Közélet

Amikor a postás egyszer sem csenget

Győr, Magyarország | Piros gombot nyomott meg az egyik győri Facebook-csoportban az egyik tag. Azt tette szóvá, hogy a postás nem adta át a számára érkezett ajánlott leveleket. Kommentcunami következett.
Somodi Géza

2023. január 24. 08:00

posta

Helyettesítő postásunk van már hetek óta. Liftes házban lakunk, a kaputelefon, a lift, minden működik. És mégsem hajlandó felhozni az ajánlott levelet a postás. Már a második értesítőt hagyta a postaládában. Nem egy helyről jöttek a levelek. Az elsőért bementünk. Most mehetünk a másodikért. Szerintem ez nem így kéne, hogy működjön.” – e mondatokkal tette közzé panasz az egyik csoporttag.  

Több támogató bejegyzés érkezett, akiknek voltak hasonló tapasztalataik: 

 • Én már többször szóltam a postán emiatt. Ígéret volt, változás nem lett, sajnos. 
 • Sajnos nem egyedi.  
 • Nem vagy egyedül Nálunk is rendszeres, Panaszt is tettünk írásban, de még válaszra sem méltattak. 
 • 30 naptári napon belül köteles a panaszkezelés válaszolni, törvény szabályozza. 
 • Az lehet, hogy törvény szabályozza, de a mi panaszainkra, mert nem egy volt, nem is reagáltak. Volt olyan is, hogy előre kifizetett terméket nem hozták ki és amikor reklamáltunk, az volt a válasz, hogy kihozta a postás, de mi nem vettük át. Erre mit mondjak? 
 • Én így tettem anno: bementem a postára panaszkodni, még nekik állt feljebb. Aztán írtam egy emailt a panaszkezelő osztályra. A válasz az volt, hogy elismerik, hogy hibáztak, bocsi. Szóval semmit nem értem el vele. 
 • Ha nem is viszi fel, legalább kaputelefonon szóljon, hogy menj le. 
 • Az a dolga, hogy kézhez adja az ajánlott levelet! A mentős sem csak a postaládáig megy, ha van lift, ha nincs akkor is! 

Azért a postások mellet is többen felemelték a szavukat:

 • Sajnos a sima, belföldi ajánlott levelet bedobhatják biztonságosnak ítélt postaládába vagy hagyhatnak értesítést róla, csak a tértivevényes leveleket kell személyesen kikézbesíteni. 
 • Testvérem postás, lányom nyári szünetekben szintén kézbesíteni szokott. 1. Van olyan nap, hogy 100-nál több ajánlott levél van. Gondoljunk bele, ha mindegyikre 5 percet szán (felmenni, lejönni, vagy megvárni míg lejön a címzett), az akkor is 5 óra. Akkor még nem közlekedett, nem vitte ki az utalványokat stb. Ha mindent ajtóig szállítana a 24 óra nem lenne elég. Ja és helyettesként még helyismeret sincs, sokat kell keresgélni a címet. 
 • Persze, mondjuk 5 ember munkájára vannak 2-en, 3-an. Nem azt kell csesztetni, akire minden sz...t rásóznak, hanem a milliókat kereső vezetőket, akik nem teremtik meg a feltételeket. 
 • Hát, azért nem ilyen egyszerű! Ajánlom figyelmedbe a kézbesítés szabályait! Kb. minden 3. postaláda nem felel meg ennek (méret, állapot pl.), mégis bedobja a levelet, pedig hivatalosan nem lenne köteles. 
 • Bizony. Meg sok helyen házszám sincs, ilyesmi. Tesóm nagyon utál ezért más körzetben dolgozni, mert ott sokat keresgél. 
 • Pontosan! Én azt mondom ki kell próbálni aztán dolgozni a szájjal. 
 • Kisebb körzetet nekik és lesz idő minden levelet kézbesíteni. Minden lósz...t a nyakukba varrnak. Levelek, ajánlott levelek, kínai küldemények, sorsjegyek, biztosítások, reklámanyag, újságelőfizetések. Szóljon valaki, ha valamit kihagytam. Elsősorban a felsővezetést hagyja hidegen a postások szava, hogy kevés idő alatt sok munkát lehetetlen megcsinálni. 

 Ezzel viszont nem lehet vitatkozni: 

 • Az emberek viszont joggal várnának normális postai kézbesítést. Ahogy kell. Nem magyarázatot. Postásnak lenni fárasztó dolog. Régen is az volt. Manapság a „gondoljunk bele” a magyarázat... 

 Néhányan pedig amolyan szakértőként adtak magyarázatot a helyzetre: 

 • Covidkor változott a kézbesítés módja, és úgy is maradt. Az elmúlt két év gyakorlatához hasonlóan a belföldi, ajánlott levelet (úgynevezett rögzített ajánlott levelet) a posta munkatársai a levélszekrénybe kézbesítik – írta az állami cég. 
 • Ha nincs postaláda, vagy nem biztonságos az ajánlott levél elhelyezése, akkor a postás a megszokott módon értesítőt hagy hátra, amelyen feltünteti, mely postán vehető át a küldemény. A postán az értesítővel, vagy annak hiányában az azonos címre szóló lakcímkártya bemutatásával vehető át a küldemény.  

És megjött a tutti, amolyan realista megoldás is: 

 • Egyszer adjál a postásnak borravalót, mindig fölviszi az ajánlott levelet, pénzesutalványt és a többi aláírandó küldeményt. A minimum borravaló elég, de azért tuti, hogy fölviszi!. Ilyen világban élünk! 
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
labdarúgás

Öt éve nincs köztünk Palotai Károly: „Nálunk a vízcsapból is a sport folyt" (INTERJÚ)

Fertő tó

Akadémikusok: a Fertő tavi bírósági ítélet indokolása szakmailag nem meggyőző

tiltakozás sopron

Civilek tiltakoztak Sopronban

Audi

Az Audi túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket

ügyelet

Íme a pontos adatok az új orvosi ügyeleti rendszerről a megyénkben

kecske

Dezső, a győrzámolyi „rémkecske" már nem ijeszti meg az arra járókat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.