Haza és nagyvilág

Ön tudja hány nap betegszabadság jár és az pénzben mennyi?

Magyarország | Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, mikor és mekkora összeg jár, ki a jogosult? Rengeteg a tudnivaló...
Új Szó Nálunk

2023. január 18. 20:00

betegség
A betegszabadság 2023-ban változatlanul évi maximum 15 munkanap.  - Fotó: Stock

A táppénz mellett a betegszabadság 2023-ban is a magyar dolgozók egyik alapvető egészségügyi juttatása - írja a Pénzcentrum. Törvény határozza meg, hogy minden magyar dolgozó jogosult meghatározott mennyiségű betegszabadság kivételére, amennyiben keresőképtelenségét (fekvőbeteg, járóbeteg egyaránt) képes igazolni. A betegszabadság és a táppénz kifejezések – habár szinonímaként használjuk – nem ugyanazt a juttatást takarják. Betegség esetén a dolgozónak automatikusan a betegszabadság jár, amit jogában áll a munkáltató költségére igénybe venni. A táppénz akkor jár, ha a betegszabadság ideje letelt.

Fontos különbség a táppénz és a betegszabadság 2023 évi szabályai között, hogy míg a betegszabadság kimondottan a dolgozó betegségére vonatkozik, addig a táppénz más keresőképtelenségi esetekre is járhat. A legjobb példa erre a megbetegedett gyermek otthoni ápolása. Betegszabadság alatt nem kapjuk meg a teljes fizetésünket, vagyis célszerű számolnunk azzal, hogy a hosszabb távollét jelentős anyagi kieséssel járhat.

A betegszabadság 2023-ban változatlanul évi maximum 15 munkanap, ezalatt a dolgozó a munkáltatója költségén tartózkodik otthonában vagy egészségügyi intézményben. Azt, hogy mennyi betegszabadság jár egy dolgozónak, befolyásolhatja a munkahelyváltás: évközbeni váltás esetén a törtévre vonatkozó napok járnak az új munkahelyen. A törvény azt is kimondja, hogy a betegszabadság hány százalék:  ilyenkor a távolléti díj 70 százalékát köteles a munkáltató alkalmazottjának kifizetni.
A betegszabadságot kimondottan a dolgozó betegsége idejére lehet igénybe venni, azonban a jogszabályok a keresőképtelenségnek más eseteit is rögzítik, amelyekre betegszabadság helyett táppénz vehető igénybe.

Keresőképtelennek minősül például az a dolgozó, aki betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni; várandóssága, szülése miatt nem tud dolgozni, de csecsemőgondozási díjra nem jogosult; a szülő, a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben vagy beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak többek között az anyák is, ha kórházi ápolás alatt álló egyévesnél fiatalabb gyermeküket szoptatják; vagy azok, akiket közegészségügyi okból eltiltanak a foglalkozásuktól és más beosztást nem kapnak; vagy akit el kell különítani, illetve a járványügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben (átmenetileg) sem foglalkoztatható.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
BBQ

Mit főzzek? BBQ karajt!

autó

Az ingázás káros lehet az egészségre

MESTERKVÍZ

MESTERKVÍZ XLIII. – Verebestől Bartókig

baleset

Lassult a kötelező biztosítás drágulása

baleset

Az egyik balesetet követte a másik

építészet

Kiállítás a fenntarthatóság és a népi építészet kapcsolatáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.