Haza és nagyvilág

A kutyát a póráz, a természetjárót a viselkedése „védheti” a vadásztól

Magyarország | Április közepétől kezdődik az őzbakvadászati idény, szeptemberig tart, amikor pedig majd a gímszarvas bika vadászatok indulnak. A természetjáró legtöbbször ilyenkor találkozhat vadásszal, és közöttük a konfliktusok zöme is ekkor alakul ki.
Cséfalvay Attila

2022. április 19. 19:00

eb
A vadászterületen, póráz nélkül elengedett vagy magukban kóborló kutyák súlyos veszélyt jelentenek a vadállományra    - Fotó: shutterstock

Dr. Póda István, az Alsó-szigetközi Földtulajdonosok Vadásztársaságának elnöke lakossági tájékoztatójában a vadászterületi kutyasétáltatás kapcsán kiemelte, hogy a póráz nélkül elengedett vagy magukban kóborló kutyák súlyos veszélyt jelentenek a vadállományra. Az erre fokozottan érzékeny apróvadfajok mellett az őzre és más nagyvadfajok fiatal szaporulataira különösen veszélyes a vadászterületi jelenlétük, ezt szétmarcangolt tetemek és maradványok sokasága jelzi évről-évre. 

Ha a kutya nem támad vadra és nem is üldözi azt, a károkozás még akkor is megtörténhet a földön fészkelő madarak fészekaljának tönkremenetelével, amelyeket a gazdájától eltávolodott kutya nagy valószínűséggel megtalál.  A vadászterületen szabadon mozgó kutyákra az engedélyekkel használt rókacsapdák fokozott veszélyt jelentenek. 

„Ezeket a csapdákat az ember számára feltűnő figyelmeztető táblákkal jelezzük, de a kutya csak a bennük levő csalianyag szagjelzését észleli. Őt csak a gazdája gondoskodása és póráza védheti meg a csapdába eséstől.” 

A vadászterületen tartózkodó kirándulók, természetjárók, földművelők, futók számára akkor nem jelent a vadászat veszélyt, ha megismerik a vele járó körülményeket és lehetőség szerint alkalmazkodni tudnak azokhoz. Ha szürkületben, sötétben a külterületen tartózkodik valaki, a feltűnő ruházat és a legkisebb fényerejű lámpa használata is nagyon hasznos lehet, mert a vadász jóval távolabbról és időben észlelheti a természetjáró közeledését. 

A vadászat napi gyakorlata szerint a reggel pirkadattól a teljes kivilágosodást követő körülbelül 1-2 óra elteltéig, illetve a késő délutáni óráktól a sötétedés beálltáig tart a nagyvad vadászatok zöme. 

Április közepétől kezdődik az őzbakvadászati idény és eltart szeptemberig, amikor pedig a gímszarvas bika vadászatok indulnak, amelynek fő ideje október végéig tart. Ezek cserkelő vadászatok, a természetjáró legtöbbször ilyenkor találkozhat a vadásszal, és közöttük a konfliktusok zöme is ekkor keletkezik. 

„Ezen időszakokban, amennyiben lehetséges, kérjük a természetjárást a forgalmasabb helyekre koncentrálni, és a kora reggeli, valamint a késő délutáni és alkonyi órákban mellőzni azt. A rejtetten végzett éjszakai lesvadászatok alkalmával a természetjáró általában nem kerül kapcsolatba a vadásszal. Ám elengedhetetlenül fontos, hogy a vadász minél távolabbról és egyértelműen felismerhesse a leshelye felé közeledő, vagy előtte – akár több száz méter távolságban – elhaladó embert. Az elsőrendű biztonság mellett, a vadászatok eredményessége szempontjából is jelentős az említett néhány alapvető és egyszerű viselkedési mód megtartása. Kérjük ebben a lakosság segítő együttműködését.” 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Győzött az Audi ETO Bukarestben

Fertő

A Fertő tó felkerülhet a veszélyezetetett világörökségi területek listájára

kvíz

MESTERKVÍZ XXII.

levél

Jönnek a levelek, indul a bankok lakossági tájékoztatása

hő

Győrben rekord született péntek hajnalban

pince

A mustgáztól a gázálarc sem véd

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.