Haza és nagyvilág

Dézsi Csaba András békülékenyebb hangon, de még mindig provokátorokról beszélt

Csütörtök reggel ismét Polgármesteri Vizit volt az önkormányzati rádióban. „Sanyi, ne tekerj le, hogy ha beszélek, vagy beszélgetésbe keveredek, kaptam érte sokat. Kellemetlen volt, folytattam volna, nem vagyok gyenge a vitában. Ha valaki szeretne, hagyjuk beszélni” - adta az instrukciót Dézsi Csaba András kezdésként a műsorvezetőnek, utalva a múlt heti győrszentiváni betelefonálóra. 
Új Szó Nálunk

2022. október 13. 09:11

Dézsi Csaba András
Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András 

Elsőként ma reggel szóba került a székesfehérvári polgármesterrel való találkozó: „Hasonlóan látunk sok dolgot. Problémáink is hasonlóak, eredője is ugyanaz,  a gáz- és a villany ára. A távfűtés és melegvíz biztosítására Győrben 10-szeres gázárral kalkulálhatunk jelenleg. Nálunk ez beütött már egy éve, most országos probléma lett." 

Székesfehérvár bejelentette, hol próbál spórolni. Győrben mivel lehet takarékoskodni? - jött a kérdés. „Az uszodát én zártam be elsőként - háromból kettőt. Az Aqua mellett a sátras nyitva van, edzenek az úszók, vízilabdázók. Megfordíthatnánk, hogy a lakosság használja csak, de óriási kitolás lenne velük, csapatokat vernénk szét.” A műsor végén újból előjött a stadion (maga Dézsi hozta fel), ugyanis Székesfehérváron az utolsó bajnoki után egy időre lekapcsolják a villanyt és a fűtést, a polgármester annyit mondott, hogy a stadion Győrben magántulajdonban van. Magyarán: nem az önkormányzat dönt erről. 

„Csak decemberben a távfűtés biztosításhoz a gázszámla Győrnek 5,5 milliárd forint. Ez az Audi éves adójának a fele" - folytatta, megemlítve, hogy az előző városvezetéssel kötött megállapodás értelmében 2027-ig nem lehet felemelni az Audira kivetett adó mértékét.  

Dézsinek a vasútállomás lerobbant állapotát hozta szóba egy betelefonáló: gyalázat, ami ott történik - reagált. Az idős asszony hordárokkal (átvezényelt közmunkásokkal) oldaná meg a problémát, akik segítenének az időseknek cipekedni a lépcsőkön. „A MÁV új vezetőjével egészen pozitív tárgyalások folytak, a gyárvárosi megálló kapcsán is. Leadtunk korábban egy tervet: a föld alá levinnénk a vasutat, de ezt elvetették.” 

S hogy a fővárosi tárgyalásain Dézsi mit intézett Győrnek? „Terveket kellene készítenünk, hogy a leálló beruházások pénzeit majd fel tudjuk használni. Tárgyaltunk a kulturális negyedről is, erről a 600 milliárdos beruházásról: folytatni kell ezeket a tervezéseket. A Spartacus csónakház is szóba került, ott el kellene kezdeni az építkezést.” 

A műsorba a parkolóhelyek bővítése is bekerült, de kiderült, hogy a zöld helyek kárára nem szeretnék a győriek, így ezt a korábbi tervet elvetette a városvezetés.  

Aztán eljött Győszentiván: „Miért azokkal a lakókkal egyeztettél? Miért csak velük, s fogsz-e másokkal?" – utaltak arra a bejegyzésre, amelyen a polgármester idős emberekkel, egy klubtalálkozót hozott nyilvánosságra. A polgármester hosszas fejtegetésbe kezdett:  

