorsították meg, hogy nem készültek megfelelő környezeti hatásvizsgálatok, és társadalmi egyeztetés nélkül kaptak a beruházások engedélyt. Fotó: Fertő tó barátai facebook-oldala

Az Országgyűlés ezt a törvényt eredetileg annak érdekében fogadta el, hogy “az Európai Unió támogatásából finanszírozott projektek megvalósítása gyorsabb, egyszerűbb és egységesebb eljárási rendben történjék meg a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb felhasználásával”. A törvény azonban 2006 óta több módosításon is átesett, és a helyi érdekekkel ellentétes, magas korrupciós kockázattal, a nyilvánosságot jelentősen csökkentő, a társadalmi egyeztetést kizáró, valamint a nemzeti és uniós közpénzekkel való potenciális visszaélésekkel járó projektek támogatásának szimbólumává vált. 

A civil szervezetek tapasztalatai alapján a törvénnyel visszaéltek. A projektek engedélyezését úgy gyorsították meg, hogy nem készültek megfelelő környezeti hatásvizsgálatok, és társadalmi egyeztetés nélkül kaptak a beruházások engedélyt. 2021-ben 67 beruházás, az elmúlt négy évben több, mint ezer projektet nyilvánítottak nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá. 

Ilyen, nagy port felkavaró beruházás keretében valósult meg a környezetszennyező, víz- és energiaigényes gödi akkumulátorgyár és készülnének titokban továbbiak is. Kiemelt beruházásként indult számtalan sportközpont építése, mint a kiszáradó Velencei-tó partján épülő Kovács Katalin Kajak-Kenu Sportközpont. A felsorolásból nem maradhat ki a Fertő tavi vízitelep úgynevezett “rekonstrukciója” sem, amelynek előkészítő munkái során 60 hektár természetvédelmi területet taroltak le a munkagépek. A Balatonnál a Club Aliga területének hasznosítására olyan kiemelő kormányhatározat született, amely kizárná a helyieket a tó partjáról, s jelenleg felparcellázva lakóépületeknek biztosít különleges előnyöket. 

A civil szervezetek véleménye szerint a 2006. LIII. számú törvény hatályon kívül helyezése összhangban lenne az Alaptörvény P cikkelyében megfogalmazott elvekkel, amennyiben a “természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége” - áll a szövetség sajtóközleményében. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karaj

Mit főzzek? Süss karajt!

autó, üzemanyag

Ha van kocsija, ezt olvassa el!

kvíz

MESTERKVÍZ XL.: Az omnibusztól az aranymálinkóig

bomba1

Képek és emlékek a 80 évvel ezelőtti győri bombázásról

sport

Spanyol foci lesz ma a középpontban

app

Az egészségügyi appok lehetnek hasznosak és veszélyesek is egyszerre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.