Haza és nagyvilág

Drágább szállás, kevesebb magyar vendég

Magyarország | A SzállásKérés.hu, Magyarország egyik szálláskereső portálja publikálta az idei év belföldi utazási trendjeit, illetve a cégvezető, Leskó Dániel szakértő elemzését, amelyek – figyelembe véve a gazdasági folyamatokat – érdekes árnyalatokat mutatnak.
Új Szó Nálunk

2023. augusztus 29. 10:00

szállás
A vendégek a nyári időszakban némileg rövidebb időre foglaltak a tavalyihoz képest. - Fotó: PxHere

A legszembetűnőbb változás a belföldi foglalások számának jelentős csökkenése: mind az év első felében, mind a nyári szezonban mintegy 15-16%-os visszaesés mutatható ki. Várható viszont, hogy az előfoglalások alapján az év hátralévő részében már javulni fognak a mutatók, a jelenlegi adatok ugyanis csupán 6%-os csökkentést prognosztizálnak. 
 
Az utazások számának csökkenése nem von maga után ugyanilyen mértékű bevételcsökkenést. Ennek oka, hogy az 1 éj/fő-re vetített átlagos szállásköltség az év első felében 24%, míg a nyári szezonban 17%-os növekedést mutat (lényegében a szállásdíjak éve inflációja). A tendencia itt is javuló, az előfoglalások már csak 9%-os árnövekedést jeleznek az év hátralévő részére. 

Összesítve tehát látható, hogy a foglalások számának erőteljes csökkenését jelentősen kompenzálja a szállásköltségek emelkedése.  

Ugyanakkor kicsit árnyalja a képet, hogy a vendégek a nyári időszakban némileg rövidebb időszakokat (átlagosan 6%-os csökkenés) foglaltak a tavalyi év hasonló időszakában tapasztaltakhoz képet. Így míg az év első felében még nőtt a szállások nominális bevétele (+8%), addig a nyári szezonban már csökkenés (-9%) tapasztalható – ez utóbbi különösen fájdalmas pont, hiszen az éves forgalom minimum felét, de sok esetben még ettől is többet, ebben a hat hétben realizálnak a szálláshelyek.  
 
Leskó Dániel, a SzállásKérés.hu Kft. ügyvezetője az adatok mögötti összefüggéseket a következőképp értékeli: 

– 2022-es év egy erős bázisév – mivel ekkor belföldön már korlátozás nélkül lehetett utazni, de külföldön még nem minden irányba – ez a tény mindenképp a belföldi utazásokat erősítette ebben az évben, ugyanakkor negatívan hatott a 2023-as évre, mikor már – több év után – ismét szabadon és korlátozás nélkül lehetett külföldre utazni. 2023-ban sokan évek óta először jutottak külföldre, ezzel csökkentve a belföldi utazások számát. 

– A romló gazdasági környezet (különösen a magas infláció és az ehhez kapcsolódó reálbér csökkenés) szűkítette azon családok körét, akiknek belefér egy néhány napos nyaralás „luxusa”. (Forrás: OS)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sulyok Tamás

Államfőt választott az Országgyűlés

penne

Mit főzzek? Káposztás tésztát!

kvíz

KVÍZ: Nem lesz kutyanehéz

tűzoltó

Tüzek és balesetek sorozatban

Dézsi

Az elmúlt négy évben Győr fantasztikus mértékben fejlődött – mondta Dézsi Csaba András

Nagy fa

Nagy fa áll a Nagy Duna mentén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.