Haza és nagyvilág

Az olvasók nagy része szerint nincs független magyar sajtótermék

Magyarország | Rossz véleménnyel vannak a a fogyasztók a magyar sajtóról, a Mérték Médiaelemző Műhely legfrissebb kutatása szerint a válaszadók negyede érzi csak úgy, hogy a magyar médiából jól lehet tájékozódni. A megkérdezettek 75 százaléka állította, hogy a magyar sajtó elfogult és az egyik politikai oldal véleménye mindig nagyobb hangsúlyt kap, mint a másiké.
Nagy Márta

2023. június 24. 18:00

néző, média
A válaszadók 75 százaléka állította, hogy a magyar sajtó elfogult és az egyik politikai oldal véleménye mindig nagyobb hangsúlyt kap, mint a másiké. Elsöprő arányban vannak azok, akik szerint a Fidesz befolyása a nagyobb. - Pixabay

Szomorú tendencia, hogy a média politikai befolyásolása lényegében elfogadottá vált Magyarországon – állapítja meg a Mérték Médiaelemző Műhely legfrissebb kutatása. A Medián Közvéleménykutató Intézettel közösen készített elemzésük elkeserítő adatokat tárt fel. A teljes népességnek 21 százaléka például elfogadhatónak tartja, hogy politikai szereplők beleszóljanak egy újság tartalmába (4 százalék „teljes mértékben”, 17 százalék „inkább” elfogadhatónak tartja). A megkérdezetteknek csak a fele gondolja úgy, hogy ez a gyakorlat egyáltalán nem elfogadható, ami azt jelzi, hogy a szabad sajtó egyik legfontosabb jellemzőjének csak minden második ember tulajdonít igazi jelentőséget. 

A teljes népesség 63 százaléka szerint nagyon jellemző, további 31 százalék szerint előfordul a politikai befolyás és mindössze 1 százalék gondolja úgy, hogy ez soha nem fordul elő. A politikai polarizáció jól látható ennél a kérdésnél, az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége (82 százalék) szerint ez nagyon jellemző, míg a kormánypárti szavazók körében csak fele ennyien (41 százalék) gondolják ugyanezt. Figyelemreméltó, hogy a diplomások sokkal inkább tartják „nagyon jellemzőnek” a politikai befolyást (77 százalék), mint az alacsony iskolai végzettségűek (47 százalék).

Az átlagos hitelességi értékek mögött nagyon komoly különbségek láthatók pártpreferencia szerint és ez jól mutatja a magyar társadalom erős polarizációját. Gyakorlatilag teljesen ellentétesen ítélik meg a médiamárkákat a kormánypárti és az ellenzéki szavazók: amit az egyik szavazótábor hitelesnek tart, az a másik oldal számára alacsony hitelességű és fordítva. A gyakran emlegetett mondás, amely szerint Magyarországon a két nagy politikai oldal szavazói teljesen más világban élnek, nagyon jól láthatóan megjelenik - tartalmazza az elemzés.

A digitális médiában, különösen a közösségi oldalakon ma már az algoritmusok határozzák meg, hogy milyen tartalmak kerülnek a fogyasztó szeme elé és sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy ez milyen nagy mértékben meghatározza a hírfogyasztásukat. Ezért a kutatás kiterjedt az internetes médiaszokásokra is - nem kevésbé elkeserítő eredménnyel. A fogyasztók közel kétharmada ugyanis úgy tájékozódik, hogy abban nincs valódi tudatosság: ők kiszolgáltatottabbak az algoritmusoknak és a kattintásvadász címadásnak. 

A kutatók a kapott adatok alapján összegezve megállapították: a válaszadók összességében meglehetősen rossz véleménnyel vannak a magyar média állapotáról és nem meglepő, hogy ez a 2020-es kutatáshoz képest is romlott. Minden vizsgált szegmenseben, beleértve a kormánypárti szavazókat is, jelentős többségben vannak azok, akik szerint a Fidesznek van nagyobb politikai befolyása a magyarországi nyilvánosságra, és egyértelmű kisebbségben vannak azok, akik szerint az ellenzék befolyása erősebb vagy kiegyensúlyozott a magyar média. Ami még ennél is elkeserítőbb, hogy a média politikai befolyásolása lényegében elfogadottá vált Magyarországon. A megkérdezetteknek csak a fele mondta, hogy a közvetlen politikai beavatkozás a szerkesztőségek munkájába teljes mértékben elfogadhatatlan. Pedig ez lenne az alap.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
penne

Mit főzzek? Káposztás tésztát!

tűzoltó

Tüzek és balesetek sorozatban

kvíz

KVÍZ: Nem lesz kutyanehéz

Dézsi

Az elmúlt négy évben Győr fantasztikus mértékben fejlődött – mondta Dézsi Csaba András

Nagy fa

Nagy fa áll a Nagy Duna mentén

szemben

Már megint mind szembe jön (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.