Haza és nagyvilág

A vidék igenis meg tudja tartani a fiatalokat!

Sopronkövesd | Hét ország részvételével vizsgálta az EFYRA-projekt annak lehetőségeit, hogyan tudják Európa kisebb, vidéki települései megtartani a fiatalokat, illetve magukhoz vonzani a jövőjüket jelentő családokat. Kiderült, a feladat nem lehetetlen, még ha nehéz is. Magyarországot Sopronkövesd képviselte - jó példákkal is.
Új Szó Nálunk

2022. szeptember 27. 11:30

konferencia mindenki
Csoportkép a zárókonferencia résztvevőivel. Európa jövőjébe már beleszólnak a fiatalok - és jól teszik!   - Kustor Balázs

Európa vidéki térségeinek van egy nagy közös problémája:  a fiatalok elvándorlása. Az uniós támogatással megvalósult EFYRA-projekt arra vállalkozott, hogy feltárja ennek okait - ez volt a feladat könnyebb része -, és javaslatokat tesz a fiatalok elvándorlásának megállítására, a folyamat visszafordítására. A munkában hét ország tíz régiójának egy-egy települése vett részt: Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Észtország, Szerbia, Észak-Macedónia mellett Magyarország. Hazánkat Sopronkövesd képviselte, s a két éven át tartó munka során kiderült, nagyon jól. Ugyan a pandémia miatt több eszmecsere csak az online térben valósulhatott meg, a Győr-Moson-Sopron megyei település így is a programsorozat egyik legaktívabb résztvevője volt.  Ráadásul bevonták felvidéki testvértelepülésüket, Alsóbodokot is, így még szélesebbre nyitották az együttműködést. A program horvátországi zárókonferenciáján is az összetartást mutatta meg a sopronikövesdi küldöttség, aminek fiatal tagjai a magyar zenei kultúrából is ízelítőt adtak. Számukra pláne nem jelentett akadályt a barátkozás, a közös hang megtalálása, az európai kapcsolatok kialakítása.

- Számunkra büszkeség, hogy egy ilyen színvonalas és valós problémára megoldást kereső programban részt vehettünk és valóban igyekeztünk is bemutatni jó példáinkat. Ilyen többek között, hogy kedvezényes áron adtunk építési telkeket fiatal pároknak, ide sorolható a bölcsőde és az Egészségház építése, a születések támogatása, az óvoda és az iskola bővítése, az infrastruktúra folyamatos fejlesztése, a minőségi kultúra megteremtése falunkban. Külön öröm, hogy a záró konferencián is kiemeltek bennünket, többek között önkormányzati képviselőnk, Deák Máté online előadását - mondta Fülöp Zoltán polgármester a program zárása kapcsán.

Sopronkövesd oklevele
Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere és a projekt horvát vezetője, Nevenka Benjak. A közös munka folytatódik.    - Kustor Balázs

A projekt zárókonferenciáján összefoglalták a megoldási javaslatokat, amiket egyébként egy tanulmány formájában a projektpartnerek nemzeti kormányai, az európai parlamenti képviselők és az EU szakbizottságai is megkapnak.

A probléma egyértelmű, a megoldása viszont hosszú és összetett munka eredménye lehet - állapították meg a résztvevők. A konkrét megoldási javaslatok között minden résztvevő első helyen említette a vidéki munkahelyek és az infrastruktúra fontosságát, a színvonalas gyermekintézmények szükségességét. Felmerült utóbbiak ingyenessége a fiatalok családok számára, és többen javasolták a vidéken dolgozó pedagósok fizetésének emelését. A fiatalok adókedvezménye vagy adómentessége ugyancsak közmegegyezéses javaslatok. (Magyarországon ezek nem a helyhatóságok jogkörébe tartoznak, de talán meghallják a döntéshozók a javaslatot.) A programban résztvevők a polgárok, az egyenlőség, a jogok és az értékek szavakkal alkottak betűszót és programot - ez a CERV -, mert szerintük ezt a négy fogalmat kell elsősorban szem előtt tartani.  

Hogy az unió mennyire fontosnak tartja a fiatalok helyben tartását, s ezzel a vidék jövőjének biztosítását, az is mutatja, hogy a 2021-27-es pályázati időszakban 1,55 milliárd eurós forrást biztosít a feladatra. Sőt, a cél a megtartásnál is merészebb: jobb és élhetőbb lesz Európa, ha a helyben született fiatalok mellett városi családok is a vidéket választják otthonukul. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

sport

Élőben nézheti, ahogy a kézis lányok kijutnak az olimpiára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.