„Nem akarom megkerülni a szentiváni problémát. Az egyik legnagyobb dolog, ami történik Győr iparvárosában. De a győriek tudják, hogy ahol élnek, az iparváros. Pedig többször leépült, a világháború után is, a rendszerváltáskor pedig tizennégy gyár szűnt meg. Ha akkor nem jön ide az ipari parkot megtöltő üzemek sokasága, akkor nagyon nagy bajban lennénk. De igaz, hogy egyoldalú a telítettség: egy nagy autóipai gyár mellé szerveződött a többi gyár. Tudatosan akarunk fejleszteni, megvizsgáltunk több területet, s azt választottuk, amit az elődeink is meghatároztak. Most, hogy már tárgyaltam gazdákkal, beszélgettem szentivánivakkal, árnyaltabb lett a kép. Nyilvánosan nem számolok be mindenről, ahogy a többi tárgyaláson is stratégiát követek. De nem lehet nem meghallani 6000 ember aláírását. Próbálom reálisan képviselni az ő érdekeiket is. S hogy miért pont azokkal az emberekkel beszélgettem? Mert Sik Sándor velük tartott klubbeszélgetést, meghívott, s az érmeosztás után oda tudtam menni. Ennyi történt. A reakciók ugyanakkor érdekesek voltak. Kitettem a Facebookra, s elkezdtek néhányan gyalázkodni. Ordenálé módon szóltak hozzá. Én meg azt gondolom, hogy aki  valóban kíváncsi, az nem azt csinálja, hogy A: gyalázkodik. B: Jóska bácsit leköpi. Hanem odamegy Jóska bácsihoz és megkérdezi, hogy mi történt? Heccelik az emberek, fölösleges indulatok vannak. Fiatalokat is próbálunk majd bevonni, de annak semmi értelme nincs, hogy egy nagy lakossági fórumot tartunk, ahol sületlenséget kiabálnak be. Igenis vannak provokátorok, elindult a választási kecmec, nyugatról finanszíroznak ilyeneket. Szentivánon is vannak ilyenek. Ugyanakkor átérzem a problémáikat. Elküldtek húsz kérdést, azokra válaszolni is fogok, de vitatkozni nem, annak nincs értelme. A szentivániak se hallgassanak rájuk, mert vannak provokátorok.  

Ennél a pontnál elhangzott a szentivániak egyik kérdése: Miért van szükség munkahely-teremtésre, készült-e terv erre vonatkozóan?  

„A statisztikák a múltat vizsgálják, nem jövendőmondók. Amikor leépült az ipar a második világháború alatt, illetve a rendszerváltás idején, akkor is voltak ellenzői az iparfejlesztésnek. A képviselők között is. Szerencsére nem lett igazuk, mert akkor komoly munkanélküliség lenne, a győriek mennének dolgozni az Alföldre. S ezen gondolkodjanak el azok is, akik nyolc-tíz éve azért költöztek Szentivánra, mert a szomszédban van a munkahelyük. Egy felelős városvezetőnek a közösség érdekét kell néznie. Nem nehéz kitalálni, hogy ha leálluk az iparosítással, nagyon nagy hibát követünk el. Én büszke vagyok arra, hogy az ipari park fejlesztését végezzük. Dolgoztam ezért. A problémákat próbáljuk orvosolni, senkinek ne legyen aggálya. Orvosként is figyelek arra, hogy az embereknek egészségügyi kára ne származzon ebből. Még ha néhányan mondják is, hogy „így meghalunk, meg úgy meghalunk”. A légszennyezettség mérőt is bejelentettem, két nappal később a felbujtók azt mondták: nem hisszük el annak az adatait, merjünk mérni. A józan gondolkodású embereket gondolkodásra kellene, hogy bírjon ez: Hecckampányba vagy pénzgyűjtésbe kezdtek egyesek...? Ne legyen akkumulátorgyár – mondják. Nekem ez az információ nincs meg. Amikor logisztikai parkról esik szó, most már az van, hogy az se legyen. Azt kell megnézni, hogy aki mondja, miért mondja? Lítiumfelhő…  ha atombombát dobnak le, akkor alakul ki ilyen. Vannak provokátorok, s mindig az van felháborodva, akinek a legjobban fáj.” 

A végére maradt a legerősebb rész, amikor azok a megbetegedések (daganatos, illetve asztmás esetek emelkedése) jöttek elő, amiről a helyi háziorvos beszélt. Dézsi keményen fogalmazott: 

„Az első konkrét kérdésem a hiteles források megjelölése. Az érintett háziorvos a szentivániak egynegyedét kezelheti. De ha a helyzet tényleg olyan, mint amit mond, akkor etikai kötelessége azt jelenteni. Megtette ezt az ÁNTSZ felé? Én nem tudok róla. A hivatalos adatok az ellenkezőjét mutatják annak, amit mond. A hulladékkezelő környékén készült néhány éve egy felmérés, s ott azt mondták a szakemberek, hogy nem szaporodtak a betegségek. De logikus, hogy ha megnő a lakosságszám, a betegségek valószínűsége is emelkedik. Háziorvosoként kiállni és azt mondani, hogy ugrásszerűen megnőtt a szám… Szerintem ezt nem egy lakossági fórum előtt kell először tenni, hanem a hatóságoknak jelezni. Mert ez komoly dolog. Ha így van. És pont nekem mondani ezt a kritikát, akinél nincs ember, aki többet tett győriek túléléséért…A szentivániak is tudják: aki valóban kiáll értük, az a polgármeser.” 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO FC

A megyei csapatok a tabella elején és végén

sör

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

KVÍZ

KVÍZ: Beszéljünk magyarul!

pátriárka

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka Pannonhalmán

esküvő

Tűzoltók sorfala az esküvőn

csirke

Mit főzzek holnap? Van egy ötletünk! V.

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.