Haza és nagyvilág

Egyet előre léptünk, mégis nagyon rosszul állunk a jóléti sorrendben

Magyarország | Magyarország a tavalyi helyezéshez képest egyet javított ugyan, de tíz év távlatát nézve visszacsúszott a jóléti indexen. A Legatum Prosperity Index 2023 jelentése szerint a kelet-közép-európai országok között nálunk a leglassabb a fejlődés. Valószínűleg nem vigasztal senkit, hogy a leggazdagabb országokban is stagnál a jólét.
Új Szó Nálunk

2023. március 8. 09:00

szegénység, kislány
Az egyértelműen jó hír, hogy az emberek életminősége az elmúlt évtizedben a legelemibb szinten világszerte javult. - Pixabay

A Legatum Prosperity Index 2023-as jelentése szerint - mely a jóléti viszonyokat vizsgálja a világon - Magyarország a 42. helyen áll. Az index 167 nemzet esetében ugyanazokat a mutatókat használja, és ugyanúgy kombinálja őket, így összehasonlítható az egyes országok relatív teljesítménye az általános jólét és annak 12 alappillére, például a befektetési környezet, az egészségügy, az oktatás. A 42. hely nem tűnik elsőre rossznak, de ha a környező országok helyezését nézzük, már jónak sem: Horvátország áll előttünk (de egy év alatt három helyet ugrottak), Lengyelország a 37., Szlovákia a 35., Szlovénia a 27., Csehország a 25.,  Észtország a 21. helyen áll. 

A listát egyébként Dánia vezeti, Svédország a második, majd Norvégia, Finnország és Svájc a sorrend. A nagy európai gazdaságok közül a németek állnak a legjobban, ők a kilencedikek, Franciaország a 23., Spanyolország a 24. az olaszok pedig a 30. helyen vannak.

A  jóléti index listája nem pusztán a jövedelmi helyzet alapján rangsorolja az országok jóléti viszonyait. Kulcsfontosságú szakpolitikai területeket vizsgálnak, például a befektetők védelmét, az alapfokú oktatás minőségét, a kormányzat integritását, a szociális ellátórendszer, de még a légszennyezés mértékét is. Rangsorolják a sajtószabadságot, az állampolgárok lehetőségeit alapjogaik érvényesítésére, valamint olyan gazdasági tényezőket, mint a piacok nyitottsága, vagy a vállalkozói réteg lehetőségei.

A portfolio.hu részletesen is foglalkozik a jelentéssel, azt írják többek között, hogy Magyarország esetében a legrosszabb pontszámot a kormányzat teljesítménye kapta, így az több tényezőben is a világátlag alatt teljesít. Az egyéni szabadságok érvényesülésében például csak a 92., a vállalkozói környezet minősége a 96. helyen áll globálisan. Az oktatás és az egészségügy teljesítménye bőven az európai átlag alatt van, előbbi a 46., utóbbi a 41. a rangsorban. A Legatum kutatása  szerint az ország demokratikus rendszereiben visszalépés következett be. A végrehajtó hatalom korlátozása és a politikai elszámoltathatóság jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
labdarúgás

Huszonöt éves jubileumára új klubépületet kap a győri Üstökös FC

pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.